Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Stirile de alta data. Trecutul taiat cu lama

Ianuarie 1990. În Sibiu se instaura democraţia şi totată lumea promitea „echidistanţă faţă de toate partidele şi grupările”. Era vremea judecării teroriştilor, a articolelor care condamnau comunismul şi foştii. Se făcea alpinism comercial, pentru a scăpa clădirea Hotelului Continental de urmele lăsate „de furia dementă şi bestială a teroriştilor”. Se năştea şi un alt ziar, Dimineaţa, tras la indigo după Tribuna. Dacă vreţi să le mai vedeţi, mergeţi grabnic la Biblioteca Astra, pentru că încep să dispară articole. Tăiate cu lama.
  6 ianuarie 1990. Se năştea un nou ziar. Sau se renăştea. Tribuna. „Vom redacta un cotidian independent. Adică în condiţiile unei vieţi publice pluripartidice ale apariţiei unor diverse partide şi grupări politice, ne rezervăm dreptul de ne situa ca orientare politică la echidistanţă de toate partidele şi grupările şi având acces egal în paginile publicaţiei, în aria imperativelor ce se vor legifera, singurele condiţii ce vor trebui îndeplinite fiind acelea privitoare la promovarea ADEVARULUI, a libertăţii şi democraţei autentice”, scria Tribuna în primul număr al anului 1990.
Începeau procesele „teroriştilor”. „Relatări în direct de la procesul teroriştilor. (...) În urma deliberării, Tribunalul Militar condamnă pe inculpaţii Liviu Vanga şi Aurel Marcu la pedeapsa cu 11 ani închisoare fiecare pentru comiterea înfracţiunii de omor deosebit de grav, cu reţinerea unor circumstanţe atenuante”. La modă erau relatările despre viaţa dusă de „ceauşeşti şi acoliţii lor”. „Vânători regale... vânători princiare. Masacru în rezervaţiile naturale. În megalomania lui bolnăvicioasă în atmosfera de tămâiere şi autotămâiere în juru-i regele îi sporea permanent apetitul de vânătoare, de medalii de participări cu exemplare rare la concursurile internaţionale”, scria Tribuna în 10 ianuarie. 
Exista şi sport. Inter Sibiu juca în prima divizie. „Fotbalul sibian trebuie să-şi continue urcuşul”, spunea Viorel Hizo. Iar Inter intra în retur cu următorul lot de jucători: Marcel, Blid, Cotora, Boar, Laurenţiu, B. Bucur, Dobrotă, Stănescu, Jurcă, Mărgărit, Popicu, Szeneş, Majearu, Burchel, Văsîi, Predatu, I. Moldovan, Miuţă şi Dorinel Munteanu, Sobius, Zotincă, Demian, Năstase şi Chioar.
Ce face acum Adevărul sau Jurnalul Naţional cu împărţirea cărţilor odată cu ziarul, făcea Tribuna încă din 1990. Romanul „1984”, un bestseller mondial putea fi găsit în paginile ziarului. Câte un capitol pe zi.
În 17 ianuarie, prima vizită oficială în judeţ. Culmea, un neamţ. „Hans Dietrich Genscher, vicecancelar şi ministru de externe al RFG a vizitat municipiul Sibiu”. Îl primeşte oamenii momentului: Mircea Tomuş, preşedintele CJ, Thomas Nagler preşedintele FDGR, Albert Klein, episcopul Bisericii Evanghelice.

„Alpinism pe Continental. Hotelul Constinental a fost unul din punctele cheie din care furia deentă şi bestială a teroriştilor vajnici apărători ai călăului Ceauşescu s-au revăsrat asupra populaţiei paşnice şi a ostaşilor armate române apărătoare, semănând moarte şi amintiri triste. Şapte clujeni membri ai clubului de speologie şi-au oferit voluntar ajutorul pentru ştergerea hidoaselor rănide pe faţada hotelului”, scria Tribuna. Clujenii erau aşteptaţi ca după schimbarea geamurilor, să şi zugrăvească. 

Dimineaţa, cotidian social-cultural al judeţului Sibiu apărea pentru prima dată joi, 4 ianuarie 1990. Articlul de prezentare: „Bună dimineaţa!”, semnat de Rodica Braga.

În primul număr, un articol mai mult filosofic despre clanţă, semnat de Iustin Panţa. „Mutaţi clanţa! Clanţele erau mult prea jos puse pentru ca un om de statură normală să o poată deschide uşile fără dificultate, o clanţă la care să te apleci, o apăsai cu podul palmei, apoi se deshcidea. Iată, îmi aminesc de oameni care, unul după altul, ajungând în dreptul uşii, executau ritualul – se aplecau pe spate, apăsau pe clanţă şi intrau”. 

În replică, faţă de cartea lui Orwell din Tribuna, dimineaţa publica Jurnalul lui Mircea Eliade. Şi ambele ziare dădeau pe prima pagină ultima stenogramă a lui Nicolae Ceauşescu, cea din 17 decembrie 1989.

Şi pentru că trecutul este câteodată extrem de sincer, există lame. Aşa se face că multe ziare din acea vreme sunt ciuntite. În Tribuna, o pagină de ziar este tăiată cu lama şi decupat un articol. Chiar lângă este scris cu pixul: „Este tăiat articolul în direct din sala Tribunalului Militar”.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

col. Pocnitoru Lucian

Acum 11 ani

Armata a tras, deci apevistii merita pensii speciale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus