Într-o zi de la Bucureşti se anunţă 100.000 de disponibilizaţi anul acesta. Apoi cifra urcă la 200.000 de disponibilizaţi în sectorul bugetar. Apoi Bogdan Hossu, liderul Cartel – Alfa, declară la televizor că săptămâna aceasta scoate oamenii în stradă în faţa Guvernului. La Sibiu, situaţia este mult mai liniştită. Cu toate că Inspectoratul Teritorial de Muncă a aflat că trebuie să dea afară 17 angajaţi iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu trebuie să elibereze peste 300 de posturi. Între timp şomajul a ajuns la Sibiu la peste opt la sută.
Ce fac sindicatele în Sibiu? Păi cel mai activ până acum este Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, condus de Teodor Fîrţonea. În chiar primele zile ale anului 2010 Fîrţonea a ieşit la rampă: sindicatul a decis să demareze acţiunile legale pentru anularea aplicării actului nomativ care prevede disponibilizarea personalului didactic. „Noi nu putem susţine o asemenea măsură care în viziunea ministerului ar conduce la „optimizarea sistemului”. Din contră, FEN consideră că ordonanţa de urgenţă va crea grave disfuncţionalităţi în exercitarea actului educaţional. Am propus ministerului o reevaluare a situaţiei la nivelul judeţelor pentru a se face o analiză punctuală a situaţiilor specifice la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pe criterii care să garanteze creşterea calităţii actului educaţional şi evitarea unor măsuri de natură pur contabilicească care sunt avute în vedere în acest moment, soluţii adoptate de persoane care probabil nu cunosc specificul domeniului şi se raportează doar la condiţionările impuse de acordul cu FMI”, au transmis liderii Federaţiei Educaţiei Naţionale, la care SIP Sibiu este afiliat. Apoi Fîrţonea a convocat întâlnire de urgenţă cu liderii de sindicat de pe raza judeţului Sibiu, în vederea pregătirii ce vizează încadrarea salarială la nivelul lunii decembrie 2009. „Consider că aplicarea corectă a prevederilor legale este obligatorie pentru toţi responsabilii administraţiei, atât la nivel naţional cât şi la nivel local. Suntem ferm hotărâţi ca, în cazul constatării că, din nou, pentru învăţământ nu se vor respecta drepturile salariale stipulate în lege, să utilizăm calea instanţei.” a declarat Teodor Fîrţonea, preşedinte al SIP pe judeţul Sibiu.
La Cartel-Alfa situaţia este mult mai liniştită. Probabil liniştea dinaintea furtunii. Liderul pe Sibiu al sindicatului ne-a declarat că abia săptămâna acesta va convoca o şedinţă a Consiliului de Coordonare la nivelul judeţului. „Pe ordinea de zi a şedinţei sunt problemele curente ale începutului de an: execuţia bugetară pe 2009, proiectul de buget pe 2010 şi, poate cel mai important, stabilirea situaţiei lucrătorilor din sectorul bugetar şi privat. Şi mai aşteptăm cu interes să se aprobe prelungirea ordonanţei privind şomajul tehnic pe 2010”, a declarat Marius Vingerzan, liderul Cartel – Alfa pe Sibiu. Despre alte măsuri concrete, proteste, ieşiri în stradă, este prea devreme să vorbim. Poate dacă o cer liderii de la Bucureşti. „Noi ţinem permanent legătura cu liderii de la Bucureşti şi vom vedea dacă este cazul să luăm şi alte măsuri. Tocmai de accea vream mai întâi să analizăm situaţia la nivelul judeţului Sibiu”, a mai spus Vingerzan.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: La Inspectoratul Teritorial , Filiala Cartel Alfa Sibiu , Federației Educației Naționale , Asistenţă Socială Sibiu , Teodor Fîrţonea , Apoi Bogdan Hossu , Marius Vingerzan , Apoi Fîrţonea
Vizualizari: 426
Ultimele comentarii
Acum 40 minute
Horațiu
Acum 46 minute
Doamne ferește!
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Adina
Acum 2 ore
Rob