Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Razboiul insolventelor

Firmele din Sibiu poartă o bătălie surdă în tribunale unde încearcă să pună presiune pe foşti parteneri de afaceri cerând declanşarea procedurii insolvenţei. Numărul dosarelor al cărui obiect este declanşarea procedurii insolvenţei a explodat în 2008 şi, mai ales în 2009, iar lucrurile nu par să se potolească. În total, aproape 1.800 de dosare având ca obiect declanşarea procedurii insolvenţei au fost înregistrate la Tribunalul Sibiu, un număr însemnat din ele fiind încă deschise. Circa 10 la sută din totalul dosarelor amintite au fost înregistrate în 2010.
În dansul extatic al recuperării datoriilor, mai mici sau mai mari, firme mici ajung să solicite intrarea în insolvenţă a unor companii cu afaceri de zeci sau sute de milioane de lei. Domeniile cele mai afectate de aceste războaie de durată sunt şi cele afectate puternic de criza economică, după creşteri spectaculoase: construcţiile, comerţul, transporturile. În Spectacolul insolvenţelor joacă firme active pe Bursa din Bucureşti, precum Dafora sau Concefa, dar şi companii mici, de cartier, aduse în sala de judecată de băncile către care s-au împrumutat.
Concefa SA, firmă de construcţii, apare în dublă ipostază, ca reclamant şi pârât, în 16 dosare legate de declanşarea procedurii insolvenţei, dosare înregistrate la Tribunalul Sibiu. Cele mai multe din aceste dosare, 12 au fost întocmite în ultimul an şi jumătate. Ultimul creditor care a solicitat ca împotriva Concefa să se declanşeze procedura insolvenţei este Sigura Total Fire & Building Engineering, o firmă membră a grupului Sigura, grup cu actvităţi în domeniul sistemelor de protecţie împotriva incendiilor.
Concefa însă nu pare să afectată de jocul insolvenţei, din tribunal, atâta timp cât, potrivit acţionarului majoritar, Horaţiu Cercel, cifra de afaceri revine la nivelul ridicat de acum doi ani.
Omul de afaceri estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 140 mil. lei, nivel apropiat de cel din 2008. De altfel, în utlimul dosar înregistrat în 2009, Tribunalul Sibiu a respins, pe fond, cererea de declanşare a procedurii insolvenţei, cerută de un producător de tablă şi oţel beton din Galaţi, Mairon Galaţi SA.  


Cinci cereri de insolvenţă pentru Dafora

Construcţiile, un domeniu puternic afectat de moda cererilor de declanşare a procedurii insolvenţei, aduc Dafora Mediaş un pachet de cinci astfel de solicitări. Compania însă, le igoră şi arată cu degetul spre cifra mare de afaceri, cu mult mai mare faţă de valoarea totală a litigiilor raportate. "Cu afaceri de peste 165 milioane lei derulate în 2009, valoarea totală a litigiilor  raportate (0,3 % din cifră de afaceri) nu reprezintă o problemă cu impact pentru Dafora SA. Astfel de cereri de insolvenţă nu reprezintă nicio noutate în această perioadă în care atragerea lichidităţilor din teren a devenit pentru companii un scop în sine, de multe ori mai targetate decât business-ul efectiv", arată compania într-un comunicat.
Dafora aminteşte şi de cauzele care au dus la apariţia întârzierilor la plată în cadrul anumitor contracte. "Cele cinci cereri de insolvenţă demarate privesc domeniul construcţiilor. Peste 80% din clienţii din acest domeniu (dezvoltatori privaţi de real estate, instituţii publice, etc) nu şi-au achitat obligaţiile faţă de Dafora SA în medie şi de peste 200 de zile, achitarea în amonte a furnizorilor de bunuri şi servicii aferente lucrărilor de construcţii făcându-se progresiv. În cadrul companiei, fiecare proiect este tratat individual, ca un centru de profit, furnizorii aferenţi fiind plătiţi în urmă încasărilor de la clienţii Dafora. Întârzierile unor clienţi ne-au determinat să relocam cash de pe alte lucrări, plata furnizorilor proveniţi din alte proiecte făcându-se astfel treptat, pentru a nu destabiliza financiar şi proiectele unde se încasează", se mai arată în comunicat.
Mai mult, Dafora arată că dă dovadă de bună credinţă şi nu solicită, la rându-i, insolvenţă în cazurile în care ar fi îndreptăţită să facă acest lucru.
"Dafora nu a demarat nicio cerere de insolvenţă în acest sens, întrucât considerăm că recurgerea la laitmotivul cererii de insolvenţă nu va rezolva problemă în totalitate: companiile vor achita creditorilor sumele recunoscute, dar aceştia nu vor mai figura cu siguranţă pe lista posibililor furnizori. Aceste practici de demarare a cererilor de insolvenţă duc de fapt la trierea furnizorilor şi stabilirea de adevărate parteneriate", susţine compania din Mediaş.
 
Băncile, abonate la sălile de tribunal

În plină criză economică, unele din cele mai sârguincioase entităţi financiare care îşi strâng datornicii cu uşa sunt băncile. La Tribunalul Sibiu, au fost înregistrate zeci de dosare în care bănci puternice precum Bancpost, BCR sau BRD solicită declanşarea procedurii insolvenţei, în cazul unor companii, chiar dacă nu toate din Sibiu. Numele Bancpost apare, spre exemplu, în 27 astfel de dosare,  la Tribunalul Sibiu. În total, peste 100 de dosare au ca parte o bancă, iar ca obiect, declanşarea procedurii insolvenţei, după cum reiese din datele Tribunalului Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus