Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Spectacolul Faust, noul brand turistic al Sibiului

Peste 80 la sută din spectatorii din 2010 ai spectacolului ''Faust'', de la Sibiu, care va primi luni seara, premiul de excelenţă din partea UNITER, sunt turişti veniţi din ţară şi chiar din străinătate, în fosta capitală culturală europeană, special pentru a vedea spectacolul regizat de Silviu Purcărete, a declarat luni, pentru Agerpres, directorul Teatrului Naţional ''Radu Stanca'' din Sibiu, Constantin Chiriac.
''E foarte bine că s-a atras atenţia acum că a fost acest turneu excepţional, al lui ''Faust''. Spectacolul în sine face parte din patrimoniul Sibiului. În momentul de faţă, 80 la sută din spectatorii veniţi la ''Faust'', sunt turişti care vin special la Sibiu să vadă acest spectacol'', a spus Chiriac.
Acesta speră să reia dialogul cu UNITER-ul, întrerupt în ultimii ani, tocmai din cauza lui ''Faust'', spectacol mult mediatizat, apreciat în România, dar şi în străinătate, dar premiat doar în 2010 de UNITER, deşi a avut premiera în septembrie 2007, fiind vedeta Capitalei Culturale Europene Sibiu.
''Eu sper din toată inima, să avem un dialog, eu cu UNITER-ul. Nu am de gând să distrug UNITER-ul, sunt membru. Toate teatrele din Bucureşti nu au nici un sfert din ce face Teatrul Naţional ''Radu Stanca'' din Sibiu. Am turnee şi spectacole cu teatrul sibian, cât toate teatrele din Bucureşti la un loc'', a mai precizat Constantin Chiriac.
''Faust''-ul lui Purcărete l-a făcut pe un jurnalist britanic, în 2009, să scrie în publicaţia ''The Observer'': ''Mi-aş vinde sufletul să mai văd acest Faust o dată''.
Vedeta spectacolului, actriţa Ofelia Popii, care a fost premiată de UNITER, pentru rolul lui Mefisto din ''Faust'', este din nou nominalizată luni, pentru un premiu UNITER, la categoria cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru rolul Bess, în spectacolul ''Breaking the Waves sau Viaţa binecuvantată a lui Bess'', în regia lui Radu Alexandru Nica.
Contactată de corespondentul AGERPRES, Ofelia Popii a declarat luni, înaintea de gala UNITER, că ''speră să ia din nou premiul pentru cea mai bună actriţă din România, dar că se bucură pentru recunoaşterea valorii lui ''Faust''.
Uniunea Teatrală din România a decis pe 8 martie 2010, acordarea Premiului de excelenţă pentru creatorii Silviu Purcărete (regizor şi scenarist), Helmut Stürmer (scenograf - decor), Lia Manţoc (scenograf - costume), Vasile Şirli (compozitor), Andu Dumitrescu (scenograf - efecte video) pentru impactul internaţional al spectacolului 'Faust' după Goethe (Teatrul National 'Radu Stanca' Sibiu) la Festivalul Edinburgh 2009.
Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional 'Radu Stanca', a declarat atunci, că, ''Teatrul Naţional 'Radu Stanca' are ca obiectiv strategic susţinerea calităţii şi a excelenţei în spectacolele pe care le montează şi promovează, atât în comunitatea locală, cât şi în cea naţională şi internaţională.
Echipa de creatori care a fost nominalizată de Senatul UNITER pentru a primi Premiul de excelenţă pentru turneul Teatrului Naţional 'Radu Stanca' Sibiu la Festivalul Internaţional de la Edinburgh 2009 cu spectacolul 'Faust' a realizat acest spectacol în anii 2006 - 2007, împreună cu 110 interpreţi (actori, muzicieni etc.), 35 de tehnicieni, precum şi cu o echipă de 11 membri ai Departamentului de Marketing, Organizare şi Promovare Spectacole.
''Din păcate, 'Faust' nu a fost nominalizat la vremea respectivă pentru cea mai bună regie, iar recunoaşterea ca cel mai bun spectacol vine prin acest premiu de excelenţă, urmare a unei confirmări valorice la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, ediţia 2009. Este binevenită această recunoaştere târzie, chiar dacă eforturile echipei manageriale şi ale celorlalţi 140 de membrii ai colectivului au fost omise'', a spus Constantin Chiriac.

foto: S. Eastman

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

callas

Acum 13 ani

slava Domnului s-a corectat greseala de neiertat din 2007, altfel ce ne-am fi facut? Mai jeluiam si blestemam UNITER-ul pana dadea premiul! Astept sa se schimbe numele teatrului in "Teatrul national Ilie Carabulea"....
Raspunde

anonim

Acum 13 ani

E cinva interesat sa vada o piesa regizata in asa fel in care se intampla: - apare un viol - spectatorii sunt scuipati (nu e vorba de cei din primul rand) pacat de piesa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus