Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Amintiri din Sibiu. Piata Mica

Odată cu transformarea Pieţei Mici din centru fortificat într-unul public al comunităţii din Sibiu, acest spaţiu a devenit una dintre principalele scene în care istoria Sibiului s-a desfăşurat. Premisele acestui fapt stau în rolul pe care acest spaţiu îl avea în configurarea vieţii sibiene. Piaţa Mică s-a născut pe cursul unui drum medieval, care lega Transilvania de pasul Turnu Roşu sau mergea spre Braşov. Acest lucru a dus la o permanentizare a rolului central pe care piaţa îl avea. Învecinarea sa cu drumul medieval care unea Oraşul de Sus cu cel Jos, învecinarea sa cu nucleul ecleziastic al cetăţii, unde se regăseau elementele cardinale ale vieţii religioase şi culturale ale comunităţii, locul strategic pe care se dezvoltase, fiind organizată pe platoul ce se dezvoltase în apropierea râului Cibin, toate aceste devin premise ale rolului important pe care această piaţă îl va juca. Rolul de centru cultural, Piaţa Mică îl va dobândi odată cu instalarea administraţiei habsburgice, care, în încercarea diminuării rolului cultural al religiei reformate, în cetate, va încerca să creeze alte repere culturale majore în alte puncte ale cetăţii. Construirea bisericii romano-catolice, a cărei faţadă secundară se desfăşura pe aliniamentul Pieţei Mici, duce la creşterea rolului Pieţei. O serie de instituţii se regăsesc în incinta Pieţei. Încă din perioada medievală un număr considerabil de bresle îşi vor construi aici un sediu al lor, clădirile având pe lângă un rol administrativ şi unul public, prin existenţa depozitelor şi a prăvăliilor de desfacere. La începutul secolului al XVIII-lea în Piaţa Mică exista de asemenea şi Cântarul Oraşului. Piaţa Mică era centrul economic al cetăţii, aici desfăşurându-se şi târguri. De un concept al „centrului istoric şi cultural” care poate fi aplicat Pieţei Mici, istoricii şi specialiştii se folosesc dintr-o perspectivă abstractă, care încearcă a puncta elemente mai degrabă de simbolistică decât de istoria faptică. Faptul că Piaţa Mică este unul dintre reperele esenţiale ale memoriei colective, în conexiune cu cetatea Sibiului, defineşte întreaga funcţie culturală şi istorică a locului. Valoarea sa monument, complexitatea aspectelor pe care Piaţa le îmbracă, acestea definesc valoarea istorică. Încă din vremea administraţiei austro-ungare, Piaţa a fost declarată monument. Istoric. Încă din acea perioadă valoarea monumentală a pieţei a fost recunoscută. Aspectul medieval, pe care Piaţa Mică îl deţine, locul dat acesteia de comunitatea sibiană, îi defineşte funcţia istorică a acesteia. Rolul Pieţei Mici a fost acela de a aduna în jurul său comunitatea. Aici se întâlneau comercianţii, breslaşii, notabilităţile oraşului, canonici, cu toţii creând societatea sibiană. Rolul cultural este determinat e perpetuarea ideii de congruenţă a vieţii sibiene pe care l-a deţinut şi îl mai deţine. Încă de la început şi până în zilele noastre Piaţa Mică a fost loc de adunare, loc de vieţuire comună a sibienilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus