Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Jumatate in pamant, jumatate locuinta

În spiritul educat de capitalism al maximizării profitului, dezvoltatorii imobiliari au gândit că este bine să renunţe la pivniţe sau demisolurile blocurilor pentru a face loc unor locuinţe. S-au gândit că, pentru o reducere substanţială din preţ, vor găsi clienţi şi, în loc să rămână cu un demisol plin de şobolani se aleg cu un ban în plus, chiar dacă autorizaţia de construcţie nu permite. Dar, cine ţine cont de autorizaţia de construcţie în Sibiu?
Astfel, pe piaţa imobiliară, au apărut şi au rămas chiar şi azi, oferte de locuinţe mult mai ieftine decât preţul normal, plasate însă acolo unde nu ar trebui să fie. Astfel de apartamente la "demisol", în care cea mai bună privelişte pe geam este desenul cu grafitti de pe zidul aflat la un doi metri distanţă şi în care soarele ajunge doar cu găleata se află pe Islazului, spre exemplu, ori pe Calea Poplăcii, în spatele Mondex, pe strada Lânii sau chiar în zona rezidenţială de pe Axente Sever. Unele din aceste locuinţe plasate acolo unde, normal, nu ar avea ce căuta, s-au vândut şi cu 26.000 de euro, când preţul unui apartament similar, plasat cu un etaj mai sus, era de 44.000 de euro. Iar reducerea încă este activă. Un apartament cu 86 metri pătraţi utili, aflat la demisol, într-un bloc din zona străzii Axente Sever, este scos la vânzare acum cu circa 45.000 de euro.
"Ne uităm mai mult la televizor, dacă nu avem ce vedea pe fereastră", glumeşte unul din fericiţii proprietari ai unei locuinţe la demisol.
"Astfel de locuinţe au apărut pentru că dezvoltatorii au forţat nota şi au construit deşi nu aveau autorizaţie de construcţie în acest sens. De regulă, asemenea locuinţe, la demisol, au un preţ cu 25-30 la sută mai mic decât cel normal", spune şi Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare. Potrivit lui, ofertele nu au trecut neobservate în anii trecuţi, când piaţa imobiliară era în plină evervescenţă, mulţi sibieni acceptând să trăiască jumătate sub pământ, pentru un preţ bun. Azi, locuinţele la demisol sunt împinse de către proprietari cu precădere către firme, pentru amenajarea de sedii. Un astfel de apartament, cu două camere, la parter şi demisol, din zona rezidenţială a parcului Sub Arini, se închiriază şi cu 1.500 de euro pe lună. Negociabil.


Există tranzacţii cu locuinţe pe piaţa imobiliară din Sibiu, susţine filiala Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, iar cele care primează sunt locuinţele întabulate, pentru care se face une fort redus de tranzacţionare. În ultimul timp, însă, arată agenţii imobiliară, se înregistrează un interes crescut pentru terenuri şi, mai mult, vin compani interesate să amenajeze pe acestea hale de producţie.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus