Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Inspectoratul de munca a consumat 35 de tone de hartie in doi ani

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu au consumat, numai în ultimii doi ani, 35 de tone de hârtie, deşi există în judeţ un program prin care documentele pot primi un cod de bare, asemenea produselor din supermarketuri, şi astfel s-ar putea face economie de hârtie, prin scanarea lor şi introducerea datelor în calculator, a declarat, miercuri, Francisc Szombatfalvi-Torok (foto), directorul coordonator al instituţiei, citat de Agerpres.
"Unele documente sunt mai mult decât ar trebui. (...) În doi ani, 2008 şi 2009, am avut de-a face cu 35 de tone de hârtie în documente, dintre care au fost arhivate, în doi ani, 13.150 de dosare, ceea ce înseamnă 3,6 milioane de file de documente, reprezentând peste 15 tone de hârtie arhivată. Volumul de arhivat creşte în nebunie'', a susţinut directorul ITM Sibiu.
El a atras atenţia că, dacă ar aşeza dosar lângă dosar, numai cu cele realizate în ultimii doi ani ITM ar putea pava bulevardul Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului, care are o lungime de aproape 400 de metri.
În context, Torok a solicitat Ministerului Muncii să preia softul deja existent la Sibiu, prin care toate ITM-urile din ţară ar putea fi conectate la o bază de date comună.
"Un volum imens de hârtie. 35 de tone de hârtie manevrată. Pentru asta e nevoie de 105 tone de copaci şi 2,8 milioane litri de apă. Este aproape de nepermis ca una dintre instituţiile de stat să manevreze în doi ani 35 de tone de hârtie, având calculator pe biroul fiecărui angajat. Nu funcţionează legarea cu intelect a calculatorului printr-un soft adecvat'', a arătat Torok.
La ITM Sibiu au fost arhivate, doar în ultimii doi ani, 15 tone de documente, pentru că, potrivit legislaţiei, fiecare document arhivat electronic trebuie însoţit de unul pe hârtie.
În judeţul Sibiu există 100.000 de angajaţi la agenţi economici din mediul privat. Fiecare angajat are înregistrate la ITM cel puţin 20 de documente diferite. La acestea se adaugă, alte 60 de feluri de acte pe care le au cei 9.400 de patroni din mediu privat. În total, se poate estima că cel puţin 2,2 milioane de foi de hârtie sunt necesare doar dosarelor firmelor private şi angajaţilor acestora.
Directorul ITM Sibiu s-a plâns miercuri că zilnic instituţia sa trimite 6 raportări la minister, de unde nu vine aproape nicio analiză înapoi. Anual, numai de la ITM Sibiu sunt transmise pe mail, dar şi pe fax, 1.500 de analize şi sinteze către Ministerul Muncii.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

cadrilater

Acum 13 ani

deci 10.000 de pagini A4 pe zi, inclusiv duminica si sarbatorile legale, imposibil. Probabil ca functionarii care lucreaza acolo au copii de scoala, si nu putini!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus