Vineri,
09.12.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

PD-L Sibiu: Facem apel la PSD si PNL sa renunte la retorica electorala

Organizaţia judeţeană a PD-L Sibiu continuă seria comunicatelor de presă. Astăzi, democrat-liberalii nu mai fac nicio referire la primarul Klaus Johannis, ci cer PSD şi PNL să renunţe la contestarea alegerilor prezidenţiale.
Aveţi aici comunicatul de presă remis de PD-L Sibiu:

Comunicat de presă
(9 decembrie 2009)
 
Încercările disperate ale liderilor PSD şi PNL de a contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale nu constituie altceva decât justificarea, în faţa membrilor celor două partide, a propriilor lor neputinţe şi încercarea de a-şi păstra, în continuare, funcţiile în partid. În acest sens, Mircea Geoană şi Crin Antonescu sunt speriaţi că vor pierde preşedinţia partidelor pe care le conduc şi au regizat toată această mizerie privind fraudarea alegerilor. În fapt, nu sunt capabili şi demni să-şi recunoască înfrângerea în aceste alegeri.
De asemenea, PSD a început, prin mass-media, să denatureze realitatea constituţională. Mai exact, a fost aruncată pe piaţă ipoteza că mandatul lui Traian Băsescu expiră pe data de 21 decembrie, moment în care interimatul ar putea fi preluat de Mircea Geoană, în calitate de Preşedinte al Senatului. Nimic altceva decât o intoxicare murdară şi total nesinceră. Conform art.83 alin.1 din Constituţia României, mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. În acelaşi timp, conf. alin.2 al aceluiaşi articol, Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Prin urmare, Preşedintele Traian Băsescu îşi exercită mandatul până la data la care noul preşedinte – adică tot Traian Băsescu - depune jurământul.
În altă ordine de idei, rezultatul alegerilor pentru funcţia de şef al statului este validat de Curtea Constituţională, cererile de contestare sau anulare a scrutinului putând fi formulate în termen de cel mult trei zile de la închiderea urnelor. Potrivit legii, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. De asemenea, Curtea Constituţională poate pronunţa o hotărâre privind anularea alegerilor dacă există decizii ale Biroului Electoral Central, respectiv ale instanţelor de judecată prin care se constată fraudarea alegerilor (încălcări ale legii electorale, săvârşirea de infracţiuni etc.).
Prin urmare, Curtea Constituţională nu se pronunţă, ca o instanţă de drept comun, pe bază unor probe puse la dispoziţie de partea care solicită anularea alegerilor. În consecinţă, atâta timp cât nu există decizii ale BEC sau ale instanțelor de judecată prin care să se constate fraudarea alegerilor, Curtea Constituţională nu poate pronunţa o hotărâre de anulare a alegerilor.
PSD şi PNL trebuie să înţeleagă democraţia şi principiile democratice. Preşedintele României este ales cu majoritatea voturilor valabil exprimate a celor prezenţi la urne, iar Mircea Geoană şi partenerul său conjunctural, Crin Antonescu, trebuie să înţeleagă că au pierdut alegerile.
Nu în ultimul rând, PD-L face apel la PSD şi PNL să renunţe la retorica electorală. Atenţia clasei politice trebuie îndreptată neîntârziat la constituirea unui nou Guvern şi la aplicarea măsurilor necesare care trebuie luate pentru a scoate România din criză, nu să ducem în penibil acest demers cu fraudarea alegerilor.  

Biroul de presă al PD-L Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

papini

Acum 13 ani

mesaj propagandistic tardiv venit din partea unor nulitati locale
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus