Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Adrian Bacanu: Sibianule, dornic de terasa si gratar, nu-i asa ca iti place soarele?!

Week-end-ul trecut a debutat oficial şi la Sibiu proiectul „Let’s do it Romania!”, a finalul căruia, în luna septembrie, toată ţara va fi curăţată de gunoaie. Ce înseamnă acest proiect l-am întrebat pe coordonatorul voluntarilor sibieni. Judecaţi singuri dacă vă convinge.

Reporter: Cum mă convingi pe mine, sibian mulcom în treabă mea, căruia îi place în week-end să stea la terasă pe centru sau să meargă la un grătar, că e fain şi bine să mă implic în curăţenia ţării?
Adrian Băcanu: Sibianule, dornic de terasă şi grătar, nu-i aşa că îţi place soarele şi vremea bună? Sau grătarul merge mai bine cu umbrelă şi terasă cu vântul rece? Eu cred totuşi că ne plac lucrurile frumoase. Deci hai să avem locuri frumoase în care să evadăm, în care să frigem un grătar, să ardem un fotbal, să ne mişcăm la o drumeţie, să luăm o gură de aer.

Rep.: Dar tocmai în week-end, când e etapă la fotbal şi am pus berea la rece să plec eu prin munţi şi văi după gunoaie?
A. B.: În weekend! Clar! Că e mai fain! O să fie un mix de muncă cu distracţie, o să fim mai mulţi care să încurajăm de prin munţi şi văi echipă de fotbal, iar berea o să aibă timp să se răcească şi o să o bem la întoarcere (şi mamă ce bună o să fie atunci). Şi o să facem şi ceva frumos pentru noi. Pentru fiecare dintre noi! În plus putem apoi să le arătăm - direct şi online - prietenilor/copiilor/mamelor/iubitelor ce de puncte am marcat noi pe hartă şi cum hartă aia a crescut şi datorită noua! Nu mai zic că, ne putem updata statusul pe mess şi pe twitter de prin diverse locuri şi coclauri şi putem să ne şi afişăm cu viitoarele foste gunoaie şi pe facebook. :)

Rep.: Ţara asta are probleme mult mai grave, se tăie pensii şi salarii, lumea e supărată, vouă va arde de curăţenie?
A.B.: De problemele pe care le are ţara se ocupă în primul rând aleşii noştrii. Noi nu mai putem face mare lucru acum. În schimb curăţenia la noi în ţara - că şi la noi în casă - e atât responsabilitatea noastră, dar mai ales este la îndemână noastră. Şi e atât de simplu! La fel cum începem să fim din ce în ce mai conştienţi că avem nevoie de o alimentaţie sănătoasă, trebuie să facem ceva şi pentru mediul în care trăim. Şi e ceva ce putem să facem noi pentru noi! Români pentru români!

Rep.: Avem instituţii speciale pentru probleme de mediu, plătite din banii noştri, de ce trebuie să mai pun eu osul la treabă?
A.B.: Trebuie să înţelegem că nu totul poate fi rezolvat de stat şi de autorităţi. Totodată trebuie să înţeleagă şi autorităţile că încă mai este loc de rezolvări şi că noi nu vom substiui lor ci doar o să le oferim o mână de ajutor. Prin acest proiect se urmăreşte şi că autorităţile să pună pe agendă publică problemă infrastructurii deşeurilor din România, pentru a responsabiliza autorităţile locale care nu efectuează suficienţe controale (atât asupra turiştilor, cât şi asupra agenţilor economici) şi nu aplică legislaţia mai des pentru a preveni formarea de adevărate movile de gunoi în anumite locuri de interes turistic. De asemenea, ne dorim că amenzile acordate pentru depozitari necorespunzătoare de deşeuri în arealele naturale (păduri, râuri, lacuri, piscuri alpine, câmpii etc.) să meargă în sistemul de infrastructura pentru gestiunea deşeurilor.



Rep.: Revenind pe un ton mai serios, cum ţi-a fost de greu sau de uşor să convingi oamenii, sibienii, să se implice în proiect?
A.B.: În judeţul Sibiu abia în weekend-ul acesta începe proiectul propriu zis. Până acum am fost o mână de oameni - echipă judeţeană de conducere - care împreună cu colegii din echipă naţională am pus la punct acţiunea din acest weekend. Sâmbătă o să cunoaştem şi voluntarii înscrişi pe site pentru cartare. De aici încolo încep pregătirile pentru ziua Z, precum şi atragarea unui număr cât mai mare de locuitori ai judeţului Sibiu care să vină în 25 septembrie să strângă împreună cu noi gunoaiele.


Rep.: Ai mers tu după ei sau au venit singuri?
A.B.: Voluntarii pentru cartare - că şi noi echipă judeţeană de conducere - au fost atraşi de ideea proiectului, de care au aflat cel mai probabil din mediul online. Şi s-au înscris (că şi noi) pe site - http://www.letsdoitromania.ro/. Până acum am fost mai mult o comunitate online, dar din weekend devenim o comunitate fizică care va fi extrem de prezenţa în judeţul Sibiu.
Pentru mine, de exemplu, e important acest proiect şi pentru că sunt sibian prin adopţie (m-am mutat de vreo 2 luni, dar iubesc şi cochetez cu Sibiul de vreo 10 ani). Braşovul va rămâne oraşul meu natal, dar Sibiul vreau să îmi devină nu numai noua mea casă, ci acasă. Şi vreau să fie una curată!!!


Rep.: Câţi sibieni s-au alătura proiectului până acum?
A.B.: Echipa de conducere judeţeană număra deja aproape 10 membrii, iar voluntari pentru cartare sunt peste 100. O să avem în weekend o imagine mai clară, cu atât mai mult cu cât zilele acestea am intensificat puţin promovarea în Sibiu, atât prin afişe cât şi "din vorba în vorba" - direct sau prin mijloace online. Şi ne aşteptăm să fim şi mai mulţi. Personal sper că judeţul Sibiu să fie pe podium (momentam avem în faţă Bucureştiul, Clujul şi Timişul).


Rep.: Ce fel de oameni sunt ei, adică ce meserii au, cu ce se ocupă?
A.B.: Sunt cu siguranţă voluntari dornici de o Românie mai curată, oameni inimoşi care vor şi pot să schimbe ceva şi care dacă identifică o problemă nu întorc capul. În rest o să îi cunoaştem mai bine după weekend.


Rep.: Dar instituţiile alea de care vorbeam mai sus, şi care chiar ar putea da o mână de ajutor, se implică? Care e situaţia la Sibiu?
A.B.: La nivel naţional avem susţinerea Ministerului Mediului şi al Pădurilor, care implică în acest moment structurile sale din teritoriu: Gardă Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului care va implică personalul din structurile subordonate şi Administraţia Naţională a€œApele Romane” care va implică de asemenea personalul din structurile subordonate. Un sprijin notabil este cel al Ministrului Mediului, domnul Laszlo Borbely, care va promova acest proiect în delegaţiile sale din teritoriu. La fel de important, ne onorează parteneriatul încheiat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor care va promova acest proiect în instituţiile de învăţământ prin intermediul Inspectoratelor Şcolare Judeţene. În Sibiu suntem încă la început. Weekendul acesta va fi primul pas oficial şi va fi şi bază de lansare a unor parteneriate cu autorităţile. Personal cred că, perspectivele sunt bune. Deja Primăria ne-a sprijinit cu sală pentru conferinţa de presă de sâmbătă şi pentru instructajul voluntarilor.


Rep.: Pe lângă iniţiativă şi simţ civic, nu crezi că în campania asta ar trebui lucrat mult şi la mentalitate?
A.B.: Iniţiativă şi simţul civic sunt bază pentru acest proiect. Sunt ceea ce au adus şi vor aduce mulţi voluntari în acest proiect. Mentalitatea este un lucru mai greu măsurabil şi mai greu de schimbat. Dar că obiective pe termen lung, proiectul îşi propune responsabilizarea cetăţenilor faţă de mediul înconjurător şi colaborarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a sistemului de amenzi. Personal, nu pot să cred că vor rămâne mulţi oameni "neschimbaţi şi neatinşi" de următoarele aspecte: - locurile de grătar, de agrement, râurile, pădurile vor fi curate, vor arată bine şi natură va fi mai primitoare; va fi o încantare pentru trup şi spirit; - vor fi câteva zeci de mii, de fapt sute de mii de voluntari care vor pune umărul şi care pe lângă impactul direct pe care îl vor aduce prin strângerea gunoaielor vor impacta mai ales comunităţile din care fac ei parte şi viitorul acestora. Ei vor fi adevăraţii agenţi ai schimbării mentalităţii din viitorul Românie; tonele de gunoaie care se vor strânge, precum şi imaginile, reportajele, ştirile etc., care vor apărea în mass media şi nu numai, nu au cum să nu te şocheze şi să nu lase ceva în urmă.


Rep .: Ce rezolvăm dacă face curăţ în septembrie 2010 şi în aprilie 2011 de Paşte sau de 1 Mai sibienii ies iar pe Valea Stezii la grătar şi lasă gunoaiele lângă jar?
A.B.: Cum bine zicea şi colegă mea Oana Bratila din echipă naţională: pe principiul acesta nu ar trebui să ne mai spălam nici farfuria în care am mâncat pentru că o s-o murdărim la loc, nu? Foarte mulţi dintre cei care aruncă gunoaie, aruncă pentru că deja mai sunt acolo 3 ambalaje de chipsuri şi 2 sticle şi li se pare că un pet în plus nu mai contează. Şi tot aşa mai aruncă unul, şi încă unul şi peste noapte apare o a€œgroapa de gunoi”. Normal, există posibilitatea că după ce curăţăm un metru pătrat, în câteva zile acolo să apăra iar un ambalaj de ciocolată. Dar cu siguranţă nu va apărea un sac de gunoi. După cum există posibilitatea că altcineva să nu mai arunce în acel loc.


Rep.: Eşti optimist de felul tău?
A. B.: Da! Sunt un optimist şi un mare iubitor de viaţă.


Rep.: Chiar crezi sincer că România va fi curată după luna septembrie?
A.B.: Da! Da! Da!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

shecspir

Acum 13 ani

Da' de ce-i zice pe englezeste? let's do it? crezi ca parpanghel ori dorel care face gratar si ragaie bere si lasa 1 milion de PET-uri goale si hartii, intelege cum sta treaba cu LET'S DO IT? mai bine-i ziceai pe romaneste "Romania-hai s-o facem"-adica de lovele. fi v-ar mama voastra de CSR-isti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus