Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
6°C

In Marginime, dreptatea se imparte in paragina. Asemeni si judecatoria

În două camere părăginite, încălzite cu foc de lemne şi unite printr-o uşă deschisă ce adună la un loc nici 40 de metri pătraţi se strâng procesele ciobanilor din Mărginimea Sibiului.
La Judecătoria şi Tribunalul Sibiu, în fiecare zi lucrătoare, judecarea cauzelor aflate pe rol începe de la ora 8.00. În Mărginime, la Sălişte, nicio zi de lucru nu începe mai devreme de ora 9.00. Joia trecută programul oficial indica ora primei cauze 9.30.

Clădirea în care se împarte dreptatea nu este greu de găsit. Pe strada din centrul oraşului, de câteva sute de metri, e cea mai părăginită clădire. Scorojită toată, dar cu steagul României şi al UE, în frunte. Plus câţiva laţi împlântaţi la intrarea blocată şi de un panou "şantier în construcţie". Pe panou se vorbeşte măreţ despre reabilitarea instanţelor de judecată etc. etc. şi că termenul de finalizare a lucrărilor de şapte luni durată este 15 ianuarie 2010. Suntem în 18 februarie la 2010 şi la clădirea cu iz de dugheană nu lucrează nici naiba. Şi nici schele sau alte indicii că acolo ar fi un şantier nu se văd.

Şi câtă vreme e şantier, judecata se poartă într-o aripă a clădirii. Intrarea se face prin lateral. Printr-un fel de curte. Unde, deşi e încă ora 9.00, au apărut deja unii. Unul e din Baia Mare, a venit de musai, că i-a bătut poliţia la uşă. Altul n-are treabă directă, e adus ca martor, ceea ce îl irită la culme. "Cine, Dumnezău, m-o pus martor? Io le spui azi. Le spui. Mă, că...ţilor, pe mine să mă plătiţi. Cum vine, o zi de lucru. Ce, eu îmi tot pierd vremea prin tribunale? Ca martor? Că nu am nicio treabă cu bătrânul", se oţărăşte martorul cu căciula uzată şi ţuguiată în vârful capului. Pufăie scurt şi rapid dintr-o ţigară pe care o ţine lipită de buza degetelor. Povesteşte cu jandarmul care îl priveşte serios şi intră împreună în curtea judecătoriei.

Tristă imagine. Dărăpănături în stânga. Aidoma imaginilor din Zorba Grecul, curtea strâmtă e colorată doar în alb şi negru. Pare şi mai strâmtă. În fundul curţii stă hâită o fântână. Nu e mai adâncă de patru metri, iar deasupra apei plutesc numai jeg şi  sticle de plastic.
În curtea astupată din toate părţile de ziduri răzbate brusc sunetul clasic al unei toalete la care s-a tras apa. Sunetul e extrem de aproape, iar explicaţia e simplă - WC-ul e în curte. Măcar aerisirile sunt acoperite cu poliester. Se mai strâng câteva feţe de oameni simpli, printre care se scurg şi costume spilcuite de avocaţi de la oraş. Din Sibiu. Se strâng în biroul unui avocat al cărui sediu dă direct în curte. Prin noroiul încă tare calcă sub privirile timide ale bărbaţilor Mărginimii şi două doamne cu cizme cu toc cui. Se ascund pe scările care urcă la etaj - de fapt o mansardă de lemn care le trădează cu sunet grav fiecare călcătură.

"Au fost aduse dosarele?", întreabă pe rând avocaţii. E ora 9.20 şi în sală în afară de o juristă credincioasă nu e nimeni.
Sală e mult spus. Dincolo de holul mic, dar dotat cu un infodesk cu touchscreen, intri într-o cameră cu pereţii strâmbi şi scorojiţi. Două bănci sunt paralele cu uşa de la intrare, celelalte trei sunt perpendiculare pe uşa de la intrare. Şi alt loc nu mai este. Cealaltă uşă dă înspre a doua cameră  a judecătoriei, unde e loc pentru boxa acuzaţilor, biroul grefierei, al judecătorului, procurorului, plus una bucată masă cu două scaune pentru avocaţi. Toate atât de apropiate încât dacă nu ar fi trist, aproape că ar fi intim.

Cu cinci minute înainte de începerea zilei lucrătoare sunt aduse dosarele zilei respective, de către un al doilea jandarm. Avocaţii vin pe rând să le cerceteze, musai înghesuiţi, n-au voie să le scoată din camera unde-şi are grefiera biroul.
În încăperea destinată prostimii venită la proces se înghesuie, la 9.30, aproape 20 de persoane. Şi loc nu mai e. Printre ei e şi primarul din Tilişca, în proces cu Direcţia Silvică din primul lui mandat. Acum e la al treilea mandat şi procesul nu s-a terminat.

Uşa dinspre hol se deschide brusc, sub apăsarea celui de-al doilea jandarm care vorbeşte gâtuit - "ridicaţi-vă! Vine instanţa!". Intră cu privirea în pământ, printre prostimea înghesuită, cele două doamne cu tocuri-cui. Una e judecătoarea, cealaltă, procuroarea. E ora 9.37.

Se discută rapid amânările. Vreo cinci la număr. Printre care şi a primarului din Tilişca, ce primeşte un nou termen, pe 18 martie. Primarul pleacă zâmbind, ca din casa unei vechi cunoştinţe. La terminarea fiecărei cauze, avocaţii care ies se izbesc de cei care intră, în sală e o forfotă mută. Inculpatul venit din Baia Mare mai cere şi el o amânare. "V-aş tare mulţumi dacă ar fi pe 25 martie". 25, încuviinţează şi preşedinta.
În următoarea jumătate de oră, sala începe să respire mai lejer. Glasul monoton al avocaţilor, judecătoarei şi procuroarei se amestecă peste lumina gri ce curge printre ferestrele acoperite cu perdele îndoielnice. În Mărginime se împarte dreptatea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus