Sâmbătă,
01.10.2022
Partial Noros
Acum
25°C

La Copsa Mica s-a inventat "taxa lui Dumnezeu"

Chiar dacă Sometra şi-a oprit producţia, alimentarea cu apă a oraşului Copşa Mică este realizată, în continuare, prin intermediul uzinei de apă a respectivei întreprinderi. Pentru apa utilizată, Direcţia Apelor cere bani nu numai pentru apa brută, ci şi pentru "asigurarea apei care cade din cer sau izvorăşte din pământ".

Taxa normale şi taxe anormale. De trei ori mai mari


De când vremurile ceauşiste au gândit astfel sistemul, oraşul Copşa Mică îşi alimentează robinetele locuitorilor de la uzina de apă a întreprinderii Sometra. Acesteia, Direcţia Apelor Mureş (zona Mediaşului şi a Copşei Mici este arondată Mureşului din acest punct de vedere) emite, lunar, câte o factură pentru apa consumată. Cum din primăvara anului trecut întreprinderea nu mai produce nimic, facturile lunare emise acum de Direcţia Apelor Mureş sunt echivalentul consumului lunar de apă brută al oraşului Copşa Mică. Alături de factura pentru apă brută, Direcţia Apelor Mureş are grijă, tot lunar, să adauge o a doua factură, emisă pentru "servicii comune". "Până anul trecut, alimentarea cu apă a oraşului Copşa Mică se făcea din acumularea de la Ighiş. În anii secetoşi, aici trebuia pompată apă din Târnava Mare, pentru a fi asigurat debitul necesar oraşului şi întreprinderii", spune primarul din Copşa Mică, Tudor Mihalache. Explicaţia lui poate fi utilă pentru a motiva, în parte, necesitatea celei de-a doua facturi emisă de Apele din Mureş, pentru "servicii comune pentru asigurarea debitului necesar". Evident, aceste facturi au fost emise în fiecare lună, chiar dacă de pompat apă înspre barajul de la Ighiş din Târnava Mare nu s-a mai pompat nimic în ultimii trei ani.

Şi mai importantă este valoarea acestei facturi: de trei ori mai mare decât cea pentru apa brută. Printr-o altfel de explicaţie, putem spune că la Direcţia Apelor Mureş, nimic se facturează de trei ori mai mult decât altceva.
Astfel de facturi pentru "servicii comune" sunt emise şi de Serviciul de Gospodărire a Apelor de la Sibiu. "Sunt prevăzute în lege şi aceste servicii comune, pe care le putem factura. Doar că, la noi, la Sibiu, aceste servicii comune nu au valori atât de mari, de ordinul sutelor de milioane de lei. Putem spune că, de fapt, sunt valori mai mult simbolice", spun reprezentanţi ai SGA Sibiu.

Vine şi "taxa lui Dumnezeu"


Cum pe lângă fiecare factură pentru apă brută, Direcţia Apelor Mureş emitea şi câte o factură triplă pentru nimic, reprezentanţii Primăriei Copşa Mică şi cei ai Sometra au ajuns la concluzia că ar fi indicat să schimbe soluţia alimentării cu apă a oraşului. Altfel spus, în loc de a alimenta din barajul de la Ighiş, au decis să alimenteze uzina de apă cu apă brută din Târnava Mare - calitatea apei este aceeaşi cu cea de la Ighiş. "Am fost şi am discutat cu cei de la Direcţia Apelor din Mureş, au spus că sunt de acord. Şi că, în aceste condiţii, nu va mai fi emisă acea factură pentru servicii comune, din moment ce nu mai este vorba de asigurarea nivelului necesar în barajul de la Ighiş", mai spune primarul din Copşa Mică.
Cele două părţi - Copşa şi Mureşul - şi-au strâns, prin urmare, mâinile, şi s-au despărţit în aşteptarea noului an 2010 cu mai puţine veşti proaste. Doar că, în noul an, Direcţia Apelor Mureş a trimis către Copşa Mică noile contracte pentru apa brută. Spunem contracte deoarece sunt de două tipuri - unul pentru apa brută şi unul pentru "servicii comune pentru asigurarea nivelului necesar în Târnava Mare". Cu alte cuvinte, Direcţia Apelor a înlocuitîn vechile contracte Ighişi cu Târnava Mare. Şi, acum, se obligă prin respectivul contract să se asigure că pe Târnava Mare va mai curge apă. Şi nu la orice tarif, ci la cel de trei ori mai mare decât cel pentru apa brută.

Autorităţile din Copşa Mică s-au adresat şi Instituţiei Prefectului din Sibiu pentru a îndrepta această anomalie. Conducerea Sometra nu a vrut, deocamdată, să comenteze situaţia. Locuitorii Copşei Mici înregistrează datorii istorice de peste şapte miliarde de lei vechi către Sometra, pentru apa furnizată în mandatul fostului primar al Copşei Mici.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Direcţiei Apelor Mureş nu au dat, încă, niciun răspuns faţă de această situaţie - la mijloc ar putea fi vorba de o eroare în procesul de comunicare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Gigelius von Poplaca

Acum 12 ani

Apa chioara este scumpa, pentru ca Romania e o tara desertica, pe scurt Sahara Doi. Viata noastra, munca noastra sunt super ieftine; cred ca din acelasi motiv. Sau o fi altceva?
Raspunde

Transira

Acum 12 ani

Spusele primarului sunt tendentioase. Exista asa-numita taxa de "prestari servicii" pt. a asigura nivelul lacului Ighis. Exista o asemenea taxa si pt. raul Tarnava Mare. Sometra (si deci, si orasul) se alimenteaza cu ajutorul unei prize cu baraj. Sunt coborate doua stavile pt. a asigura nivel la priza de apa. Aici exista o formatie de lucru formata din 5 persoane. Fundamentarea pretului tine cont si de acest lucru. In toata Romania exista, la astfel de captari, asemenea taxa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus