FITS 2010 aduce la Sibiu premiera unui spectacol despre Andrei Codrescu, la care a lucrat Andrei Codrescu – Ghidul copilăriei retrocedate, în regia lui Gavriil Pinte.
„Am avut marele noroc să copilăresc la Sibiu protejat de o linişte profundă care a fost în parte natura oraşului şi pe de alta frica unei lumi adulte şocată de dictatura la muţenie. Copilul care am fost ştia foarte puţin despre cea din urmă, dar s-a răsfăţat din aerul ţesut din istoria veche a burgului şi din mugurii unui libido primăvăratic care i-a dictat poezii. Ani de zile am crezut că acest copil a stat cuminte ascuns în miezul adultului american care devenisem. Am revenit în România cu ocazia Revoluţiei din 1989, şi am descoperit, când am ajuns la Sibiu, că acel copil rămăsese în oraş, că trăia în vremea lui, în anii ‘50 – ’60, ca şi cum timpul nu trecuse deloc”, spune Andrei Codrescu, poate cel mai mare scriitor român contemporan, despre el, despre copilăria lui, despre subiectul spectacolului la care lucrează alături de Teatrul Naţional „Radu Stanca” şi alături de Gavriil Pinte.
„Am anunţat încă de acum doi ani că vom face acest spectacol. Nu am reuşit anul trecut pentru că domnul Codrescu este foarte exigent şi s-a lucrat foarte mult la scenariu”, a declarat Constantin Chiriac despre „Ghidul copilăriei retrocedate”.
Spectacolul va avea premiera în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi de va juca la Casa Artelor. Organizatorii festivalului spun că au ales Casa Artelor pentru că se potriveşte foarte bine cu subiectul spectacolului şi totodată este o punte peste timp, la Casa Artelor jucându-se acum 429 de ani primul spectacol de teatru la Sibiu. Cortina acelui teatru se găseşte în colecţiile Muzeului Brukenthal.
Gavriil Pinte spune că spectacolul este o regăsire şi reconoaştere între Andrei Codrescu de astăzi şi Andrei Permuter de acum 50 şi ceva de ani. „Andrei Codrescu s-a născut Andrei Permuter în 1942 la Sibiu. Din 1966 de stabileşte în America. Înainte cu câteva luni a trăit în Italia, unde şi-a luat numele Codrescu. Spectacolul pleacă de la încercarea lui Codrescu de a-l găsi pe Permuter şi încercarea lui Permuter de a-l imagina pe Codrescu”, spune Gavriil Pinte.
În cadrul FITS spectacolul va avea trei reprezentaţii. Din păcate, Andrei Codrescu aproape sigur nu va ajunge la Sibiu. „A avut o problemă de sănătate foarte dificilă. A ţinut foarte mult să vină, îşi retervase biletele de avion, vroia să vină şi să stea la Împăratul Romanilor. Sperăm din toată inima că nu va ajunge la cuţit”, a mai declarat Constantin Chiriac. Cel mai probabil Andrei Codrescu va susţine totuşi o mini-conferinţă la Sibiu, din S. U. A., în timpul festivalului, prin intermediul mijloacelor audio-video.
„Forţat de circumstanţe să-l confrunt pe copilul impostor din mine care se dăduse drept eu atâţia ani, am decis să mă ocup de problemă cu armele jurnalismului, arme pe care le-am câştigat în America. Am decis să-l iau cu mine pe băiatul sibian, dacă exista într-adevăr în afara mea, sau să-l legitimez pe cel lăuntric şi să-l declar autentic.
Subiectul spectacolului este aventura acestei expediţii în psihicul Sibiului şi al României mele natale. O să vedeţi prin ochii celor implicaţi cum şi ce s-a petrecut. Ne zic cercetătorii că în lumea cuantică un obiect poate să existe în două locuri în acelaşi timp. Experienţa mea o demonstrează”, a mai spus Andrei Codrescu.
Foto: www.toutfait.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Constantin Chiriac , Festivalului Internaţional , Muzeului Brukenthal , Radu Stanca , Teatrul Naţional , Împăratul Romanilor , Casa Artelor , Gavriil Pinte , Andrei Permuter , Andrei Codrescu
Vizualizari: 492
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Votantul
Acum 5 ore
Gelu
Acum 5 ore
@Miruna