Joi,
13.06.2024
Ploi Moderate
Acum
22°C

Amendati pentru ca merg cu bicicleta - VIDEO

În vremurile în care în toată lumea mersul pe bicicletă este încurajat, în județul Sibiu cei care folosesc acest mijloc ecologic de deplasare sunt pasibili de amendă. Și nu de orice valoare, ci de la 500 la 800 de lei.

Cel mai elocvent exemplu este cel al municipiului Mediaș, oraș în care anul trecut a fost modificat regimul amenzilor aplicate pentru contravențiile înregistrate împotriva ordinii și liniștii publice. Potrivit hotărârii 166 din 2009, adoptată de consilierii locali din municipiul Mediaș, ”circulația pe biciclete, mopede, motociclete sau alte vehicule în parcuri, pe trotuare și alei pietonale (inclusiv pasarele de trecere), spații și locuri de joacă pentru copii, cu excepția pistelor marcate corespunzător, cu amendă de la 500 lei la 800 lei”.

 

Iar cum hotărârile Consiliului local Mediaș sunt legi pentru polițiștii comunitari din orașul de pe Târnava Mare, aceștia au și desfășurat o ”acțiune pe linie”, în cursul săptămânii trecute. Nu oriunde, ci taman peste pietonala Gura Câmpului, care traversează râul Târnava Mare, în apropierea pieței agro-alimentare. Polițiștii comunitari au stat pe pod și au oprit fiecare ciclist care, odată ajuns pe pietonală, nu cobora de pe bicicletă. După ce s-au încurcat în a cita legile, polițiștii comunitari au oprit și un tânăr, care nu a stat să se ploconească ”în fața organului”. Și cum atitudinea tânărului pe bicicletă era una care nu le-a convenit ”organelor”, acestea din urmă au fost hotărâte să aplice legea, cu amenda minimă de 500 de lei. ”Să veniți la ora 14, la post, cu buletinul”, s-au aplicat ”organele” asupra tânărului care a încălcat crunt legea mergând pe biciletă. ”N-aveți alte treburi, domnule... alți fură și fac minuni și voi opriți oameni care muncește”, a mai strigat enervat tânărul. Declarațiile oficiale date la televiziunea locală TV Nova sunt specifice polițiștilor comunitari. ”Unii dintre cetățeni se conformează celor impuse de către agenții Poliției comunitare, iar alții devin recalcitranți, înjură și aduc cuvinte jignitoare organelor Poliției comunitare”, a declarat Dorin Andrei, agent comunitar.

O hotărâre aproape asemănătoare celei din Mediaș există și la Sibiu. Adoptată în 2001, HCL 210 interzice ”circulația cu biciclete, motociclete sau alte vehicule în parcuri, cu excepția postelor marcate corespunzător”. Cei care încalcă aceste norme sunt pasibili, evident, de amendă, doar că la Sibiu aceasta este de minim 50 de lei și de maxim 70 de lei. Anul acesta, patru bicicliști din Sibiu care au traversat pe două roți parcurile sibiene au fost amendați cu sume cuprinse între cei 50 și 70 de lei prevăzuți de legile locale.

În municipiul Sibiu, lungimea totală a pistelor pentru biciclete este de aproximativ patru kilometri. În Mediaș nu au fost amenajate astfel de piste.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ion Miclea

Acum 14 ani

Cand se va lua si invers?!? Pe aleea marcata cu rosu din de pe str. Scoala de Inot si pana in Valea aurie nu au ce cauta pietonii fara bicicleta. Cand se va da amenda pt. acestia?!? Eu am luat o amenda pt. ca am mers pe Milea. E corect oare?!?!
Raspunde

XYZ

Acum 14 ani

Fumeile plimba tancii pe aleea biciclistilor de pe strada de inot. Prin parcul Sub Arini aleea biciclistilor reprezinta intreaga alee din parc. Role, biciclete, triciclete. Bipezii pe unde sa mearga, prin copaci?!
Raspunde

liu

Acum 14 ani

aveti incredere in politia romana, cand faceti lucruri grave va lasa inpace ...la gainarii o sa fiti tratat foarte dur
Raspunde

tudor

Acum 14 ani

penibil! :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus