Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Chiriac alege si consiliaza viitoarele Capitale Culturale

Pentru prima oară în istorie România are un membru comitetul european care selectează, monitorizează şi consiliază viitoarele Capitale Culturale Europeane – Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Cea mai recentă întâlnire a Consiliului Educaţie, Tineret şi Cultură al Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Bruxelles în perioada 26-27 noiembrie 2009, s-a închieat cu o premieră pentru ţara noastră. Consiliul, din care fac parte miniştrii culturii din toate ţările membre ale Uniunii Europene, a acceptat în comitetele de selecţie, monitorizare şi consiliere ale acţiunii comunitare Capitala Culturală Europeană doi experţi culturali noi, unul dintre aceştia fiind directorul teatrului sibian. România a fost reprezentată la reuniunea de toamnă a Consiliului de către ministrul culturii, cultelor şi patrimoniului, Theodor Paleologu.

Recenta numire înseamnă că în următorii ani Constantin Chiriac va avea un cuvânt de spus în tot ceea ce înseamnă Capitale Culturale ale Europei şi vine şi ca urmare a bunei organizări a programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Contactat telefonic Constantin Chiriac ne-a spus săptămâna trecută că se află tocmai în Finlanda unde reprezintă interesele Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Acesta ne-a mai spus că va comenta numirea în noua funcţie şi îşi va prezenta proiectele pe parcursul acestei săptămâni, când va reveni la Sibiu.

Până atunci însă, Constantin Chiriac are deja un cuvânt greu de spus în organizarea Capitalei Culturale din 2013 – Marsilia. Chiriac a fost cooptat de francezi în echipa de organizare a proiectului unde deţine funcţiile de consilier artistic şi organizator.
„Am reuşit un lucru, zic eu formidabil, să scot Marsilia Capitală Culturală Europeană. Marsilia a fost în competiţie cu alte trei oraşe foarte puternice. Este vorba despre Bordeaux care îl are primar pe fostul prim-ministru al Franţei, Lyon care are de trei ori mai mulţi bani şi Toulouse, care este o regiune politică, în sensul că la Toulouse se fabrică Air Bus şi atunci Parisul a împins foarte tare să iasă Toulouse Capitală Culturală. Aşa că eu m-am zbătut foarte tare să fac Marsiliei un proiect foarte deştept. Care să nu poată fi contracarat. Şi am folosit realităţile puternice ale oraşului, am folosit multiculturalitatea, acolo sunt atât de multe naţii, de la arabi şi marocani până la armeni şi tot acolo sunt nenumarate spatii industriale nefolosite. Plecând de la experienţa pe care am avut-o în Sibiu cu spaţiile industriale, „Faust” la Simerom şi altele, am gândit un centru naţional al artelor spectacolului de stradă în fostele docuri dezafectate”, declara Chiriac la începutul acestui an despre munca sa în proiectul Marsilia 2013.




Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

amice

Acum 14 ani

Amice, Liverpool a fost capitala culturala in 2008. Astia s-au dus la Edinburgh asta-vara. Esti total pe langa. In plus de asta, nu strica sa mai inveti putin limba romana.
Raspunde

un prieten al teatrului

Acum 14 ani

s-a mai laudat cu aceste gogosi umflate, Nu ESTE adevarat, in Proiectul Marsilia au fost zeci de team-uri si personalitati involvate, nici urma de Chiriac!!! N-ar fi rau sa controlati veridicitatea inainte de a pune pe hartie vesti mestecate de altcineva, sau cel putin sa-i cereti niste dovezi, daca tot o repetati a doua oara fara acoperire .
Raspunde

nila moromete

Acum 14 ani

dragul de constantin chiriac este singurul megies care reuseste sa se pupe in cur singur de cate ori are ocazia.Felicitari talentatule si autoadulatorule......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus