Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
3°C

Adio, Europa!

Adevăratele familii își dovedesc realul atașament în momente proaste, atunci când sunt lovite de tragedii. Extrapolând, marea familie europeană a dovedit în cel mai critic moment de după al Doilea Război Mondial că e de fapt tot Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, transformată în timp în Organizația Oamenilor de Afaceri. Planul european s-a limitat, în ciuda tuturor vorbelor, la piață comună, în timp ce libera circulație a fost îngrămădită între granițe de un virus cu coroană. Și nu, nu e vorba de Marea Britanie.

În primul episod din serialul Coronavirusul, țările Uniunii Europene s-au închis în propria carapace și și-au scos capetele doar atunci când a trebuit să mârâie la vecinii care au reușit să pună mâna pe mai multe măști, mai multe ventilatoare, mai multe mănuși. Nu a existat cooperare decât atunci când pentru mulți era prea târziu. Dezastrul trecuse. Nu a existat dialog decât atunci când spitalele s-au golit și toată lumea era din nou fericită. Nu a existat ajutor decât atunci când medicii se spălau regulamentar pe mâini. Pacientul era mort. În proporție matematică de 2%.

Nu cred că pentru destrămarea visului european e nevoie de campania fake-news a Rusiei. E suficientă autosuficiența unor guverne care nu văd mai departe de câteva luni, poate ani, de mandat.

Uniunea Europeană validează periodic un set de valori care fixează în cele mai multe cazuri norme de business și nimic mai mult. Comerț, mână de lucru, transport, taxe. În ciuda faptului că noile generații cresc practic în aceeași cultură, au aceleași aspirații, au aceleași valori, ele nu sunt încurajate să  creadă într-un viitor comun. Școlile din Franța, Spania, Italia, Ungaria, România au un set diferit de valori în educație. Nu există o programă școlară comună, o oră de istorie, măcar, în care în fiecare stat al UE să se vorbească despre același lucru, în același fel. Un mic și amărât punct comun. Ne-a trezit acum pandemia că nici sănătatea nu e un subiect al Comisiei Europene. Descoperim că de fapt nu ne unesc decât banii și că dincolo de ei nu există nimic. Și nici măcar nu există intenția să existe.

Desigur, există Erasmus, dar e atât de puțin. Până la a pleca undeva în lume cu o bursă Erasmus viitorului student i se spune în fiecare zi ca țara lui mică e buricul pământului. Că țara lui mare e un fost glorios imperiu, nedrept decapitat. Că țara de la vest e inamicul de moarte, iar de la răsărit, cineva, mare ca un urs, ne vrea tot timpul răul.

Nu cred nici în formula europarlamentarilor care nu trec de nivelul unui deputat de județ. Ei cresc în mijlocul unor partide măcinate, indiferent de țară, de micile probleme mărunte, cotidiene. Își trag seva electorală dintr-un bazin electoral mic și îngrămădit. Și ca spațiu și ca minte. Nu poți pleca în Parlamentul European cu o mapă în care să fie îndesate doar problemele mărunte ale ciobanilor din Mărginime, așa cum au făcut toți candidații care au trecut prin campanii pe meleagurile noastre. ”Sfatul” de la Bruxelles ar trebui să însemne mult, mult mai mult decât atât. Pentru majoritatea românilor, UE înseamnă chestia care a vrut să interzică micii. Sau ăia care nu ne lasă să ne înjunghiem porcul în bătătură. Care nu ne lasă cu mieii decapitați, sleiți pe marginea drumului. Iar cei care ne vor reprezenta acolo, aceste probleme trebuie să rezolve.

Europa nu înseamnă pentru mulți decât libertatea de a merge în orice altă țară. Dar nu pentru a petrece o vacanță, ci pentru a munci. Că s-a realizat acest lucru este extrem de important, dar eu cred că Europa trebuie să însemne mult mai mult decât atât: o educație comună, un sistem de sănătate comun, o armată comună, o justiție comună... Până atunci, rămâne tot așa: ne revedem fericiți la nunți, botezuri, cumetrii. La necaz, noi, între noi, ca acum o mie de ani în urmă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Acum 2 ani

Un popor ce se respecta isi cunoaste mai intai identitatea apoi punctele comune cu ceilalti. A avea un popor educat este un secret, iar guvernul roman nu are interes in asa ceva. Nici macar Europa nu doreste. Europa doreste mana de lucru. Fiecare tara din EU are oameni educati ce aduc profit tarii proprii si nu strainilor.Asta este Europa.Nu va fi nicodata un continent o tara.Noi ce moneda avem si cat valoreaza?? Atat cat Cat a investit in ea.
Raspunde

Lola

Acum 2 ani

Tot ce este facut de om, este supus greselii. Tot asa si marile imperii sunt sortite destramarii, pentru ca toate si-au propus sa desfiinteze natiunea si sa creeze o mare gloata uniforma.
Raspunde

EUropean

Acum 2 ani

Si totusi, de ce "Adio, Europa!" ? Avem alta alternativa? Sau e deja un verdict clar, demn de jurnalistii rusi? Europa trebuie sa fie mai mult, intr-adevar, dar cine se opune? Nu cumva tot euroscepticii patriotarzi care maraie ca li se fura identitatea pentru ca apoi sa strige in gura mare ca Europa nu e destul de unita?
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Parerea mea e ca nu e chiar asa cum sustineti decat in unele aspecte. La alte capitole UE a ajuns sa fie de-a dreptul penibila, chiar recent au mai aruncat un val de amenintari catre Romania, Polonia si Ungaria. UE a fost conceputa si inceputa bine. Dar vorbim aici doar de primii ani de existenta. In timp UE a fost deturnata de ambitii ce doresc uniformizarea natiilor si crearea unui stat-imperiu. Ceea ce este o mare greseala. Natiunile au aderat la UE sub promisiunea pastrarii identitatii nationale si culturale. Ceea ce se face acum este diametral opus.
Raspunde

AndreiD

Acum 1 an

Pana sa citesc acest articol, il consideram pe dl. Bratu un ziarist progresist prin ideile promovate, dar nu credeam ca este atat de rupt de realitate si atat de indoctrinat de propaganda. Dl Bratu este pe dinafara total cu privire la evenimentele istorice si socio-politice care au stat la impunerea actualei configuratii politice europene si mondiale. Citind titlul, am crezut cumva ca este legat de celebra capodopera Adio, Europa! de Ion D. Sirbu. Ei bine, nici vorba. Este o zeama progresista de idei puturoase si rasuflate, ale propagandei neo-marxiste. Stiam din experienta multor discutii cu progresistii ca acesti propagandisti sunt la un nivel de cultura submediocru si la fel ca sectarii, in afara de textul invatat pe de rost, nu stiu nimic. Dar este incredibil cat de jos s-a ajuns. Astia ne sunt "ziaristii". Astia sunt cei care ne dau sfaturi si ne formeaza opiniile dupa chipul si asemanarea lor, schimosite de putregaiul marxist al progresismului. Astia sunt slugile credincioase ale hotilor din fruntea tarii. Ma gandesc la intelectualitatea interbelica, oameni de calibru mondial, bagati in inchisori si schingiuiti si ucisi de niste imbecili abrutizati de propaganda comunista care de abia stiau sa scrie. Ei, oameni buni, tineti-va bine. Progresismul este peste noi si ne conduce. Vor sa ne convinga de ideile lor imbecile si utopice, prin propagandisti de doi bani. Daca nu va supuneti de buna voie, va vor constrange. Daca nici asa nu vreti, va vor obliga. Daca va opuneti, va vor ucide. La fel cum au facut tatucii lor bolsevicii cand au pus mana pe tara. Este vremea incompetentei, a prostiei si inculturii. Vremea snobismului si a mizeriei progresiste promovata de USR-isti si mai nou si de PNL-isti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus