Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Cultura si sportul din Sibiu au fost taiate de trei ori

Cu peste 130 de evenimente sponsorizate din bugetul propriu, Consiliul Judeţean Sibiu întrece, numeric, proiectele susţinute de Consiliul Local Sibiu, care, în 2010, alocă bani pentru doar 49 de evenimente culturale şi sportive. În cazul Consiliului Local Sibiu, numărul proiectelor susţinute cu bani publici este de mai bine de trei ori mai mic decât cel din 2009, când agenda cultural sportivă număra peste 170 de proiecte.
Sumele alocate pentru programele cultural-sportive din municipiul Sibiu nu au fost, încă, stabilite, în timp ce consilierii judeţeni sunt chemaţi să aprobe alocarea a peste un milion de lei pentru cultură şi sport.

Reduceri drastice

„Comisia de selecţie a ofertelor culturale şi sportive a analizat şi a stabilit ierarhia ofertelor pe baza punctajelor obţinute. Punctajul a fost acordat conform criteriilor de evaluare (...), în funcţie de valoarea, importanţa şi relevanţa proiectului cultural/sportiv pentru spaţiul sibian în anul 2010”, se arată în raportul destinat consilierilor locali ai municipiului Sibiu, alături de lista evenimentelor culturale şi sportive pe care sunt chemaţi să o voteze. Din această listă, faţă de cea de anul trecut, lipsesc foarte multe nume, unele intrate în tradiție, altele apărute pe agenda din 2009 doar parcă pentru a ”da la număr”. În această ultimă categorie intră tot felul de mici expoziții și aniversări. Cu toate acestea, numărul evenimentelor culturale susținute cu bani de la bugetul municipal este foarte mic, comparativ cu cel din 2009: 33, anul acesta, față de 90, anul trecut. Lipsesc finanțări pentru Festivalul RockIn Transilvania, pentru Carnavalul sibian, pentru premierea olimpicilor, pentru Asociația SKV, pentru Festivalul de Circ și multe altele.
De altfel, singurul punct nou pe agendă, față de anul trecut, pare să fie proiectul susținut de Asociația culturală Imperium, denimit Imperium Petit Theatre și care este programat să se desfășoare între martie și decembrie 2010. Pe lista finanțărilor apar Cinemateca Astra Fil,, Concertele de Florii ale celor de la Acapella, târgurile de Paști și de Crăciun ale celor de la Fundația Austria pro România, Festivalul Datinilor al CNM ASTRA, dar și Transilvania Tattoo Expo. Nu lipsesc de la finanțare Galele Studențești de Jazz și nici Sibiu Jazz Festival. După succesul festivalului de anul trecut, ARTmania Events va primi susținere pentru un al doile proiect, în afară de tradiționalul festival Artmania – este vorba de un concert al celor de la Eitetsu (toboșari japonezi), alături de Filarmonica de Stat din Sibiu.
Tot susținere financiară publică primește în continuare și TIFF-ul, Concursul internațional de dans clasic și contemporan și Concursul Carl Filtsch. Nu lipsesc nici Zilele culturii romilor, Târgul Olarilor, Salonul de Artă fotografică sau Festivalul de folclor Ioan Macrea.

Proiectele sportive, de cinci ori mai puține

Anul trecut, pe agenda evenimentelor sportive erau trecute 81 de programe. Anul acesta, mai sunt doar 16: pentru echipa de baschet CSU, pentru Campionatul european de Go, pentru concursul de dans sportiv Fascinaţia Primăverii şi pentru susţinerea echipei de rugby, în vederea promovării în liga I. Campionatul naţional de popice pentru nevăzători apare alături de alte două concursuri de şah, de Hillclimb Challege 2010 şi de Red Bull Romaniacs.



Lista completă a evenimentelor cultural-sportive susţinute de la bugetul municipiului Sibiu o puteţi citi aici.




Consiliul Judeţean scapă turma

Agenda cultural-sportivă propusă spre aprobare consilierilor judeţeni este mult mai stufoasă. Şi susţine şi evenimente care apar şi pe lista Consiliului local Sibiu.
Cele mai mari sume sunt alocate Festivalului Cântecele Munţilor (67.000 din 190.000 de lei ceruţi), Festivalului „Ioan Macrea” (60.000 de lei din 60.000 de lei ceruţi), Festivalului Artei Lirice (60.000 de lei din 330.000 de lei solicitaţi), Filmului documentar despre CNM Astra, realizat de Studioul de film Astra (40.000 de lei din 68.000 de lei ceruţi), Campionatului de Volei Feminin, Liga A1 (40.000 de lei din 67.500 ceruţi) şi Festivalului Magic Fest, al Teatrului Gong (38.500 de lei alocaţi).
Cu toate acestea, pe lista CJ apar şi alocări bugetare de câteva sute de lei – cum ar fi cei câte 600 de lei alocaţi pentru două proiecte ele celor de la CSŞ Şoimii – ambele pentru participarea la competiţii de atletism pentru juniori.

Lista completă a evenimentelor cultural-sportive susţinute de la bugetul Consiliului Judeţean poate fi consultată aici.



Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ana

Acum 14 ani

nu se deschid linkurile cu listele complete. le puteti reface? multumesc
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 14 ani

Am refacut si linkul catre agenda cultural-sportiva sustinuta de CJ.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus