În mijlocul unei zone inundată de clasicele acoperişuri roşii şi, mai nou, albastre, care astupă patru pereţi ce formează un cub, a fost terminată, anul trecut, cea mai frumoasă casă din Sibiu.
Clădirea de pe strada Litovoi Vodă din Sibiu a primit această titulatură în urma concursului de proiecte organizat de Ordinul Arhitecţilor Sibiu - Vîlcea. Al cărui juriu a decis că la secţiunea Arhitectură, cel mai valoros proiect este al arhitectului Ciprian Paşca, ajutat de colegul său, Lucian Suvaina.
Cu "obloanele" atipice trase, casa poate părea, din stradă, un mic depozit. La o privire mai atentă, sibienii pot descoperi pe Litovoi Vodă un proiect îndrăzneţ pentru o locuinţă individuală.
Proiectantul clădirii este şi beneficiarul acesteia - Ciprian Paşca, la 31 de ani, arhitect. "Proiectul l-am gândit încă de acum cinci-şase ani. Acolo era un simplu teren, peste care treceau apele la ploi mai puternice", descrie Ciprian zona abruptă în care a fost ridicat imobilul - strada este cu 3,5 metri mai sus decât cota curţii. "S-a optat pentru inversarea conformaţiei obişnuite a unei locuinţe pe două nivele, şi anume amplasarea zonei de zi la cota străzii pentru a beneficia de perspectivă şi pentru a facilita accesul. Totodată, dinspre stradă, locuinţa percepută doar pe parter se integrează în silueta străzii, neobturând perspectiva caselor de vizavi", scrie în descrierea proiectului câştigător în concursul Ordinului Arhitecţilor.
În spatele acestor descrieri stă o locuinţă percepută de cele mai multe ori greşit de sibianul de rând, imun la subtilităţile arhitecturale, needucat în a gusta îndrăzneala. "Am auzit, în timpul construcţiei, de la vecini, cum că acolo s-ar face un depozit de legume-fructe. Un agent imobiliar care cunoştea foarte bine zona chiar credea asta. Alţii, în trecere, m-au întrebat când se deschide pizzeria", descrie Ciprian câteva din "confuziile" sibienilor.
Demisolul clădirii, care nu poate fi decât ghicit din stradă, este împărţit în două unităţi distincte, cu acces separat din stradă şi legate printr-o terasă acoperită. Acest lucru oferă posibilitatea reorganizării locuinţei, pe parcursul evoluţiei familiei. Cu alte cuvinte, living la etaj şi două - trei dormitoare la "demisol", de fapt la nivelul care "calcă" pe curte. Aria desfăşurată a imobilului este de aproximativ 250 de mp.
Pentru orice nespecialist, zona de zi este cu adevărat impresionantă. Perspectiva asupra zonei de vest a oraşului este larg deschisă de un între perete de sticlă, ce lasă orice licăr de lumină să inunde spaţiul, unde albul este culoarea de bază. Încălzirea din podele, mobilierul ales, unghiurile drepte dau aspectul modern al unei case aflate în pas cu vremea. Iar căldura, la propriu şi la figurat, este dată şi de un şemineu ridicat în mijlocul imensei camere de zi. "am folosit finisaje decente, la preţuri accesibile. Faţă de o locuinţă clasică, preţul a fost cu cinci, maxim zece procente mai ridicat".
Ciprian Paşca nu mai locuieşte, însă, în Sibiu. S-a mutat la Cluj Napoca, un oraş cu alte deschideri pentru profesia lui. Casa ridicată de el a fost închiriat. "Firma Artex Services International are în obiectul de activitate şi partea de amenajare muzeistică pe lângă transport specializat, depozitare securizată a bunurilor culturale, elaborare şi implementare de proiecte culturale. Avem specialişti din domenii diverse (de la arhitecţi la scenografi şi PR - n.r.) şi era normal ca în momentul în care am decis să deschidem un punct de lucru la Sibiu să ne orientam către deosebit, care să placă arhitecţilor noştri şi care să ne reprezinte ca firmă. Acesta a fost primul criteriu de selecţie", spune Sergiu Oltean, PR Coordinator al societăţii care a închiriat imobilul. "Am căutat un spaţiu care să ne inspire, să avem o atmosferă creativă, plăcută şi relaxantă. Ne bucurăm de alegerea făcută şi premiul pe care l-a luat biroul în care ne desfăşurăm activitatea ne onorează", adaugă el.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Cluj Napoca , Sergiu Olteanu , Litovoi Vodă , Ordinului Arhitecților , Ciprian Paşca , Firma Artex Services Internati , Lucian Suvaina , Ordinul Arhitecţilor Sibiu
Vizualizari: 3757
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
???
Acum 13 ore
Popa
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Admiral Alijev III
Acum 13 ore
Kokos