Joi,
29.09.2022
Innorat
Acum
9°C

Situatiunea Europei - Nou concurs de posturi la UE, noua metoda de recrutare

"Săptămâna aceasta în Europa a fost ca toate săptămânile: de şapte zile tocmai", I.L. Caragiale
 
 
Săptămâna aceasta scriu despre noul concurs european lansat zilele trecute şi de noua metodă de evaluare a candidaţilor care îşi doresc o carieră la UE. Cred că printre cititori sunt tineri care îşi doresc să lucreze pentru Uniunea Europeană, tineri care cred într-o Europă unită şi cu instituţii mai eficiente.       
 
Cum candidezi pentru un post la UE?
 
Recrutările pentru orice funcţie în cadrul Uniunii Europene, indiferent de instituţia pentru care doreşti să lucrezi (Comisie, Parlament, Consiliu) se fac prin concursurile organizate de EPSO (Oficiul European de Recrutare a Personalului). Concursurile lansate periodic sunt deschise pentru o serie largă de domenii, de la pregătirile clasice, de avocat sau economist, până la cele specifice, cum sunt cele de cercetător nuclear sau inspector fito-sanitar. După ce un concurs este lansat, trebuie să te înregistrezi pe site (http://www.eu-careers.eu/) şi să-ţi creezi un profil cu toate informaţiile referitoare la carieră, studii şi alte competenţe, în special limbile străine vorbite. Este important de ştiut că limba de susţinere a concursului va fi una din cele 3 limbi de lucru europene - engleză, franceză, germană.
 
Noua metodă de concurs
 
Inovaţia noului mod de recrutare se găseşte în probele examenului. De acum înainte se testează abilităţile şi competenţele practice şi nu doar cunoaştinţele de politică europeană. Într-o primă fază, candidaţii dau un test format din întrebări de logică matematică (în principal se analizează capacitatea de a extrage concluzii din tabele de date şi grafice referitoare la populaţie, economie, etc), capacitate verbală şi comunicaţională (înţelegerea mesajului principal al unui text) şi de logică abstractă (aceleaşi probleme de logică pe care le-am primit la recutarea în armată sau la examenul de permis auto şi a căror relevanţă îmi scapă pentru moment, calculul IQ-ului?). Examenul include şi câteva întrebări cu variante multiple de răspuns, care testează înţelegerea modului de funcţionare a instituţiilor UE şi reacţia în situaţii concrete la job.         
 
Cei care trec de această probă iniţială, vor merge la Bruxelles pentru "centrul de evaluare" - într-o traducere aproximativă a "assessment center". Aici, candidaţii vor lucra împreună pe un proiect, vor prezenta rezultatul şi vor fi intervievaţi la final. Cei care trec şi de această probă, ajung pe lista de recrutare a instituţiilor europene. Procesul nu se încheie aici, ci laureaţii trebuie ei înşişi să caute activ şi să-şi facă lobby pentru a fi recrutaţi de pe această listă.   
 
Înscrieri până în 15 aprilie
 
Pentru concursul de care vă vorbesc astăzi sunt deschise 313 posturi pentru specialişti în cinci domenii: drept, economie, audit, informatică şi administraţie publică europeană. Fiind vorba de un nivel de intrare în instituţiile europene (AD 5), nu este cerută experienţă profesionlă prealabilă, ci absolvirea studiilor unei facultăţi care conferă una din specializările menţionate. Concursul a fost lansat săptămâna trecută, iar cei interesaţi mai au timp să se înscrie până pe 15 aprilie.  
 
Ca apreciere generală, pot spune că noua procedură de selecţie pare să favorizeze pe cei care au un rezultate bune la testele logice şi matematice, respectiv pe cei cu pregătire "la real". În plus, concurenţa a devenit mai acerbă decât în trecut, pentru că aceste concursuri sunt deschise de acum tuturor cele 27 de state membre ale Uniunii - până anul acesta recrutările au favorizat noile state membre ale Uniunii.
 
Le urez succes celor care se încumetă, nu ezitaţi să îmi scrieţi dacă aveţi întrebări.


Nicolae Ștefănuță,
Consilier legislativ în cadrul
Comisiei de Agricultură a Parlamentului European
nicustefanuta@yahoo.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Viorel

Acum 12 ani

Tu cum ai ajuns la Parlamentul European? Cat a fost scorul? Mare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus