Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Astra Film Fest pleaca la Bucuresti. Pentru trei zile

Cele mai bune filme documentare ale ediţiei 2009 a Festivalului Astra pot fi văzute timp de trei zile în Bucureşti.

Programul evenimentului cuprinde o dimineaţă dedicată exclusiv copiilor, pe 19 februarie, după modelul Astra Film Fest 2009 de la Sibiu.

Înaintea evenimentului, Fundaţia Soros România organizează o dezbatere dedicată necesităţii conservării patrimoniului în acele zone în care acesta poate fi afectat de dezvoltarea economică, dezbatere care se va concentra în special pe situaţia specifică a localităţii Roşia Montană din judeţul Alba.

Proiecţiile de film se desfăşoară în paralel, în două cinematografe din Bucureşti: Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român şi Centrul Naţională de Artă Tinerimea Română - Eurocinema.

Accesul la proiecţiile de film este gratuit pe toată durata evenimentului.

Printre cele peste 20 de producţii de la Astra care vor fi proiectate la Bucureşti se numără:

    * "Bătălie contra curentului/ Upstream Battle" (Germania) de Ben Kempas,
    * "Copiii uraniului" (România) de Adina Popescu şi Iulian Ghervas,
    * "Althea" (Turcia) de Petra Holzer şi Ethem özgüven şi
    * "Against Blood Justice/ Fără vărsare de sânge" (Franţa) de Nathalie Rossetti şi Turi Finocchiaro.

O parte dintre pelicule au fost premiate la ediţia de anul trecut a festivalului. Astfel, "Fără vărsare de sânge/ Against Blood Justice" a primit premiul pentru cel mai bun film cu o temă din Europa de Est. Filmul spune povestea lui Luce, o femeie albaneză care încearcă să împace familiile criminalilor cu victimele lor. Realizatorii au declarat că ar dori ca filmul lor să fie prezentat în închisori şi şcoli, pentru valoarea sa educativă.

De asemenea, filmul "Copiii uraniului/ Children of Uranium", de Adina Popescu şi Iulian Ghervas, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună cercetare, pentru un documentar românesc.

Marele Premiu al festivalului a revenit filmului "Copiii lui Gandhi/ Gandhi`s Children" (Australia) de David MacDougall. Pelicula prezintă viaţa unor copii orfani, abandonaţi sau fugiţi de acasă, care sunt adăpostiţi într-un centru din New Delhi. Pentru "Copiii lui Gandhi", David MacDougall a primit prima sa distincţie la festivalul Astra, după ce, la ediţia din anul 2000 a evenimentului, el a fost omagiat, în cadrul unui program-portret.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu Astra este organizat de Studioul Astra Film - Departamentul de antropologie vizuală al C.N.M. Astra din Sibiu şi de Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sibiu, Fundaţiei Raţiu, Ambasadei Franţei, Ambasadei Olandei, Ambasadei Israelului, Fundaţiei Soros România, editurii Cartier şi Ministerului Culturii.

Festivalul Astra a avut prima ediţie în 1993, are loc o dată la doi ani şi este singurul eveniment de gen din România. Anul trecut, festivalul a obţinut o finanţare de 300.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus