Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Disputele unui oras fara apa

La Copșa Mică și Axente Sever câteva mii de oameni au rămas, săptămâna trecută, fără apă menajeră. Autoritățile au fost luate prin surprindere, deși Turnul Sfatului atrăgea atenția asupra problemelor de la Copșa Mică încă din ianuarie. Evident, până la întreruperea apei, nimeni nu a avut nicio inițiativă.

”Alimentarea cu apă în scop menajer a orașului Copșa Mică este asigurată prin intermediul Uzinei de apă a SC Sometra SA, sursa apei brute fiind priza de apă a Direcției Apelor Târgu Mureș, situată pe râul Târnava Mare. În data de 7 aprilie 2010, de la orele 10, reprezentanții Direcției Apelor Târgu Mureș au închis porțile barajului de alimentare cu apă brută a Uzinei de apă. Precizăm că întreruperea furnizării apei brute către Uzina de apă a SC Sometra SA a fost efectuată fără ca la sediul SC Sometra să ajungă vreo notificare în acest sens. Închiderea porților barajului de alimentare de către cei de la Direcția Apelor Târgu Mureș a dus la scăderea nivelului apei brute, ceea ce a provocat imposibilitatea alimentării cu apă a orașului Copșa Mică”, au anunțat cei de la Sometra, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Direcției Apelor Târgu Mureș susțin că au trimis o notificare, prin fax, către întreprinderea din Copșa Mică. Doar că, la data transmiterii acestei notificări – 2 aprilie 2010, în Vinerea Mare – întreaga activitate de la Sometra era întreruptă de două zile, din cauza lipsei energiei electrice, în urma unor lucrări programate ale SC Electrica. Notificarea transmisă celor de la Sometra anunța că, din 7 aprilie, a doua zi lucrătoare de după Paști, se va întrerupe furnizarea apei către Uzina de apă. ”Noi le-am spus și telefonic că vom întrerupe, într-o bună zi, furnizarea apei. Mie îmi pare rău că a fost faultată populația din Copșa Mică. Dacă era averea mea, probabil că nu reduceam deloc debitul de apă. Dar eu sunt un slujbaș al statului și nu pot face astfel de lucruri”, a declarat Teodor Giurgea, directorul Direcției Apelor Târgu Mureș.

”Motivele care au dus la situația creată în Copșa Mică sunt complexe și de mult timp cunoscute atât administrației locale, cât și Instituției Prefectului. Acestea țin, în principal, de niște clauze contractuale impuse de Direcția Apelor Târgu Mureș în vederea furnizării apei brute, condiții contractuale care obligă SC Sometra SA să plătească lunar, în afara costurilor reale ale apei brute, o serie de alte costuri, denumite «servicii comune», care cresc valoarea apei plătite de SC Sometra SA de peste patru ori peste valoarea facturată, de exemplu, autorităților responsabile din municipiul Mediaș”, mai arată reprezentanții Sometra într-un comunicat de presă. Conducerea Sometra susține că, în momentul de față, are toate facturile achitate către Direcția Apelor și că în negocierea noilor clauze contractuale pentru ”serviciile comune” lucrurile merg într-o direcție bună. ”Am discutat cu directorul Sometra și am stabilit ca marți să ne deplasăm, chiar eu personal, acolo, pentru a discuta alături de primar și alte oficialități rezolvarea acestei situații. Deocamdată am reluat furnizarea apei, dar, dacă nu ajungem la o înțelegere marți, de luni, 19 aprilie, vom întrerupe iarăși furnizarea apei”, a mai spus Giurea.

În ecuația discuțiilor de la Copșa Mică intră și Instituția Prefectului. Ai cărei reprezentanți au aflat de situația de la Copșa abia vineri dimineață, când deja se lucra la repornirea furnizării apei. Cu toate acestea, Instituția Prefectului anunța potențiala apariție a unei situații de urgență. ”Având în vedere posibila apariţie a unei situaţii de urgenţă, prefectul, în calitate şi de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, propune ca obiectivul întâlnirii să fie identificarea măsurilor necesare pentru alimentarea cu apă a populaţiei şi utilizatorilor de apă din Copşa Mică”, se anunță într-un comunicat de presă al prefecturii. ”Întâlnirea de urgență” este programată luni, 12 aprilie, de la ora 12, la sediul Instituției Prefectului, la aceasta fiind invitați reprezentanții Direcției Apelor Târgu Mureș, ai Primăriei Copșa Mică și ai societății Sometra. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus