Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Fritz. Cel mai jefuit manechin din oras

Fritz are 15 ani. Acum cinci, a plecat din faţa unui hotel din Germania şi a venit în România. Sibiu. Piaţa Mare, la doi paşi de Primăria Sibiu. În faţa gelateriei Veneţia Ice Caffe. E îmbrăcat în funcţie de sezon, iar în glumă, angajaţii gelateriei îl salutau la început de fiecare dată - "salut patroane". În timp, Fritz a devenit unul din partenerii de fotografii pentru turiştii veniţi la Sibiu.
Tot în timp, însă, Fritz a ajuns să poarte şi nefericitul titlul de cel mai jefuit manechin din Sibiu. La ultimul Halloween, acum câteva zile, "partenerii" lui, Cristina şi Paul, proprietarii gelateriei, i-au cumpărat cu 46 de euro un costum special. Corniţe, pelerină, mască şi un dovleac de ţinut în mână şi luminat pe interior. "Cu noi aici au furat dovleacul", povesteşte Cristina.
În fosta capitală culturală, Fritz a fost furat cu totul într-o noapte. "M-a sunat o vecină, la trei noaptea, «hai că trage cineva de Fritz»". Cristina l-a găsit aruncat câteva zeci de metri mai încolo. Altă dată, o mână i-a fost ruptă şi aruncată în stradă. Cealaltă mână nu a mai fost găsită nici azi. "Acum, m-a ajutat soţul meu şi mi-am pus mâna în ghips. Aşteptăm să se usuce, vom îmbrăca mulajul astfel făcut în spumă, aşa încât să îi redăm şi cealaltă mână lui Fritz".
Manechinul din centrul oraşului a avut odată păr. "I-au furat, însă, peruca. Era lipită cu silicon. Vara, am încercat să îl îmbrăcăm mai şmechereşte. Cu ochelari de soare, cu pălărie invers pusă. Ne-am pregătit şi pentru cei care nu îl vor lăsa în pace pe Fritz. Am lipit ochelarii cu spumă, pălăria am prins-o în cuie. Le-au furat şi aşa".
Fritz a încercat să se costumeze special şi de Paşte. A îmbrăcat o haină pe care au fost cusute tot felul de ouă. Evident, aţa a fost tăiată şi ouăle furate. "Avea în mână acel mulaj al unui cornet cu îngheţată. Furat cu regularitate şi el".
De la tentativa de a fi furat cu totul, Fritz este acum umplut cu pietricele, pentru a fi mai greu. Nicio problemă pentru cei care nu îl au la suflet - zilele trecute i-au fost furate hainele de Moş Crăciun. "Partenerii" lui, Cristina şi Paul, i-au cumpărat acum, preventiv, alte două rânduri de haine de Moş Crăciun. Iar pentru ca tabloul să fie complet, trebuie spus că Fritz nu este singura ţintă. "În jurul lui Fritz erau mai mereu ghivece cu flori. În fiecare zi erau furate vara. Aveam o vitrină pentru îngheţată. Cablul de alimentare cu energie electrică a fost rapid tăiat".
Cel mai jefuit manechin din Sibiu este plasat, culmea, la doi paşi de clădirea Primăriei Sibiu, în permanenţă păzită de poliţia comunitară. "Niciodată nu au prins sau văzut pe nimeni. Ba uneori m-au mai şi luat tare că ce tot vreau". În locul în care este aşezat Fritz "bat" şi trei camere de supraveghere. "Am fost şi am cerut să fiu ajutată, să vedem imaginile, să vedem ce se întâmplă. Ba odată camerele nu au putut filma cum trebuie şi nu se vedeau decât umbre, ba odată acestea nu funcţionau, niciodată nu am putut fi ajutată de aceste imagini".
La ultimul "jaf", Fritz a purtat şi o hârtie cu un protest pentru sibienii care nu îl lasă în pace. "Îmi pare rău că arăt aşa jalnic. Am avut şi braţe şi haine, dar mi le-aţi furat! Îmi pare rău pentru voi! Sunteţi mai jalnici decât mine", scria pe bucata de hârtie. Nu era o răzbunare, ci un răspuns pentru sibienii care "de cinci ani se răzbună pe el". Cuvintele scrise fac parte dintr-o scrisoare mai mare despre ce se întâmplă în "zona zero" a Sibiului. "Vreau acasă. Sunt supărat pe partenerul meu pentru că m-a minţit şi mi-a spus cât de frumos şi ce oameni drăguţi sunt aici. Aici oamenii m-au lovit, m-au trântit, m-au umilit. Acum sunt trist, aşa cum sunt oamenii de aici", scrie, printre altele, în acea scrisoare.
Cristina şi Paul l-au "reconstruit" şi îmbrăcat din nou pe Fritz. Încă nu s-au gândit niciodată să renunţe la a amplasa un manechin în plin centrul Sibiului, chiar dacă este cu regularitate rupt şi furat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

bes

Acum 14 ani

Pentru proprietarii gelateriei: de ce nu montati dumneavoastra propriul sistem de supraveghere video? Pentru sibieni: ce aveti oameni buni cu manechinul?
Raspunde

traiasca fritz

Acum 14 ani

s-ar putea monta un senzor cu alarma, iar atunci cand il mai misca, sau bruscheaza cineva, sa se activeze
Raspunde

gxg

Acum 14 ani

asa fac in permanenta MAIMUTZELE nu suporta rivalitate cat despre CIVILIZARE nici vorba.IAR urangutanii de politisti COMUNITARI nici macar de frati lor COMUNITARI cainii comunitari nu au grija,ceva vreme in urma un comunitar alunga un alt comunitar ,patruped ,cu cascheta din dotare. jungla ne mananca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus