Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Premiul César pentru film documentar, castigat de o sibianca

Fără vreun efect oficial în România măcinată de criză, la finele săptămânii trecute cinematografia mioritică a fost, din nou, premiată. Este vorba de un documentar semnat de Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea, premiat cu César. Ruxandra Medrea este, la origine sibiancă, familia ei locuind încă în fosta Capitală culturală europeană.
Filmul documentar la care a lucrat Ruxandra redă povestea unui proiect cinematografic neterminat al lui Henri-Georges Clouzot și a primit, sâmbătă, premiul César, în timpul unei gale organizate la Paris.

Lungmetrajul documentar numit "L`Enfer d`Henri-Georges Clouzot" reface împrejurările prin care Henri-Georges Clouzot a realizat, în 1964, filmul "L`Enfer", cu actorii Romy Schneider şi Serge Reggiani în rolurile principale, proiect întrerupt înainte de a fi dus la bun sfârşit. Imaginile filmate, totalizând 15 ore, n-au mai fost niciodată făcute publice, fiind date uitării pentru o jumătate de secol.

"L`Enfer" este povestea unui patron al unui hotel de provincie, cuprins de demonul geloziei. Potrivit unei "Note de intenţie", publicată de Serge Bromberg în caietul de presă, Henri-Georges Clouzot a folosit o poveste simplă, încercând "să se apropie cât mai mult de misterul nebuniei şi al paranoiei".

Pelicula înregistrează şi mărturiile celor care au participat la realizarea filmului original. Printre aceştia se numără Costa-Gavras (asistent de regie) şi actriţa Catherine Allégret (aflată, în 1964, la primul său rol în cinema).

Ruxandra Medrea are 33 de ani şi a părăsit Sibiul la sfârşitul anilor `80. După ce a locuit o vreme în Austria, s-a stabilit în Franţa. Primul contact cu cinematograful l-a avut în calitate de jurist specializat în drepturi de proprietate intelectuală. În 2006 a realizat un film de 52 de minute, "Génération Précaire, derrière les masques".

Foto: www.cinemovies.fr

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus