Cercetătorii de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM-Universitarea din Angers, Franţa) au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul roşu determină celulele din pereţii arterelor sangvine să producă monoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Acest studiu a fost publicat în cel mai recent număr al revistei ştiinţifice americane PLoS One. Pe scurt: vinul este într-adevăr foarte bun pentru inimă!
Diferite studii, inclusiv cel efectuat de echipa de la Universitatea din Angers, au identificat polifenolii din vin drept agenţii responsabili pentru apariţia efectului vasodilatator, în urma producerii monoxidului de carbon la nivelul celulelor endoteliale care căptuşesc pereţii vaselor sangvine. Oamenii de ştiinţă mai aveau de descoperit felul în care se declanşa producţia monoxidului de azot.
Mecanismul descifrat recent are legătură cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele pereţilor vasculari, subtipul alfa, la care se ataşează moleculele de polifenoli. Sub efectul estrogenului, femeile prezintă un risc cardiac mult mai scăzut înainte de menopauză, iar efectele benefice ale estrogenului se produc prin intermediul acestei forme de receptor. Pornind de aici, medicii francezi au avut ideea de a-l studia pe şoareci. Ei au pornit de la ipoteza că un anumit tip de polifenol - delfinidină - care activează receptorul, este suficient pentru a declanşa producerea monoxidului de azot în celulele endoteliale şi să scadă, astfel, presiunea arterială. Într-adevăr, polifenolii din vinul roşu au determinat scăderea tensiunii arteriale în cazul şoarecilor cu receptori ERalpha, dar nu au generat nicio "relaxare vasculară" la şoarecii care nu prezentau aceşti receptori. Această descoperire reprezintă dovada faptului că binefacerile polifenolilor asupra supleţei arterelor necesită prezenţa acestui receptor de estrogen.
Această descoperire oferă, în afara unei explicaţii ştiinţifice a "paradoxului francez" - mai puţine cazuri de infarct în sud-vestul Franţei, deşi alimentaţia oamenilor este bogată în grăsimi saturate provenind din alimente precum unt, smântână, brânză, mezeluri, foie gras, pulpe de raţă, dar şi în vin - şi noi informaţii despre "potenţialul terapeutic al polifenolilor în tratarea maladiilor cardiovasculare", potrivit cercetătorilor.
Diferite studii, inclusiv cel efectuat de echipa de la Universitatea din Angers, au identificat polifenolii din vin drept agenţii responsabili pentru apariţia efectului vasodilatator, în urma producerii monoxidului de carbon la nivelul celulelor endoteliale care căptuşesc pereţii vaselor sangvine. Oamenii de ştiinţă mai aveau de descoperit felul în care se declanşa producţia monoxidului de azot.
Mecanismul descifrat recent are legătură cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele pereţilor vasculari, subtipul alfa, la care se ataşează moleculele de polifenoli. Sub efectul estrogenului, femeile prezintă un risc cardiac mult mai scăzut înainte de menopauză, iar efectele benefice ale estrogenului se produc prin intermediul acestei forme de receptor. Pornind de aici, medicii francezi au avut ideea de a-l studia pe şoareci. Ei au pornit de la ipoteza că un anumit tip de polifenol - delfinidină - care activează receptorul, este suficient pentru a declanşa producerea monoxidului de azot în celulele endoteliale şi să scadă, astfel, presiunea arterială. Într-adevăr, polifenolii din vinul roşu au determinat scăderea tensiunii arteriale în cazul şoarecilor cu receptori ERalpha, dar nu au generat nicio "relaxare vasculară" la şoarecii care nu prezentau aceşti receptori. Această descoperire reprezintă dovada faptului că binefacerile polifenolilor asupra supleţei arterelor necesită prezenţa acestui receptor de estrogen.
Această descoperire oferă, în afara unei explicaţii ştiinţifice a "paradoxului francez" - mai puţine cazuri de infarct în sud-vestul Franţei, deşi alimentaţia oamenilor este bogată în grăsimi saturate provenind din alimente precum unt, smântână, brânză, mezeluri, foie gras, pulpe de raţă, dar şi în vin - şi noi informaţii despre "potenţialul terapeutic al polifenolilor în tratarea maladiilor cardiovasculare", potrivit cercetătorilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 402
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Gogu
Acum 5 ore
X
Acum 7 ore
Q
Acum 8 ore
George Aurescu
Acum 8 ore
Bambolero