Duminică,
28.02.2021
Parțial Noros
Acum
-1°C

RCA mai scump, doar pentru orgoliu

Pentru cei care nu ştiau încă - între un RCA ieftin şi unul mai scump nu este nicio diferenţă. Poliţa de asigurare obligatorie nu va fi folosită de dumneavoastră în cazul unui accident, ci de cel pe care l-aţi "nenorocit". Cu toate acestea, pe piaţa asigurărilor auto, preţurile se întind pe o plajă foarte largă, mai ales după introducerea celebrului "bonus mallus". De exemplu, pentru o maşină cu un motor de 1.900 de cmc, al cărei proprietar nu a provocat niciun accident în ultimul an asigurarea pe şase luni costă aproximativ 290 de lei la Euroins, aproape 300 de lei la ASTRA, 320 de lei la BCR, 370 de lei la Uniqa, peste 530 de lei la Ardaf şi chiar aproape 700 de lei la Generali. Sumele cresc semnificativ în cazul în care proprietarul maşinii a trebuit să îşi predea în ultimul an RCA-ul pentru că a provocat un accident. Euroins cere 397 de lei pentru şase luni, Astra solicită peste 400 de lei, iar BCR plusează până la aproape 450 de lei. Uniqa vinde RCA-ul pentru şoferii cu un accident cu puţin peste 510 lei, iar Grupama şi Generali ţin vârful preţurilor - 727, respectiv 941 de lei. Dacă vorbim deja de două accidente sumele pentru un RCA pornesc de la 550 de lei pentru şase luni, iar pentru trei sau mai multe accidente, cea mai ieftină poliţă de asigurare costă minim 610 lei. Şi maxim 1448 de lei, tot pentru şase luni. În cazul unui accident, diferenţele între un RCA ieftin şi unul mai scump nu-l prea simte nici măcar şoferul-victimă. "Cam toate societăţile de asigurare plătesc la fel de greu. Dar plătesc, în cele din urmă. Aş spune că dintre toate, cele mai rapide plăţi le fac cei de la Allianz. Doar că ei folosesc propriul program pentru calculul daunelor şi, prin urmare, sumele pe care le achită pentru reparaţii sunt mai mici decât cele practicate de majoritatea service-urilor", spune un reprezentant al unui service. "Pentru şoferi, însă, un RCA mai ieftin nu e cu nimic mai prost decât unul mai scump, ca să spun aşa", mai adaugă el. Brokerii de asigurări spun, însă, că ar fi, totuşi, avantaje. "În general, toată lumea caută cel mai ieftin RCA, pentru că nu e nicio diferenţă. Dar, mai sunt motive pentru care unii clienţi apelează la poliţe de asigurare mai scumpe. De exemplu, dacă au asigurarea tip CASCO la o firmă, vor face RCA tot la acea firmă pentru diferite avantaje, cum ar fi extinderea asigurării chiar şi împotriva furtului în afara ţării", spune Alexandru Udrescu, directorul executiv al Hermannstadt Broker, societate sibiană de asigurare - reasigurare. El spune că sunt şi clienţi care aleg asigurarea în funcţie de nume. "Sunt clienţi care aleg şi care ţin la un anumit brand". Deocamdată, noul sistem bonus malus obligă şoferii să depună şi o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la eventualele accidente provocate în ultimul an. Acest lucru se va petrece până la finalizarea sistemului informatic care să permită verificarea în timp real a evenimentelor produse de orice şofer.

Vizualizari: 202

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Gabi

Acum 11 ani

Daca inchei un rca cu astra,ardaf (doar cu astea am avut treaba) si lovesti pe cineva, s-ar putea sa te judeci ori cu el ori cu asiguratorul lui casco. La ardaf a trebuit 2 LUNI la un sevice fantoma pe la luica,sa imi schimbe bara de spate la un opel astra g si nici acum nu are nuanta potrivita. Concluzie:daca ma loveste un asigurat astra(uniqa) sau ardaf o sa imi repar masina pe casco iar asiguratul respectiv nasul si spatele pe banii lui.
Raspunde

eugenius kastravete

Acum 11 ani

pai tu nu stiai proverbul traco-getic: ARDAF iti face curu' praf?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus