Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Rolul universitatii moderne

În urmă cu ceva zile, profesorii facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” au iniţiat o dezbatere legată de oportunitatea unei transformări a Parlamentului României din unul bicameral într-unul unicameral.
Nu doar tema dezbaterii, dar mai ales iniţiativa grupului de la Ştiinţe Politice doresc eu a o lăuda. Sunt convins că şi acesta este rostul unei universităţi moderne. Acela de a crea dezbatere, de a crea idei şi de a crea grupuri de gândire atât de necesare astăzi unei Românii ce încă îşi caută identitatea.
Cel mai renumit astfel de grup ce a existat vreodată în Sibiu, a aparţinut refugiatei universităţi clujene şi a fost format de studenţii literaţi din jurul lui Lucian Blaga în perioada Celui de Al Doilea Război Mondial. Cercul Literal de la Sibiu a fost una dintre cele mai importante mişcări culturale ale Sibiului secolului al XX-lea şi aş îndrăzni să spun chiar şi al întregii noastre ţări. Dar din acea perioadă belică nici o altă mişcare culturală sibiană nu a fost la fel de imortantă şi cu aşa impact în viaţa românească. Poate oribila opresiune a grupului amintit, poate izolarea oraşului nostru a făcut imposibilă o altă mişcare în anii grei ai comunismului. Ultimii ani de dictatura ne-au adus totuşi şi o nouă astfel de mişcare, cu un la fel de puternic impact şi rol în cultura românească. Mă gândesc, evident, mentorul şi discipolii Şcolii de la Păltiniş.
Este evidentă nevoie în societatea sibiană de astfel de întâlniri. Revenind la cea organizată de profesorii de la Ştiinţe Politice, această primă întâlnire a arătat plusurile şi minusurile vieţii publice sibiene. Locaţia fiind aleasă în incinta clădirii universitare a impus o anumită conduită şi o anumită desfăşurare civilizată a dezbaterii. Ora aleasă poate nu a fost cea mai inspirată, o dezbatere organizată vinerea nu atrage studenţii şi în general sibienii grăbiţi. De aceea am putut remarca o prezenţă mai mare din partea cadrelor universitare decât din parte invitaţilor şi a studenţilor.
Pentru că a venit vorba de invitaţi remarc aproape inexitenta prezenţă a politicienilor seniori sibieni. În afară de Nicolae Neagu şi de primarul Răşinariului Bucur Bogdan, un fost activist în zona ONG-urilor, nici un alt politician din primul rând al politicii locale nu a venit la această dezbatere, deşi tema a fost cât se poate de interesantă pentru domniile lor. Evident ca nici un prezent parlamentar nu a catadicsit să onoreze invitaţia. Îmbucurător a fost faptul că în lipsa politicienilor bătrâni au fost prezenţi cei tineri. Tineri liberali, democraţi sau de alte culori politice cu toţii au fost prezenţi la această dezbatere. Un alt minus ce îl remarc a fost absenţa presei. La fel ca şi în cazul politicienilor, un singur ziarist a fost prezent.
Necesitatea unui parlament bicameral a fost clar arătat de toţi participanţii la dezbatere. Dintr-o logică a administraţei româneşti, dintr-o logică a dezvoltării strategice a României, dintr-o logică a tradiţiei statale a ţării noastre, concluzia nu putea fi decât una, aceea a necesităţii unui parlament bicameral dar cu atribuţii diferite a celor două camere. Profesori de istorie, profesori de securitate naţională, profesori de sociologie, profesori de administraţie publică, etc..., cu toţii au adus argumente pentru bicameralism. Era poate necesară şi opinia unui politician implicat în procesul legislativ dar aceştia din păcate nu au fost prezenţi. Era poate necesară şi opinia unui om de media implicat în viaţa publică dar nici aceştia din păcate nu au fost prezenţi.
Promisiunea grupului de profesori şi studenţi de la Ştiinţe Politice este de a continua dezbaterile pe teme prezente şi chiar stringente pentru societatea locală dar şi pentru cea naţională.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Cineva

Acum 14 ani

Corect, lauda-l pe Neagu ca fara el nu era dezabatere. Ce conteaza ca a fost prezent o somitate de talie nationala si internationala ca domnul prof. Cristian Troncota, vreo cativa decani si prodecani si alti oameni valorosi, important este ca voi liberalii sa dati bine. Esti patetic, fara suparare.
Raspunde

florin

Acum 14 ani

cineva, tu ai citit articolul? acolo tocmai ca era criticata absenta politicienilor. nu inteleg de ce comentam fara rost si doar ca sa ne aflam in treaba.
Raspunde

florin

Acum 14 ani

cineva, tu ai citit articolul? acolo tocmai ca era criticata absenta politicienilor. nu inteleg de ce comentam fara rost si doar ca sa ne aflam in treaba.
Raspunde

gogo

Acum 14 ani

@cineva: nu-l lua pe razvan pop cu troncota si scaunas ca habar n-are cine-s. :-P
Raspunde

gogo

Acum 14 ani

@cineva: nu-l lua pe razvan pop cu troncota si scaunas ca habar n-are cine-s. :-P
Raspunde

Cineva

Acum 14 ani

Florine,stai linistit ca am inteles. Eu ma refeream la faptul ca hopa erau prezenti doar tinerii liberali si Neagu, si niciun cuvant despre altii cum ar fi prof. Troncota(apropo, omul acela e istoric, nu semnatarul acestor randuri). Prin urmare asta era problema semnalata, cu restul sunt de acord. Dar Florine, daca cumva ai crezut ca Troncota e politician, "restul e tacere".
Raspunde

Pentru Cineva

Acum 14 ani

Cand organiza Lupu manifestari, aduna somitati din toata tara, cu duiumul. Chiar si putinele personalitati care au fost prezente, au fost aduse la facultate tot de Lupu.
Raspunde

cetateanu

Acum 14 ani

Adevarul e ca nu prea s-a stiut de aceasta manifestare. Daca nu bati toba destul, cum sa ai pretentii ? Genul asta de dezbateri se cam organizeaza cu "cassa inchisa". Sunt anuntati doar aceiasi oameni. Si va mirati ca prezenta este slaba ! Si faptul ca Neagu a fost prezent acolo, foarte bine. si da, ar fi cazul ca politicienii Sibiului sa cam participe la astfel de intalniri si nu numai, chair si la cele culturale, sau alea nu se ridica la nivelul pretentiilor lor ? Mai multa implicare domnilor politicieni !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus