Sâmbătă,
23.10.2021
Ceata
Acum
14°C

Primaria vrea sa renunte la creditul luat de la BRD

Singurul împrumut luat de pe piața locală de Primăria Sibiu ar putea fi returnat în cursul acestui an. Cele 10,5 milioane de lei împrumutate de la BRD în vara anului 2006 urmau să fie folosite pentru constuirea a cinci blocuri de locuințe sociale în cartierul Reșița II. Banii nu au putut fi, însă, cheltuiți – la niciuna din licitațiile organizate pentru angajarea unui constructor nu a fost desemnat un câștigător. Potrivit administrației locale, toate firmele cereau mult peste sumele disponibile pentru executarea lucrărilor.
Creditul luat în vara lui 2006 de la BRD, în valoare de 10,5 milioane de lei noi, are o perioadă de rambursare de 15 ani, primii trei ani fiind perioadă de grație. Această perioadă se încheie chiar în cursul acestui an, când Primăria Sibiu ar urma să achite în contul acestui credit suma de aproximativ 1,1 milioane de lei noi.
”Cei de la BRD nu sunt foarte mulțumiți de acest credit, este vorba de anumite condiții care au fost negociate la acea vreme. Dacă o să găsim deschidere la ANL pentru preluarea proiectului de ridicare a locuințelor din cartierul Reșița II, vom returna acest credit”, a spus primarul Sibiului, Klaus Johannis.
În cartierul respectiv, Agenția Națională pentru Locuințe a mai organizat o licitație de angajare a unor constructori pentru ridicarea a patru blocuri pentru tineri. ”Am demarat procedurile pentru discuțiile cu cei de la ANL. Sperăm să preia ei mai departe acest proiect al nostru”, spune Virgil Popa, viceprimarul Sibiului.
Proiectul Primăriei Sibiu în cartierul Reșița II viza ridicarea a patru blocuri, cu câte 22 de apartamente, toate locuințe sociale. ”În condițiile în care ANL va prelua proiectul și va ridica locuințe pentru tineret, 20% din aceste locuințe pot fi repartizate ca și locuințe sociale”, adaugă Virgil Popa.

Celelalte credite

În prezent, primăria din Sibiu are contractate alte cinci credite, din care trei de la BERD şi două de la Dexia Kommunal Credit. Municipalitatea a luat un credit in valoare de 15 milioane de euro de la BERD contractat în anul 2005 pentru reabilitarea străzilor, pieţelor şi a iluminatului public în centrul istoric, un credit in valoare de 10 milioane de euro de la BERD contractat în 2006 pentru reabilitarea unor străzi din cartierele sibiene şi unul in valoare de 10.500.000 lei de la BRD contractat în anul 2006 pentru construire locuinţe. De la Dexia Kommunal Credit, primăria a luat un credit în valoare de 70 milioane de lei, contractat în anul 2007, pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu şi unul de 20 de milioane de lei, contractat în anul 2008, tot pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu. Cele mai mari împrumuturi ale primăriei au început în 2006 la Sibiu, când au început pregătirile pentru a deveni Capitala Culturală a Europei în 2007. Autoritatea municipală trebuia să iniţieze lucrări ample de renovare, inclusiv restaurarea faţadelor vechilor clădiri, inclusiv cele din Piaţa Gării, principala poartă de intrare a oraşului, unde turiştii îşi fac o primă impresie despre Sibiu. Printre alte lucrări edilitare, era nevoie de refacerea canalizării pe aproximativ 36 dintre străzile oraşului. Toate acestea constituiau o cheltuială prea mare, pe care municipalitatea nu putea să o finanţeze de una singură. împrumutul BERD a ajutat Sibiul să achiziţioneze 30 de autobuze, să înlocuiască 60 la sută din parcul auto şi să îmbunătăţească condiţiile de transport pentru localnici şi pentru afluxul de vizitatori aşteptat în 2007. Pe lângă aceasta, au fost atrase fonduri în valoare de 425.000 euro de la guvernele Austriei şi Statelor Unite. Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalităţii în organizarea licitaţiilor pentru acoperirea costului angajării de consultanţi care să supervizeze lucrările de reabilitare a oraşului şi de transformare în societate pe acţiuni a companiei de transport public din Sibiu. Un împrumut BERD anterior, garantat de municipalitatea Sibiu, a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu. Acest împrumut a fost completat de un fond nerambursabil în valoare de 25,6 milioane euro, acordat în cadrul programului ISPA al Uniunii Europene.
În cursul acestui an, administrația locală va mai accesa 11,5 milioane de euro de la BERD pentru continuarea investițiilor noi în infrastructura Sibiului, inclusiv ridicarea unui nou pod peste Cibin, în prelungirea străzii Neculce.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

herr

Acum 11 ani

Rahat,cine le plateste? sasul?.......
Raspunde

RlPZmKwqMAfFEGKZNK

Acum 10 ani

Prim C4 83ria vrea s C4 83 renun C8 9Be la creditul luat de la brd.. May I repost it? :)
Raspunde

uXmVGAxlZ

Acum 10 ani

Prim C4 83ria vrea s C4 83 renun C8 9Be la creditul luat de la brd.. Amazing :)
Raspunde

XmzqmhdYCwewrWVEVYr

Acum 10 ani

Prim C4 83ria vrea s C4 83 renun C8 9Be la creditul luat de la brd.. Great idea :)
Raspunde

mPPLbkmivw

Acum 10 ani

Prim C4 83ria vrea s C4 83 renun C8 9Be la creditul luat de la brd.. Awful :)
Raspunde

fnzpaxeyEraQBjP

Acum 10 ani

Prim C4 83ria vrea s C4 83 renun C8 9Be la creditul luat de la brd.. Keen :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus