Luni,
06.07.2020
Partial Noros
Acum
25°C

La Munca apar politistii. Primii

06 Decembrie 2009 22:39

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a început demersurile pentru reorganizarea instituţională. Unul din efectele acestei reorganizări va avea ca finalitate sporirea drepturilor şi obligaţiilor inspectorilor, unele chiar foarte asemănătoare cu prerogativele unei poliţii a muncii. Pe înţelesul tuturor, sunt cazuri în care inspectorii ITM sunt legaţi la mâini. De exemplu, chiar dacă au informaţii că pe un şantier muncitorii ar lucra fără forme legale de muncă, ei se trezesc când ajung la faţa locului că li se închide poarta în nas. Este propritate privată şi nu au ce căuta acolo. Sau dacă reuşesc să intre pe şantier, niciun muncitor nu acceptă să se legitimeze, conştient de furia patronului după ce inspectorii de muncă pleacă. În cele mai multe situaţii de acest gen singura soluţie a inspectorilor ITM era organizarea de acţiuni în parteneriat cu Jandarmeria sau chiar cu Poliţia. Totul se va schimba.

Baza legală a acestei schimbări este publicarea în Monitorul Oficial nr.802/25.XI.2009 a Hotărârii Guvernului nr.1377/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice. Un prim pas este preluarea Inspecţiei Muncii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Conform legii citate mai sus, inspectorii de muncă beneficiază acum de drepturi şi obligaţii noi. Cum ar fi: “să aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă, la orice oră din zi şi din noapte, în sediul oricărui angajator, persoană fizică sau juridică, şi în orice alt loc unde au motive temeinice să efectueze controlul sau cercetarea ; să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului”. Sau: “să solicite angajatorului sau reprezentantului legal, precum şi lucrătorilor, singuri sau în prezenţa martorilor, documentele, registrele, evidenţele şi informaţiile necesare pentru realizarea controlului ; să ridice de la entitatea controlată orice document care are legătură cu controlul efectuat sau cu cercetarea evenimentului, eliberând o dovadă în acest sens”. Revenind la exemplul de mai sus cu şantierul la negru, în baza noii legi inspectorii vor putea şi să pătrundă pe şantier şi să ceară legitimarea celor găsiţi la muncă. Inclusiv pe timp de noapte.

Din punct de vedere al angajaţilor ITM Sibiu schimbările legislative şi de organizare îşi găsesc rostul, atâta timp cât există şi posibilitatea unei bune preluări a Inspecţiei Muncii.
“Se prefigurează o transformare a Inspectoratului Teritorial de Muncă într-o adevărată poliţie a muncii”, spune Sebastian Vasiu, şef serviciu în cadrul Compartimentului control relaţii de muncă.

Şeful ITM despre Inspecţia Muncii


“În ansamblu se constată o retragere a populaţiei către umbrela statului. Vorbesc aici despre pensionare, şomaj, ajutoare sociale. Altfel zis, asistăm la o socializare a ţării. 11 milioane şi jumătate de români beneficiază de asistenţă socială într-o formă sau alta, iar Sibiul are şi el partea lui destul de importantă aici”, Francisc Szombatfavi Torok, inspectorul coordinator al ITM Sibiu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus