Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Fisurile din terminal pot da gata Aeroportul sibian

„Nu sunt crăpături, sunt fisuri”, comentau autorităţile judeţene la articolul din Turnul Sfatului de acum câteva luni, articol pe care îl catalogau drept rău-intenţionat. Acum, expertiza comandată de conducerea Aeroportului atrage atenţia că „s-au fisurat toate grinzile” de la noul terminal şi este nevoie imperativă de consolidări. Costisitoare şi deranjate pentru călători. Problema momentului este legată de cine va plăti aceste lucrări.

Expertiza tehnică cerută de Regia Autonomă Aeroportul Sibiu a fost executată acum câteva săptămâni de firma SC Micromov din Craiova. Raportul a fost prezentat autorităţilor judeţene, constructorilor, consultantului şi proiectanţilor. Am cerut tuturor celor implicaţi câte o părere.

Viorel Popescu, din partea SC Micromov, spune că toţi ar trebui să plătească. „Nu prea întâlneşti des astfel de situaţii, precum cea de la terminalul din Sibiu. Toate grinzile sunt fisurate şi, mai ales, pe mijloc. Trebuie făcută o consolidare, pentru că e cunoscut faptul că atunci când betonul cedează, poate ceda de tot”, spune Popescu. El susţine că în urma expertizei lui ar trebui executat un proiect de reabilitare şi consolidare. „Abia atunci vor fi cunoscute costurile, valoarea lucrărilor. S-ar putea ca toate părţile implicate în acest proiect să aibă partea lor de vină”, mai spune Popescu.

Proiectul Aeroportului sibian a fost plătit consorţiului format din firmele Iptana şi Obermeyer. Am solicitat un punct de vedere celor de la Iptana care, între timp, au corespondat cu cei de la Consiliul Judeţean Sibiu pe această temă. Pentru Turnul Sfatului, însă, cei de la Iptana nu au dat niciun semn.

Alte semne au dat cei de la Dornier Consulnting, firma care a încasat banii pentru consultanţa lucrărilor. Vizitat la sediu, Gerhard Kuwer, şeful proiectului Dornier de la Sibiu, a strigat destul de tare la secretară pentru a auzi şi reporterul Turnul Sfatului: „Nu primesc. Să-şi facă programare. Prin telefon”. Am cerut programarea şi răspunsul la întrebările legate de fisuri lui Gerhard Kuwer pe adresa de mail. În mod aproape evident nu a venit niciun răspuns până la închiderea ediţiei.

Singurii care s-au arătat deschişi la dialog sunt cei de la Dafora, constructorii terminalului. Care au transmis ziarului Turnul Sfatului un răspuns pe cât de tehnic, pe atât de categoric. Tradus în limbaj comun, reprezentanţii Dafora resping acuzaţiile potrivit cărora decofrarea planşeului s-ar fi făcut mai repede de limita celor 28 de zile impuse de normative. De asemenea, arată că betonul folosit este exact cel prevăzut în proiectul scris de Iptana şi Obermeyer, adică C20/25. „Precizăm că la recepţia efectuată la terminarea lucrărilor aceste fisuri nu au fost consemnate de către comisia de recepţie în anexele procesului verbal la terminarea lucrărilor pentru că la acea dată ele nu existau (...).Prin urmare, nu considerăm justificată afirmaţia expertului potrivit căreia constructorul ar avea o parte de vină pentru producerea acestor fisuri. Având în vedere acest fapt, precizăm că nu vom fi dispuşi să intervenim cu fonduri proprii pentru reglementarea situaţiei”, se arată în răspunsul transmis de directorul tehnic din cadrul Dafora, inginerul Viorel Dinea.

Președintele CJ, Martin Bottesch, spune că cei de la Iptana au o variantă mai ieftină de remediere a problemelor. ”Am primit un răspuns din partea proiectantului care are soluțiile proprii pentru remediere, care nu necesită costuri prea mari. Va trebui confruntată opinia expertului cu cea a proiectantului și să se ajungă la o soluție. În niciun caz Consiliul Județean nu va plăti. Ori este greșeala constructorului, or a consultantului”, spune Bottesch. Președintele Comisiei de recepție a lucrărilor de la Aeroport, Constantin Șovăială, spune că va prelungi recepția lucrărilor, începută în septembrie, cât este necesar. ”Urmează să vedem, să ne întâlnim consultant, cu proiectant, expert și noi, comisie. Recepția va dura până se lichidează absolut toate problemele. Aceasta este ultima rămasă pe tapet”, încheie Șovăială.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Gica

Acum 12 ani

Deci,domnule redactor cautati alt subiect si nu te mai baga unde nu te stii.
Raspunde

Redactoru

Acum 12 ani

Tocma ca le stiu prea bine de aia ma bag si scriu, deci nu mai te duce tu in pulile mele. Asa e bine fraiere?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus