Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Sibiul, gazda Congresului national de diabet

Peste 200 de cadre medicale din România și străinătate participă la Congresul național de diabet, organizat la Sibiu între 26 și 29 mai. Congresul organizat la Casa de cultură a sindicatelor este deschis inclusiv pacienților diagnosticați cu această boală.

În afară de lansarea unor volume de specialitate cu ultimele descoperiri în domeniu, Congresul include în cele patru zile și lansarea unor dispozitive sau tehnici utile diabeticilor.
Un astfel de exemplu este dispozitivul adus în România de compania Lilly Diabetes. Acest dispozitiv pentru injectarea insulinei (foto) este adresat în special copiilor. În România sunt înregistrați peste 2.500 de copii care suferă de diabet. ”HumaPen înlocuiește clasicele seringi. Poate fi utilizat timp de trei ani, are ace foarte mici care fac ca injecția să nu doară. Are o formă atractivă, ceea ce este foarte important pentru psihicul copiiilor, fiind ușor de folosit. Astfel, deși este un lucru foarte serios, prin intermediul HumaPen administrarea insulinei va părea o joacă pentru copii”, spune dr. Mihaela Matei, PR al companiei producătoare. Noul dispozitiv care nu exista la noi în țară va fi distribuit gratuit, la cerere, prin intermediul medicilor de specialitate. Lansarea lui va fi făcută de actriţa Maia Morgenstern, mâine, de la ora 11.00 la Casa de cultură a sindicatelor.

Se dublează numărul diabeticilor

”În România, peste 7,7% din populație, adică aproximativ 1,25 de milioane de oameni, suferă de diabet. Doar 481.000 sunt luați în evidență de Casa națională a asigurărilor de sănătate. Diabetul zaharat nu doare și, prin urmare, puțini se tratează în primă fază, astfel încât, jumătate din pacienții care ajung la doctor pe această temă suferă deja de diabet cronic, cu complicații ”, spune dr. Radu Lichiardopol, președintele Societății române de diabet, nutriție și boli metabolice, societate care organizează a 36-a ediție a Congresului de la Sibiu. El susține că ultimele studii indică o dublare a numărului celor care suferă de diabet în următorii 20 de ani. ”Vom avea o creștere epidemică, ale cărei cauze sunt în principal stilul de viață sedentar, combinat cu o alimentație bogată în calorii”, adaugă Lichiardopol.

Boală costisitoare

În lipsa unei activități preventive susținute, din bugetul de sănătate al României sunt consumate, anual, între 10 și 16 procente pentru tratamentul diabeticilor. Tratamentul trebuie precedat de o educație atât a bolnavului, cât și a ”educatorului în diabetul zaharat”. Deși în țările europene există o îndelungată tradiție a editării de ghiduri pentru prevenirea și tratarea diabetului zaharat, în România nu a exista niciun astfel de volum până acum, spune doctorul  Maria Moța. Ea a coordonat o echipă de 40 de specialiști din majoritatea centrelor universitare din România pentru elaborarea ”Ghidului Educatorului pentru educația terapeutică în diabetul zaharat”.  ”Organizația Mondială a Sănătății recomandă formarea de educatori nu numai în diabet, ci și în celelalte boli cronice. Aceștia au un rol foarte important în scăderea costurilor tratamentelor și a creșterii eficienței acestora. Ghidul lansat de noi nu este neapărat pentru pacienți, cât pentru o categorie care trebuie să se formeze și în România, cea a educatorilor”, spune dr. Moța.

Jumătate din amputații, făcute diabeticilor

Dr. Maria Moga a efectuat un studiu pe o perioadă de cinci ani, în județul Dolj, zonă în care doar 5% din populație este diagnosticată cu diabet. ”Din totalul amputațiilor făcute în acest județ în cei cinci ani, jumătate au fost făcute celor care suferă de diabet, chiar dacă aceștia sunt relativ puțini comparativ cu numărul celorlalți suferinzi din județ. Prin aplicarea acestui Ghid lansat de noi am putea ajunge la o reducere cu 80% a amputațiilor efectuate diabeticilor”. Coordonatoarea noului volum de specialitate susține că un major impact în acest domeniu îl are reducerea orelor de sport în școli. ”Este o moștenire a sistemului comunist, când orele de sport erau bifate ca să fie. Mișcarea este principala armă de prevenire a diabetului”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

gigi contra

Acum 13 ani

Vonica-Insulina-Diabet De asta are loc la Sibiu Congresul national.... Ce-i asa de greu de inteles? Super business sa fii autoritate in domeniu... te mai miri ca au auzit si bisnitarii si camatarii de familia Vonica...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus