Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Peste 10 mii de sibieni la TIFF 2010

Peste 10 mii de sibieni la TIFF 2010

„Mănuşi Roşii”, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” şi „Eu când vreau să fluier, fluier” au primit ropote de aplauze din partea sibienilor veniţi în număr extrem de mare în Piaţa Mică pentru TIFF 2010.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania tocmai ce a încheiat cea de-a patra ediţie la Sibiu. Început iniţial ca un proiect legat de Cluj, TIFF s-a extins spre Sibiu cu ocazia programului Capitală Culturală Europeană. Iar mulţumiţi de condiţiile de proiecţie precum şi de spectaculozitatea cadrului natural din zona centrală a oraşului, organizatorii Festivalului au decis să îl transforme într-un eveniment permanent.
În acest an, TIFF a adus la Sibiu o parte dintre cele mai bune filme româneşti ale acestui an. Festivalul a debutat cu „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. Un film greu, lung, pe urma căruia ai plecat spre casă cu mintea plină de întrebări. Filmul lui Andrei Ujică a încercat şi parţial a reuşit să răspundă câtor mai multe întrebări. Documentarul se bucură de imagini de excepţie, văzute în premieră în România. Arhiva Naţională de Filme şi Arhiva Televiziunii Române au fost îndelung puricate de echipa regizorală. Din cele peste 1000 de ore de filmări au fost alese imagini pentru un documentar de trei ore ce prezintă atât o imagine inedită a lui Ceauşescu în politica externă cât şi detalii necunoscute despre viaţa sa privată, despre îndelungile partide de table sau de volei.
Fără îndoială, cel mai aşteptat film al TIFF 2010 a fost „Eu când vreau să fluier, fluier”. Filmul lui Andrei Şerban a strâns de departe cea mai mare audienţă. Peste 1500 de sibieni au ocupat de-a dreptul întreaga Piaţă Mică. Cele 600 de scaune erau ocupate cu aproape o oră înaintea proiecţiei, asta şi datorită extraordinarului concert al Tarafului Haiducilor din Clejani. Timp de o oră, aşii muzicii lăutăreşti au smuls ropote de aplauze la finalul fiecărei melodii. Ca apoi, următoarea oră şi jumătate să se desfăşoare în linişte totală, spectatorii urmărind cu sufletul la gură rolul excepţional făcut de George Piştereanu.
Deşi nu în faţa unui public la fel de numeros, filmele străine şi-au găsit un loc potrivit în programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În Centrul Cultural Habitus au rulat o parte din cele mai bune filme străine din ultimul an printre care „Luni de miere”, „Aviatoarea din Kazbek” sau „În ziua de Crăciun”. „Aviatoarea din Kazbek” a rulat şi la Teatrul de Vară, ales în fiecare seară de sibienii care căutau şi puţină răcoare. Decorul verde al Teatrului de Vară a adunat în fiecare seară peste o sută de sibieni, „The Shukar Collective Project” fiind cel mai urmărit film al proiecţiilor din Teatrul de Vară.
Sâmbătă seară a fost rândul filmului „Mânuşi roşii” realizat de regizorul Radu Gabrea . Strâns legat de Sibiu, atât prin scriitorul Eginald Schlattner dar şi prin faptul că o mare parte a peliculei a fost filmată în Sibiu şi în apropieri, „Mânuşi roşii” a fost capul de afiş al acestui Festival. Deşi prima vizionare a fost făcută la Cluj, se poate spune că filmul a fost lansat, de fapt, la Sibiu, pentru că o mare parte a echipei ce a stat în spatele acestui film a fost prezentă la Sibiu pentru o vizionare la care Radu Gabrea a ţinut foarte mult să fie legată de oraşul de pe Cibin.
TIFF 2010 s-a încheiat cu o animaţie spectaculoasă, Fantastic Mr. Fox, cel mai recent film semnat Wes Anderson. Filmul a fost proiectat în premieră absolută în România, ieri seară. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2010 şi Premiile BAFTA 2010 pentru Cel mai film de animaţie şi Cea mai bună muzică. Fantastic Mr. Fox a cucerit atât publicul, cât şi critica de film, care l-a nominalizat şi premiat la un număr impresionant de Premii ale criticilor, precum New York Film Critics Circle Awards, National Society of Film Critics Awards (USA),  Online Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle şi multe altele. George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray şi Jason Schwartzman sunt doar câţiva din actorii celebri ale căror voci dau viaţă personajelor lui Anderson.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus