Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Romania abtibild. O recitire

România abţibild. O recitire

Pornesc în construcţia argumentativă de la titlul unei lucrări de impact a publicistului şi gazetarului Cristian Tudor Popescu, apărută, într-o primă ediţie în anul 1997, într-un context socio-politic statal, descris de reculuri ale guvernării Convenţiei Democratice. Cristian Tudor Popescu reuneşte, în coperţile volumului România abţibild câteva teme predilecte ale acutelor sale editoriale (apărute în cotidianul Adevărul) din cea de a doua parte a anilor ’90. Ceea ce frapează şi astăzi, chiar la o a doua sau o a treia parcurgere a cărţii este doza de luciditate a autorului şi substratul intuitiv al incursiunilor sale asupra problemelor de fond ale societăţii româneşti. Ceea ce rămâne grav este tocmai faptul că, multitudinea copleşitoare de stări şi fapte nocive disecate de autor, de feed-back-uri sociale negative, de rămâneri în urmă instituţionale, de corijenţe la capitolul viaţă democratică sunt, şi astăzi la fel de dureroase. Ideea de bază care coagulează argumentaţia sa ţinea/ţine de disoluţia complexă autorităţii de stat, în contextul imaturităţii democraţei româneşti. Desigur, stilul autorului este unul incisiv, pe alocuri tăios, cu secvenţe de dramatism, verificate de realitatea imediată. Cristian Tudor Popescu este un cenzor obiectiv al răului social, pe care îl amendează ori de câte ori are ocazia, în paginile volumului de publicistică. Lumea românească ţâşneşte din condeiul gazetarului, sub forma unei entităţi, zbuciumate, golite de conţinut, măcinată de contradicţiile generate, pe de-o parte de o firească nevoie a modernizării (după „farul” Occidentului) iar pe de altă parte de interesele nefaste ale oligarhiei pietrificate. Ne putem opri asupra unui singur episod revelator, articolul Cine l-a ucis pe Iosif Sava?. Dincolo de doza de şoc pe care o inoculează un astfel de titlu, explicaţiile sunt relativ simple. Ucigaşul este sistemul medical, erodat, atunci şi acum de carenţe atât de grave care duc până la extincţia pacientului. Retoric sau nu am putea întreba azi, cine a încercat să o ucidă pe Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului de Operetă din Bucureşti?. Evident acelaşi sistem dominat de nepăsare faţă de viaţa umană, sufocat de propriile eşecuri. Tema anticipată de jurnalist potenţează, la 13 ani diferenţă, acelaşi tragism social, aceeaşi actualitate nefastă.

Lucian Robu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus