Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Piata mare

Regimul comunist a făcut multe stricăciuni centrului istoric al Sibiului. În primul rând l-au uitat, iar clădirile vechi au intrat în paragină. Apoi l-au demolat şi doar graţie unor mari sibieni (arhitecţi, administratori, istorici, ingineri constructori, etc...) unele cladiri au reuşit să fie restaurate şi multe altele salvate de la demolare. Prima rană făcută Pieţei Mari a fost înlăturarea simbolurilor istorice ale cetăţii. Statuia Sfântului Nepomuk a fost dislocată, fiind pur si simplu trasă cu frânghiile de pe soclu, capul statuii sfărâmandu-se în acel moment. Fântâna medievală, transformată în secolul al XIX-lea, va fi şi ea demontată, la fel ca şi alte semne ce aminteau de istoria oraşului nostru. În anii `60 administraţia locală, în consonanţă cu directivele administraţiei centrale şi a PCR va decide amenajarea unui parc în Piaţa Mare, asemănător cu alte parcuri din marile oraşe ale României. În 1984 se va decide desfiinţarea parcului. O decizie în spiritul real al spaţiului, un parc într-o piaţă medievală cu valenţe comerciale şi de adunare a comunităţii. În locul parcului se va monta o nouă statuie ce îl reprezenta pe Gheorghe Lazăr. Statuia va fi unicul element de mobilier urban care se va afla în întreaga piaţă. O ultimă modificare a pieţei se va întâmpla în 2006, când cu ocazia reabilitării întregului centru istoric al oraşului, se va decide refacerea Pieţei Mari, aceasta primind aspectul pe care îl are astăzi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus