Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Salvamontistii se parasc pentru Toyota, minute la telefon si prime

Opt angajaţi ai serviciului Salvamont Sibiu, printre care şi fostul director Nicolae Mustrea, au redactat o scrisoare de protest către toţi consilierii judeţeni. În scrisoare, salvamontiştii se plâng de modul în care este condusă instituţia de actualul director, Adrian David.
"Actualul director, David Adrian, aflat la conducerea SPJ Salvamont Sibiu, din anul 2007 a prezentat în momentul angajării un plan managerial care anunţa un «glorios viitor». A abandonat propunerile şi strategia iniţială, transformând această instituţie, condusă de un duo, director-contabilă şi subordonaţi ai acestora, salvatorii - montani, care fac ceea ce li se spune, nu ceea ce e legal şi necesar. Au transformat acest serviciu public într-un SRL privat, instalând un regim al divizării, al bunului plac, secretizând activitatea acestuia", se arată la începutul scrisorii adresate aleşilor judeţeni. Serviciul Salvamont este finanţat de şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.
Scrisoarea revine la un an după ce, tot printr-un memoriu, "12 din 14 salvamontişti" au cerut intervenţia conducerii CJ Sibiu în aplanarea conflictelor interne. Fără rezultat, susţin o parte din salvamontiştii sibieni.

15 puncte şi nemulţumirile aferente


Memoriul adresat acum fiecărui consilier judeţean este semnat de Marius Ilieşi, Iulian Pănescu, Liviu Clenci, Daniel Paşca, Alex Găvozdea, George Şerban, A. Chisnivoan şi Nicolae Mustea. Este structurat pe 15 puncte şi acoperă, în total, nouă pagini. Prima nemulţumire este legată de angajarea unui salvator montan, în ianuarie 2009. "Data concursului era 15 ianuarie, dar nu s-a respectat, obligatoriu era «salvator montan atestat» (condiţie rezolvată pe «uşa din spate», adică a adus o adeverinţă care a ţinut loc de atestare). Ulterior, cel angajat face Şcoala naţională Salvamont în luna februarie - martie, pe banii Serviciului (procedură ilegală), obţinând şi atestatul. Această persoană este încadrată şi la o treaptă superioară necuvenită", se arată în documentul transmis administraţiei judeţene.
Cei opt salvamontişti se plâng şi de contabila instituţiei care, spun ei, mai lucrează atât la Primăria Sibiu, cât şi la Grădina Zoologică. Fapt ce îi reduce din prezenţa fizică la sediul Salvamont. Normarea muncii salvamontiştilor, indemnizaţiile de concediu sau discuţiile în cadru larg despre situaţia serviciului sunt alte puncte ce iscă nemulţumiri.

Toyota, izvor aprig de discuţii

"În puţinele întâlniri ale angajaţilor, respectiv salvatori-montani cu directorul instituţiei (contabila - şefă lipsea, având alt program), am solicitat ca autospeciala Toyota să se afle în permanenţă la sediu, funcţională şi pregătită de intervenţie 24 de ore din 24. Dacă cele două «bătrâne» Dacia «papuc» mai sunt, cât de cât, funcţionale, şi-şi fac datoria, «celebra» Toyota Land Cruiser, ultramodernă, de 3800 cmc, dotată (conform documentelor, dar nereal) cu tot ce trebuie pentru intervenţie, este maşina personală a domnului director Adrian David, 24 de ore din 24, adică pleacă şi cine cu ea când vrea, unde vrea, fără explicaţii, deşi ar trebui să se alfe la sediu, pentru intervenţii", se plâng semnatarii documentului. Mai mult, ei arată că maşina este folosită pentru ca directorul instituţiei să participe la diferite seminarii internaţionale, "chiar dacă nimeni nu îl cheamă".
Primele se acordă preferenţial, se mai arată în scrisoare. "Gestionarul instituţiei, de meserie salvator-montan, este abonat la salariul de merit, prime etc. Este normal, deoarece toate achiziţiile, contractele, recepţiile, carburanţii, trec pe la el".
Salvamontiştii sunt nemulţumiţi şi de camerele de supraveghere instalate în sediul instituţiei care, spun ei, le încalcă intimitatea.

Acuzaţii şi mai grave

Una din cele mai grave acuzaţii se referă la restrângerea traseelor de patrulare. "Anul 2009 se încheie cu un bilanţ tragic, cu cinci victime, dintre care patru au decedat în zone în care activitatea de patrulare-prevenire a fost restrânsă de către conducere", arată semnatarii memorandumului. Ei spun că nici echipamentele din dotarea serviciului nu sunt folosite în mod judicios. "Un exemplu este ATV-ul, care, de un an şi jumătate a efectuat două curse în zona Munţilor Cindrel, pentru marcaje şi zace în magazie".
Cele 70 de minute alocate pentru convorbirile prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă sunt considerate insuficiente. "Dacă 14 salvatori montani au câte 70 de minute naţionale, rezultă 980 de minute. Atunci unde se duc restul până la 3100 de minute cât este abonamentul de grup al serviciului".
În fine, după ce atrag atenţia lipsei protocoalelor de colaborare cu alte servicii montane din jurul Sibiului, semnatarii scrisorii cer demisia lui Adrian David. "Având în vedere cele expuse, unele descrise puţin ironico-cinic, altele argumentate legal, vă solicităm demiterea din funcţie a echipei de conducere, duo-ul director-contabilă şefă. Vrem siguranţă, competenţă, profesionalism, nu imagine în mass-media, angajamente, promisiuni!", se încheie scrisoarea amintită.
Directorul Adrian David este în concediu de odihnă. Are telefonul închis şi, deocamdată, nu a putut fi contactat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

62 comentarii

ovidiu pop

Acum 14 ani

Am mai lipsit noi, in "foaie", ca ceilalti au fost toti.
Raspunde

ioji

Acum 14 ani

Un amic de la Salvamont mi-a sopti ca n-au semnat toti angajatii deoarece unii erau pe munte dar e si acordul lor! Curios cum un memoriu adresat consilierilor judeteni, deci public , apare doar in ziarul dumneavoastra!!!! Era o stire si pt. alte ziare sibiene dar....! Se intelege!
Raspunde

ioji

Acum 14 ani

Un amic de la Salvamont mi-a sopti ca n-au semnat toti angajatii deoarece unii erau pe munte dar e si acordul lor! Curios cum un memoriu adresat consilierilor judeteni, deci public , apare doar in ziarul dumneavoastra!!!! Era o stire si pt. alte ziare sibiene dar....! Se intelege!
Raspunde

very funny

Acum 14 ani

***.ziaruldesibiu.ro/fullnews.php?ID=7935
Raspunde

C.Moş?

Acum 14 ani

Este penibilă continua lipsă de armonizare in SPS si nu de ieri.Retragerea seniorilor din urmă cu ceva tiomp şi formarea unui alt grup la Cârţişoara,apoi animozitaţile din timpul conducerii lui Mustea,construirea unei noi baze la Bălea deşi mai exista una-sunt dovada lipsei de coordonare ferma aServiciului Publkic de către C.J Siobiu.Este PENIBIL şi se cere o remediere dacă nu vrem să ne "dăm in stambă"in fţa lumi si in detrimentul unei cauze umanitare. +
Raspunde

C S M

Acum 14 ani

sa nu credeti ca in alte institutii lucrurile sunt altfel!a-ti auzit de C S M sibiu! Aceleasi lucruri! Masina ca si personala, un srl privat cu un regim al divizarii ,secretizand activitatea!
Raspunde

amuzant

Acum 14 ani

contabila loveste din nou...dupa episodul cu voluntarii si profesionistii se trezesc ca au aceleasi probleme...de data aceasta probabil ca nu e contabila totusi avand in vedere ca e implicata in atatea servicii publice, dar sunt cativa acolo care pot strica un serviciu si singuri...nu ba pierdeti, unul, doi vor fi dati afara, unul, doi vor fi "motivati" mai bine ptr opinia constructiva care o au si valul va trece...
Raspunde

liu

Acum 14 ani

pai cine sa faca dreptate aici, ca doar cine la pus pe ala in functie il si sustine
Raspunde

Marsel Edgar

Acum 14 ani

Pt Amuzant,,crede el ca este asa dar oameni care lucreaza in astfel de serviciu cum se simt...afara din tara cred ca numai dupa sesizare zburau de pe functi nu sa ia trei salari de la stat.Unde e BOC sa auda cum se arunca banul public...
Raspunde

anonim33

Acum 14 ani

eu zic sa-i lasam pe acesti salvamontisti sa isi faca meseria....consider ca sunt foarte putini oameni care pleaca de acasa la orice ora , zi noapte, 24 din 24, lasandu-si nevasta si copii si se duc sa salveze alte vieti...f multa lume ii critica pana in momentul cand au nevoie de ei..atunci se schimba totul...bravo voua ...faceti-va meseria asa cum stiti mai bine...
Raspunde

Bogdan

Acum 14 ani

Interesant este ce se va rezolva dupa aceste nereguli….sau totul se da uitarii si acesti salvamontisti vor avea de suferit…asa se practica in Romania.....cand cel mare este muscat de cei mici totul se intoarce spre ei....totusi consider ca o meserie ca cea a lor este destul de grea....sa-si riste viata pe munte pentru toti nebunii.....ar trebui lucrat si la educatia turistului...multa bafta salvamontinstilor in ceea ce faceti
Raspunde

Bogdan

Acum 14 ani

Suntem in Romania, asa merg treburile pe aici. Ai pile, prinzi un loc caldut si faci altora viata grea (ca nu o au destul de grea...). Pilosii nu pot fi trasi la raspundere !
Raspunde

anonim m

Acum 14 ani

Chiar daca o parte din angajati nu au semnat acel memoriu sunt sigur ca si ei sunt de acord cu cele mentionate mai sus.Si voluntarii care sunt in nr de 7 ii sustin pe angajati, deoarece D-nul David in urma cu o saptamana le-a cerut sa predea echipamentul din dotare din motive ca ar vrea sa scape de unul dintre ei si nu stie cum sa faca....iar in felul acesta sa gandit ca reuseste...stilul lui alunecos si prefacut.
Raspunde

Monsieur Marsel

Acum 14 ani

Nu iti fa griji cum se simt acei oameni...pentru ca cei care fac acum scandal sunt cei care au fost redusi de la portia de "ciolan" si trecuti pe salata natur..:)...din pacate asta e problema si vinovati o sa fie tot cei care inca isi fac treaba!
Raspunde

carpatistul

Acum 14 ani

personal as desfinta serviciul salvamont.mananca banii statului degeaba.
Raspunde

cucu bau

Acum 14 ani

:-) super tare...acum 3 ani exact acesti indivizi " asa-zisi batrani, recte tov mustea si tov clenci , erau in pozitia actuala a domnului David...si aruncau afara 25 de salvatori montani cu experienta. Acum cei care semneaza in marea lor majoritaten au fost facuti salvatori montani la apelul bocancilor...si acum au pretentii...au venit rapid au luat loc la ciolanel dupa aruncarea pe usa din dos a salvatorilor cu experienta care nu au inghitit aceiasi cardasie dintre aceiasi contabila si fostul director ( mustea)...si acum stupoare istoria se repeta doar ca ei sunt in alta barca, si sunt vai mama lor. Oricum e clar ca lumina zilei pentru cei care stiu cate parale fac toti acesti salvatori montani de conjunctura ca singura sansa pentru montaniarzii care iubesc muntele , pentru siguranta lor, e mai bine sa dispara toata aceasta clica de smecherasi care se dau specialisti si sa vina adevaratii salvatori inapoi, care au fost buni 20 de ani, dar nu au mai corespuns ulterior.. :-)....e incredibil unde a ajuns Salvamontul sibian...rusine
Raspunde

@carpatistul

Acum 14 ani

foarte usor de zis..dar dupa aia da nr tau de telefon la 112 la apeluri montane...sau nu te tine bracinaru' sa iti continui actiunea democratica de care dai dovada...mai am o idee...hai sa inchidem si smurdu..ca si asa numai circula doar cu sirene prin oras si deranjeaza fonic..nu?!
Raspunde

ovidiu pop

Acum 14 ani

E de preferat in continuare crema de vanilie, deoarece cea de kakao lasa pete disgratioase.
Raspunde

Adriana

Acum 14 ani

cu ce juna e d-nul David in concediu? cu vreo instructoare de schi iarana ca vara le schimba sau d-na contabila a luat lectii de schi sa mearga si ea in Austria
Raspunde

Mihai Petre

Acum 14 ani

...... au facut la Podragu ca sa strigta mai tare ...dar calitatea..... aaaaa si au venit sa ma ajute la podul de pe Paraul Comanesei asa in ultima suta de metri ca au auzit ca pun pancarda cu interzis serviciului public de salvare montana Salvamont Sibiu( le multumesc celor care au fost...) , ce se intampla daca se schimba seful ??? ca au mai fost si alti si nimic , pana cand nu vor numi un manager bun care sa stie ce inseamna SALVAMONT dar nu neaparat un bun salvamontist ......nu are rost sa vorbim noi astia care trecem pe munte asa de dorul artei , sau poate ca simpli turisti sa facem greva ca nu sunt poteci intretinute, marcaje .....dar se fac "BAZE de SALVARE"...cred ca este valabil pentru orice formatie SALVAMONT din tara ...... Adi David probabil a fost depasit de situatie.... si nu a vazut ca cei care au ramas langa el nu urmareau decat sa iasa la pensie... daca vrei s adai pe cineva jos din functia sa maiastra il bagi in presa din tara nu in ziarul de sibiu ca este inexzistent si atunci probabil sa vor sesiza si alti care nu dau bani pentru poteci dar dau pentru VILA voastra de la Balea....eu m-am samnat ca nu ma ascund cum facteti voi bravi salvamontisti....
Raspunde

Adriana

Acum 14 ani

de cate ori pe an i si face concediul d-nul acesta? si cu ce juna? pesemne cu vreo instructoare de schi iarna ca vara le schimba sau o luat lecti de schi marea contabila sa vada si ea Austria
Raspunde

Babu

Acum 14 ani

Vreme trece,vreme vine.........Unde esti tu Tepes Doamne,ca punand mana pe ei................ Oare daca mai traia nea Toma tot asa era????NICIODATA.Domnilor de la CONSILIU deschideti OCHII si vedeti ce ati facut di Salvamont Sibiu!!!!Pacat.Pentru Ovidiu ;Cred ca aici sunt Creme pe care noi ai batrani nu le cunoastem,doar cei care au venit dupa.
Raspunde

@Babu

Acum 14 ani

Tepes so dus sa se cace, cand termina sa vezi ceti face.
Raspunde

Marsel Edgar

Acum 14 ani

No da mic e saitul(a se citi satul)ca o auzit Boc si maine vine la Sighiu...oare dupa banul public ori vede de drumul lui de centura orasului si altele mai importante
Raspunde

io

Acum 14 ani

adi david a fost si este bun in continuare in calitatea sa de salvator montan si chiar de manager.trebuie sa apreciem ca a reusit sa aduca la serviciul public o masina buna(chiar daca o foloseste el iar in timpul serviciului ii plimba la balea pe cei care l-au auditat in problemele avute cu itm si ceielalti) a construit un castel la balea (nici ceausescu nu a apucat sa se mute in casa poporului) a cumparat o basculanta de haine cu care salvamontistii semnatari ai protestului se plimba prin oras,duc turistii la munte in calitate de ghizi , organizeaza scoli de ski pentru copii pentru care incaseaza bani, si asta in timp ce sunt delegati ca salvatori montani) pacat ca adrian david in calitate de om are doua fetze este o curva masculina de cea mai mare clasa ,nu are coloana vertebrala si si-ar vinde (sufletul la dat lui bivolaru ala iogasu)si parintii pentru a ajunge si el cineva ca daca pleaca de la salvamont trebuie sa se intoarca inapoi in cisnadie si sa faca injectii la gaini .
Raspunde

andrei radu

Acum 14 ani

E usor sa arunci cu pietre in cei ce au fost dar lor li se datoreaza faptul k azi sunt mai putine victime pe munte!Cate vieti au salvat ,cati parinti s-au bucurat k si-au recuperat copiii pierduti pe munte?Si au facut-o,fara Toyota sau echipamente speciale,fara contabila si prime!Salvamontistii sunt o "specie" aparte,pot confirma asta sotiile lor,atunci cand ii asteapta in miez de noapte sa coboare cu un ranit,din locuri in care nu multi dintre noi ar avea curajul sa mearga.Si-atunci,de ce sa nu merite o baza in care sa nu incalzeasca conserve la primus?Cat despre voluntarii dati afara acum cativa ani,stiu k ei au ales sa plece,din motive financiare,nu pt k nu le placea mutra lui Mustea sau realizarile lui!Dragi voluntari si alti carcotasi,zau,cati tineri au invatat ceva bun si util de la voi?K de carcotit...merci,stim cu totii!
Raspunde

stelian patrascu

Acum 14 ani

Din pacate,invidia si rautatea guverneaza cotidianul!Animozitatile din sanul Salvamontului sunt ca acelea dintr-o familie asa k dreptatea e undeva la mijloc.Ideea e k daca cel considerat capul familiei e incapabil,e mai sanatos divortul!Deci...d-l David ar trebui lasat sa-si vada de spirale si asane,poate reuseste sa-si gaseasca si o pereche,sa-si ia o casa,sa planteze un pom...chestii normale dar pentru care inca nu a avut timp!
Raspunde

lascaru89

Acum 14 ani

pentru toti carcatosii!!!! cati dintre voi stiti cat este salariul de incadrare a majoritatea salvatorilor montani din cadrul acestui serviciu...??? daca v-ati uita in cartile lor de munca ati vedea un banal salariu de 8-9 milioane de lei..pentru care acesti salvamontisti merg in munte...sunt printre ei , ingineri , profesori, tehnicieni, care ar putea lucra in domeniile lor de activitate..insa au ales sa faca aceasta meserie....si cum spune si comentariul lui andrei radu.....intrebati sotiile si prietenele acestora cum stau sa-i astepte dupa fiecare actiune..sunt luati din pat la orice ora.....care dintre cei care au citit aceasta stire ar vrea sa vina in locul lor???...majoritatea comentarilor sunt facute de fostii membri voluntari care intradevar ...sunt voluntari.. si ca au alte servicii...sa-l vad eu pe acel voluntar care isi lasa serviciul actual pentru a castiga o paine la Salvamont....nu cred ca vine unul....asa ca s-o lasam mai moale si sa-i lasam sa faca ei ce stiu mai bine....ca in orice meserie
Raspunde

iulian panescu

Acum 14 ani

Asta e culmea!!!!!! Cate comentarii aberante din parte unora....ok....va spun eu mai multe...cati dintre acei care nu agreaza salvamontinstii vor sa vina in locul meu??? cu ocazia asta am si eu o casnicie fara probelme , in care plec de acasa mereu cu acelasi vorbe " sper sa fie bine , sa nu patesc ceva, sa ma intorc cu bine la tine sotia mea", sa apuc si eu sa-mi cresc copii sanatosi,cu un tata alaturi, nu fara un tata care pleaca si poate nu mai vine la ei...vorbesc cei care nu sunt in situatia asta....unde sunt oameni aceia cu spirit de a salva ceva...doar sa furam nu...asta e Romania....ca orice cetatean al Romaniei imi cer niste drepturi pentru a duce o viata decenta.....sau ar fi mai bine sa lucrez intr-un birou in care sa nu ma gandesc ca-mi va fugi pamantul de sub picioare, sau sa traiesc senzatie cum e sa fi luat de avalansa ,sau sa cazi de pe un perete de stanca si sa depinzi de colegul cu care esti legat in coarda!!!!!! Atunci as fi ferit de mai multe griji....si atunci unde e ralizarea mea pe plan profesional!!!!!! Ca nu fac ceea ce-mi place!!!!! Asa ca cei care scriu aceste comentarii ori sunt foarte rautaciosi ori sunt foarte invidiosi....orice meserie nu e facuta pentru a iesi la pensie din ea...mi-a cam pierit cheful sa fac aceasta meserie cand vad cat de scarbita e lumea.....asa ca voluntari dragi, din vechiul Salvamont....nu mai carcotiti atat....si lasati-ne sa ne facem treaba...vreti inapoi???? Cine va opreste???.doar serviciul pe care il aveti....au fost posturi libere!!! de ce nu ati venit.???..sa terminam o data cu jignirile acestea de “salvamontisti la apelul bocanciilor”...cu ce sunteti voi mai presus decat noi???...sunteti mai in varsta si aveti mai multa experienta???...toata stima.....pentru unii dintre voi..... dar lasati-ne si pe noi sa ajungem acolo si nu ne mai puneti la indoiala valoarea.....cand ne vedem la munte nu indrazniti sa jigniti asa cum o faceti prin tot felul de comentari. Va multumesc,
Raspunde

@ iulian

Acum 14 ani

Tocmai ai pus punctul pe I. Ce conteaza banii, echipamentul, pregatirea individuala daca de fiecare data cand mergi la munte te gandesti ca exista posibilitatea sa nu te mai intorci? Am fost in actiuni si in raliuri cu multi colegi actuali de ai tai..si niciodata nu am plecat de acasa cu acest gand ptr ca plecam cu o ECHIPA sudata din care ma puteam puteam baza pe oricare dintre ei in caz ca se intampla ceva. Daca tu mergi la servici cu stresul asta si rezisti in continuare este doar problema ta. Voluntarii care au plecat nu vor sa iti fure tie painea si nici nu ii intereseaza posturi de profesionisti(vezi serviciul public cartisoara)..ptr ca merg la munte sa faca patrulari si sa salveze oameni din pasiune...orice pasiune care se transforma in serviciu dispare...si atunci ce ramane este doar omul gol...iti mai dau un exemplu de lucru in echipa..azi vara in Balea au fost 2 actiuni identice una desfasurata de SPSS+salv Arges pe timpul zilei in 4 ore si una de ASMS pe timp de noapte si ploaie in 1 ora...intreaba-l pe dl jurist-salvamontist ca a fost acolo..de aici trage tu concluziile cu operativitatea si pregatirea...Sper sa va rezolvati conflictele interne si sa va orientati mai mult pe echipa si atunci nu o sa va mai arate nimeni cu degetul. Un profesionist este totdeauna respectat de cei din jur. Alex P
Raspunde

iulian panescu

Acum 14 ani

vreau sa-i raspund lui @iulian cu respect si sa-i spun ca stiu despre ce e vorba.....eu am venit din cadrul Salvamont Victoria unde timp de vreo 6 ani am cunoscut ce inseamna sa fii voluntar....asa am inceput si eu....totusi s-a ajuns la un nivel in care a devenit o meserie....ce putem face!!!....ca orice om ne dorim sa lucram intr-o meserie pe care o agream foarte mult si in care sa pui pasiune....voluntarul vine la actiune de salvare fara a avea pretentii pentru ca are un alt job din care poate trai....eu ca angajat , normal ca-mi doresc sa am un salariu decent din care sa pot aduce bani acasa...fiecare are rate, probleme, etc...nu ma plang.....insa se pare ca la noi cu pasiunea , incet incet murim de foame...ca orice bugetar suntem fff afectati..insa incercam sa ne facem treaba....ceea ce ma deranjeaza cel mai mult din toata povestea asta e ca cele doua tabere de salvamontinsti se urasc fff mult...cand eram la Victoria ma stiam cu ff multi colegi de la sibiu si ne salutam...acum nu ma pot vedea ca sunt la sibiu...pentru ce toate astea?????....e vreo diferenta intre noi.?..ar trebui sa trecem peste aceste conflicte si sa dam inainte cu salvarea oamenilor....cel care cere ajutorul nu trebuie sa sufere pentru neintelegerile dintre noi....el asteapta ajutorul nostru....durerea este ca incet incet tot mai putini tineri nu-si mai doresc sa vina intre randurile noastre....aici e problema tuturor..voluntari, profesionisti....si legat de stres....da plec de multe ori pe munte stresat de ceea ce se intampla...si cel mai nasol este ca putem gresi din cauza stresului....si ne poate fi fatal... haideti sa nu mai facem atata tam tam pe chestia asta si sa ne lasati sa ne rezolvam noi problemele....Va multumesc
Raspunde

TU

Acum 14 ani

Draga...Io...( interesanta semnatura),mi-au placut foarte mult comentariile tale.Cred ca ai pus punctul pe i in ceea ce il priveste pe adi david..Ar putea fi un personaj interesant daca ar avea macar o urma de coloana vertebrala.Ca toti oamenii mici, dar care vor sa detina puterea fara sa merite acest lucru, aplica principiul stravechi,,divide et impera,,...Ma doare sufletul sa vad ca spiritul adevaratilor iubitori de munte, mai vechi sau mai noi, (in fond nu conteaza de cat timp mergi pe munte , nu asta iti da valoare, ci dragostea pe care o ai pentru ceea ce faci), acest spirit este singurul care are de pierdut in lupta asta josnica.
Raspunde

miau

Acum 14 ani

Draga lascaru69. scuze 89....... ai aceeasi verva si acelasi verb iscusit ca si iulian panescu...sa fii tu oare?
Raspunde

@ iulian again

Acum 14 ani

vreau sa mai subliniez o chestie cu care nu poti sa nu fii de acord...oricine poate sa ajunga salvamontist..dar nu oricine devine...este vorba de conduita morala in primul rand...de aici sunt toate problemele care le vezi..daca mergi la munte cu un om care iti demonstreaza ca nu merita sa faca ceea ce faci tu atunci mai bine il lasi sa mearga singur...si legat de ultima ta problema...alta vorba roamaneasca zice: spune-mi ce prieteni ai ca sa iti spun cine esti...ar trebui sa fie destul de clar nu? Alex P
Raspunde

2304

Acum 14 ani

Fara Salvamont nu se poate, dar fara incompetenti se poate.Puneti in aplicare regulamentul tehnic pe care la ascuns Ioji,caci el insusi nu la putut trece fiind dat afara din salvamont de Toma Boerescu in 1974,si totus ajungind in fruntea S...datorita unor competenti ca Ion Gr.si Jimi M.ce-l foloseau pe dinsul ca pe o piesa de sah pt.extra libertate dela servici.Odata ajuns in functie,avind si dosar bun; mama fiindu-I comunista in ilegalitate,a promovat incompetenta prin care la jertfit pe Robert Ungureanu,urmasul dorit de Toma sai ia locul. Apoi cu salam,brinza,tuica si periuta ti se punea pecetea triunghiulara pe stinga, si stingaci a ajuns Salvamontul pina ce vedeti. Si daca vreti va mai spun caci vorba rusului catre marele nostru actorDan Puric/n-avem noi rusii topoare, cite cozi aveti voi romani/ dar mite-n salvamont? Sper sa aud pe viitor de un Salvamont de competenti si nu de cozi de topor ce sacrifica competenta;ex.Robert si Bogdan. Si-n vremea lui Toma erau cozi de topor, adica incompetenti ce-i strgau cu putin inainte de moarte "legionarule"si alte jigniri,unui om ce a fost lidreul studentilor legionari de la facultatea de stinte economice din B..... dublu campion in '33 si '37 la schii in cupa Bucegilor=cupa nationala si totodata pioner al alpinismului romanesc,trecut pe la canal si poarta alba si ori care ar fi meritele unui om ,coada de topor loveste fara mila ori cit ai cauta so lustruesti ea cauta momente de rabunare.
Raspunde

turistul....

Acum 14 ani

....zice ca daca dai cu ochiul mai mult decat trebui prin Fagaras nu vezi nimic facut proaspat ( un marcaj, o intretinere de poteca...) de catre actuali membri salvamont, fosti mai faceau asa din cand in cand, dar le faceau , cei drept doar in zonele in care puteau sa si defileze cu ecusonul in piept ( Balea ,Negoiu ), cati dintre actuali membri din Salvamont Sibiu stiu ca nu mai sunt lanturi in partea estica a Strungi Ciobanului sau in zona Garbova - Lacul Avrig ?, probabil de aia suteti vazuti cu alti ochii acum domnule Iulian ca nu faceti nimic vizibil, nu cred ca te-a desemnat Dumnezeu pe tine salvamontist, faci asta pentru ca vrei asa ca nevasta sa stea linistita ( valabil pentru toti ), dute la strung si gata sau cu oile ca Mustea pana sa ajunga sef asta facea cauta turme de oi pe muchia Srebotei in ani 80.....din 1997 sa dus SALVAMONTUL din Sibiu nu vedeti decat sa defilati prin caldarea Balea, de asta sa infintat si Salvamont Cartisoara pt ca si vechi asta vedeau zona Balea.... sunt unul dintre cei care a invatat ceva de la uni Salvamontisti foarte vechi ( uni actuali la Cartisoara) si carora le multumesc, in Cindrel se alege praful daca te ratacesi...parca aveti si zona Lotru ? acolo te manaca lupiiiiiiii daca ai comiso ...suteti vai mama voatra de salvamontisti moare victima pana ajungeti voi, s-au probabil va bazati pe marele vostru sef care intervine cu helicopterul ? si apoi cu presa sa vada lumea ca sunteti pe sticla ca se poata intre cocalariiiii....
Raspunde

iulian panescu

Acum 14 ani

Un singur lucru vreau sa-i spun turistului...in multe chestii ai dreptate...hai sa-ti mai spun o chestie legate si de marcaje...legat de marcajul din Cindrel..in mare parte e refacut....dar ce zici de faptul ca am fost eu cu mana mea si am montan stalp cu sageata in Poaina Muncel si Saua Batrana si am montan acolo stalp, sageata si placa cu marcaj si la sageata din Muncel a doua zi a fost rupta iar la cea din saua Batrana dupa o saptamana a disparut....aici nu cred ca salvamontistii sunt de vina...s-a dus si cu educatia turistului care vine la munte..si mai sunt cazuri...pacat ca aceste comentarii sunt facute de multi din cei de la Asociatia Salvatorilor Montani din Sibiu desi prin ceea ce s-a dat la ziar nu ii viza pe ei...haideti sa incetam cu aceste comentarii si sa vedem pe viitor ce putem face sa fie bine....
Raspunde

iulian panescu

Acum 14 ani

a fost ultimul meu comentariu................o zi buna
Raspunde

andrei radu

Acum 14 ani

Zau,ma doare sufletul citind ce scriu unii si altii!Ai dreptate,Iulian,ar trebui sa fiti lasati sa va vedeti de ceea ce faceti si sa va rezolvati problemele in liniste,fara a cauta vinovati in trecut!Cat despre fostii voluntari,hai sa fim seriosi!Ce a mai ramas din voi?Un sef batut in cap,cativa burtosi sfatosi si cativa profitori rautaciosi!Credeti k daca dati cu pietre,veti avea mai multi turisti de cazat in refugiul pe care l-ati "mostenit"?Uite k devin si eu rau si nu e bine!Hai,vedeti-va de ale voastre si mai puneti mana pe gramatica limbii romane k mi se face pielea de gaina cand vad cum scrieti!Mai bine vorbiti,daca aveti curajul!
Raspunde

@andrei radu

Acum 14 ani

Daca vroiau sa isi rezolve problemele in liniste...ce cauta cu articol in ziar si memo la consiliu? Si apoi..pagina de comentarii este ptr comentarii...ca nu sunt toate la subiect sau semnate este foarte putin relevant... cat despre teoriile tale despre voluntari, tocmai ce spuneam...zi ce vrei si nu te semna ca atat poti sustine! Alex P
Raspunde

andrei radu

Acum 14 ani

Au incercat sa le rezolve in liniste dar nu i-a ascultat nimeni,probabil nu o vor face nici acum,daca pilele d-lui David sunt mari si tari.Deranjante nu sunt comentariile ci fitille celor ce se cred mai buni decat cei cesunt angajati in cadrul serviciului.Poate pentru ei e chiar distractiv sa dezgroape "mortii" dar( parerea mea),vor doar sa-si descarce frustrarile acumulate de ceva ani incoace,de cand si-au dat demisia,sperand astfel ca vor rezolva ceva.Cred k in mod amiabil se ajungea la un rezultat mult mai bun si se evita ruptura care,uite,naste monstri verbali si disensiuni.Nu exista oameni sau locuri de munca perfecte dar daca este bunavointa...totul se rezolva.
Raspunde

@andrei

Acum 14 ani

intradevar..din pacate si eu cred la fel..lantul este mult prea "lung" si " greu" ca sa fie rupt...cum imi zicea Liviu si Luci odata:) timpul o sa demonstreze cine a avut dreptate..culmea e ca acum e de partea cealalta sustinand sus si tare ceea ce atunci apara...asta e naspa din toata situatia asta... PS:nu stiu nici un Andrei Radu care ar putea avea asemenea opinii despre ambele parti...deci ar fi interesant un nume adevarat pentru o parere mai pertinenta nu crezi? Alex P
Raspunde

andrei radu

Acum 14 ani

Te-ar surprinde,poate,sa afli k nu am legatura cu Salvamontul decat k observator si admirator al acestei meserii.Din pacate,atunci cand as fi vrut,nu am putut sa intru in echipa,acum sunt prea batran pentru asa ceva.O istorie a acestui serviciu,pigmentata cu fragmente din actiunile ce faceau valva candva si care au ramas in memoria celor ce au participat la ele,da,asta e ceea ce m-a tentat si inca ma tenteaza dar nu stiu daca as avea talentul necesar pentru a o scrie.Deocamdata,profit de fiecare ocazie,discut cu ambele parti si astept sa se faca lumina si...liniste.Spunand ambele parti,ma refer la voluntari si profesionisti,nu la cei ce se razboiesc acum.Postura de incognito imi permite sa judec lucrurile la rece deci...nu raman in umbra din lasitate ci pentru k e o postura placuta.O zi buna,Alex P!
Raspunde

@ andrei radu...

Acum 14 ani

:)anonimatul rules...si eu vreau sa surprind intr-o serie de povestiri actiuni vechi, noi, eventual si alte evenimente. daca ai astfel de povesti da-mi un mail pe contactul de pe salvamontbalea.ro si mai povestim. sunt amintiri care merita lasate mai departe si din care se mai poate inca invata...alex p
Raspunde

@ andrei radu...

Acum 14 ani

:)anonimatul rules...si eu vreau sa surprind intr-o serie de povestiri actiuni vechi, noi, eventual si alte evenimente. daca ai astfel de povesti da-mi un mail pe contactul de pe salvamontbalea.ro si mai povestim. sunt amintiri care merita lasate mai departe si din care se mai poate inca invata...alex p
Raspunde

@ andrei radu...

Acum 14 ani

:)anonimatul rules...si eu vreau sa surprind intr-o serie de povestiri actiuni vechi, noi, eventual si alte evenimente. daca ai astfel de povesti da-mi un mail pe contactul de pe salvamontbalea.ro si mai povestim. sunt amintiri care merita lasate mai departe si din care se mai poate inca invata...alex p
Raspunde

ioana

Acum 14 ani

cutrele batrane sa taca.........
Raspunde

ioana

Acum 14 ani

cutrele batrane sa taca.........
Raspunde

ioana

Acum 14 ani

cutrele batrane sa taca.........
Raspunde

@ Adriana

Acum 14 ani

da ce te roade grija cu cine se da in <<barci>> omu' in concediu? esti nevasta-sa? nu cred! esti vre-o frustrata nebagata in seama!? poate!
Raspunde

alex

Acum 14 ani

1.Voluntarii sunt cei care fac aceasta meserie din dragoste de natura si dorinta de a ajuta oamenii. Profesionistii sunt cei care si au ales aceasta meserie fiind constienti ca nu e prea bine platita.Daca nu le convine sa isi schimbe meseria si sa faca eventual voluntariat la salvamont. 2.Telefonul de servici se foloseste doar pt servici si nu in scop personal. 3.Primele se iau daca exista motive pt ele.Salvari din situatii deosebite s.a.m.d 4.Masina ar trebui folosita doar pt interventii. Parerea mea. In rest? -poteci bine marcate si amenajate. -patrule in colaborare cu Jandarmieria montana pt ca sunt multi care uita ca au coborat de mult din copac.
Raspunde

@alex

Acum 14 ani

cu minutele iti dau dreptate,cu primele e altceva,le-au primit doar seful,contabila si cel cei doi care ii pupa in fund!Nu cred ca e corect!Si daca ai fi si tu angajat,cred ca ai fi la fel de revoltat descoperind ca ti se incalca drepturile.Probabil esti in necunostinta de cauza dar ca tine mai sunt multi.Si suporterii de fotbal,in tribune,au impresia ca sunt mai buni decat cei de pe teren!Tu ai renunta la meserie,ca profesionist,sa o faci doar ca voluntar?Nu cred!
Raspunde

alex

Acum 14 ani

Tot ce vreau eu este mai multa prezenta pe munte unde chiar este locul de munca al salvamontistilor,mai multa munca de prevenire si mai putina vorbarie. In legatura cu primele am spus ca ele sa se acorde in situatii deosebite deci nu am luat apararea nici sefului ,nici contabilei si nici ''celor doi''. Cu renuntarea la meserie destul de nasol.E economie de piata.Trebuie sa ne descurcam cum putem. Daca esti iubitor de munte si de oameni cu siguranta si bineinteles ai aptitudini fizice voluntariatul cred ca iti da multe satisfactii. Dar raman la ideea de mai sus.Mai multa actiune si mai putina vorba. In rest sa nu avem nevoie de Salvamont. Carari cu soare.
Raspunde

Rasputin

Acum 14 ani

Davide daca subordonatii tai mai vorbesc urit despre voluntari e si vina ta,pe toti dintre voi ei v-au dus la munte,si v-au invatat multe au participat la un concurs la care voi a-ti fost cu sowmobilu pe Batrina, doi dintre ei au fost pe Everest,in tarile mai avansate serviciul asta se bazeaza pe voluntari,daca nu reusesc subordonatii tai razvratiti sa te schimbe da-i afara s-au roaga-l pe Alex P.sa le dea lectii de educatie ,e mai tinar da se pare ca parintii lui merita felicitari
Raspunde

andrei radu

Acum 14 ani

Da,ar fi bine sa fie mai putine actiuni dar "turistul",in esenta,e bucurestean pantofar si increzut,greu sa o scoti la capat cu el!Din pacate,nici strainii nu se dezmint,s-au cam "dezmembrat" prin Balea,zilele trecute.Parerea mea e ca daca baietii ar avea un sef ca lumea,ar munci altfel.O fac si acum,nu cred ca poate cineva nega dar...entuziasmul e putin.Si pt Rasputin,nu mai peria atat voluntarii,si intre ei sunt...uscaturi.Da,au urcat pe Everest dar cu ajutorul cui????
Raspunde

zighi

Acum 14 ani

Salvamontistii nu se dezmint, sunt ,,luptatori" ! Nu sefii lor au fost vinovati, cum se afirma ci ,,catzeii" din umbra, care stau pititzi sub anonimat si latra la ...munte!Acesti salvamontisti anonimi, din umbra , nulitati montane, analizeaza , arunca acuzatii , caracterizeaza sefii dar uita ca acestia au fost alesi de ei, tot timpul!! Doar , actualul David A. , urinoterapeutul, locotenent de-al lui Bivolaru ( pardon , suedezul Magnuson A.!!) , telecomandat de ... d-na directoare, si-a obtinut si mentinut scaunul, prin ,,concurs" de sforarii si interese! Salvamontul , romantic, cu voluntariat si prietenii, a disparut in 2006. Situatia actuala n-ar fi existat, daca voluntarii demisionari s-ar fi uitat si in ograda lor! Cativa din demisionari , au monopolizat sefia, marginalizand , speriind, tineretul valoros , care venea din urma! Scrie despre Salvamontul Sibiu, fratii Petre, anonimul ,,ciripitor"2304, Ioana, cucu bau, carpatistul etc!! Sunt convins ca sub aceste identitati sunt nulitati salvamontiste, aceiasi care au contribuit la dezbinarea , profesionisti- voluntari! Anonimii , Alex, Iulian, Andrei Radu,Ovidiu,desi din tabere diferite, au in ei ,,microbul umanist" al salvamontistului. Toata stima pt. Alex P. impartial, tot mai matur si...promitzator in breasla, avand exemplul... tata Nelu!Ii blamati pe Toma, Ioji,Nicu M, si uitati de Mihai V., Ovidiu B ( Normal, ultimii doi sunt...voluntari!!) ! Toti acesti sefi , au fost alesi de voi, cei ce purtati emblema de salvamont, deci....!! La actualul Serv. Public Jud. Salvamont, as da ca solutie, manager de meserie din valul tanar din administratie, venit din afara, sef de serviciu nu ...DIRECTOR , fara CONTABILA -SEFA (preluarea contabilitatii de Cons. Judetean) combinarea profesionisti- voluntari si formatii locale salvamont. Scad costurile, creste operativitatea si poate toti acei peste 50 salvamontisti din judet vor face ... salvare montana!!! Intindeti-va mana, trageti linie, ,,maturati prin conduceri" si ... berg heil!!
Raspunde

alex p

Acum 14 ani

scurt pe doi...doua povesti despre oameni: salvamontbalea.ro/index.php?id=141 ...cine are urechi de citit sa vada...:)
Raspunde

bro

Acum 14 ani

Imi pare rau sa vad asa ceva despre salvamontisti si mai ales ca salvamontistii vorbesc asa despre ei ... Rusine !!! Competitia este una iar frustrarile pe care le aveti aici sunt de neconceput pentru mine... Cine iasa ultimul sa stinga becul
Raspunde

un schior

Acum 14 ani

salvamontisti sibieni sunt inpartiti in trei parti: 1 cei angajati 2 cartisoara(cei demisionati) 3 adi david si contabila. cand o sa lase fiecare orgoliul la o parte o sa se inteleaga(sa nu se mai uite in curtea vecinului)
Raspunde

@ un schior

Acum 14 ani

atunci sa ramana numai partea a 3 a si in patrulare pe munte daca sunt asa de experti in toate si fac echipa de nedespartit in duo
Raspunde

...

Acum 14 ani

Degeaba incercam sa dam sfaturi ,daca acest Duo Directorial Contabila Sefa urmaresc doar ciolanul sa nu dispara si interesele care nu au nici in clin nici in mineca cu Salvamontul.Sustinerea unor nulitati in materie de salvamont in conducerea intereselor Salvamontului din judetul Sibiu nu este dictata de cine ar putea aduce ceva in plus ca valoare ,este dictata de niste politicieni care nici nu inteleg ce este SALVAMONTUL si nici nu intereseaza decit ca le aduc dureri de cap in plus cind ei nu mai vor sa fie tiriti in mizeria de pe aceasta pagina...mizerie dictata politic de sustinatori de interese, de clientela si nu in cele din urma de profiturile materiale.Doamna Contabila Sefa 3 salarizari de la bugetul de stat, cind mai doarme,Dnul sef de Salvamont cum se auto intituleaza Dl.David A 3700 ron dupa declaratia de avere de pe saitul CJSibiu si salvamontisti 890 ron ,egal cu femeia de servici a CJSibiu
Raspunde

Emy

Acum 14 ani

Ma-ntreb doar: oare pana cand sunt sacrificate resurse umane + dotari materiale ce trebuiesc folosite doar in interesul salvarii semenilor si protejarii naturi in scopuri total aiure? De ce trebuie sa sufere altii doar pt. o sleahta de lingai de ciolane? Suna retoric? Sper insa sa nu fie asa. PS: sal`tari si aterizari line parapantistilor sibieni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus