Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Scaderea salariilor cu 25% "gaureste" bugetul Sibiului cu 2,5 milioane de euro

Veniturile din impozitul pe profit și din cotele defalcate din TVA aferente bugetului local al Sibiului vor scădea, în ultima jumătate a acestui an, cu cel puțin 10 milioane de lei, a anunțat primarul Sibiului, Klaus Johannis (foto). Iar dacă aceste măsuri adoptate de Guvernul Boc vor fi menținute și în 2011, bugetul local al orașului va fi mai sărac cu peste 22 de millioane de lei. Spre comparație, în acest an, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Sibiu a fost calculat, în primăvară, la 323 de milioane de lei.
”Reducerea salariilor bugetarilor va aduce în ultima parte a acestui an o scădere a veniturilor la bugetul local între 20 și 11 milioane de lei. Vom avea un buget și mai sărac anul viitor. Practic, din bugetul local nu vom mai fi în situația de a finanța lucrări semnificative în infrastructură”, a anunțat primarul Sibiului.
În calculul veniturilor la bugetul orașului, cotele defalcate din impozitul pe venit pe 2010 sunt aproximate la 112 milioane de lei. Scăderea salariilor bugetarilor cu un sfert reduce automat aceste cote defalcate. Iar acesta nu este singurul capitol unde măsurile propuse și impuse de Guvern vor duce la reducerea încasărilor. ”Cele 10 -11 milioane de lei sunt rezultatul unui calcul preliminar făcut doar pe scăderea salariilor și a neîncasării impozitului pe venit la bugetul local. Dar, scăderea salariilor va duce și la o scădere a consumului, deci și veniturilor din cotele defalcate din TVA”, adaugă primarul. Pentru 2010, veniturile din sumele defalcate din TVA pentru bugetul Sibiului au fost calculate la peste 115 milioane de lei.

Împrumutul BERD, printre ultimele șanse pentru investițiile în infrastructură

Criza economică ce a lovit și bugetul orașului Sibiu a adus administrația locală în situația de a nu putea plăti toate șantierele de reabilitare a infrastructurii, deschise încă de anul trecut. Prin urmare, o parte din aceste lucrări, chiar dacă vor fi terminate în 2010, vor fi plătite eșalonat până în 2011, inclusiv.
Pentru a continua aceste investiții, consilierii locali au aprobat intenția executivului primăriei de a accesa un credit de 11,5 milioane de euro de la BERD, bani cu care să fie reabilitate aproximativ 30 de străzi și să fie construit un pod peste Cibin, în prelungirea străzii Neculce. Deși accesarea împrumutului a fost aprobată de Consiliul Local Sibiu încă din ianuarie 2010, Comisia de aprobare a împrumuturilor locale din subordinea Ministerului Finanțelor nu a discutat nici până în ziua de azi avizul solicitat și necesar Primăriei pentru a contracta creditul. ”Am înțeles că zilele viitoare va mai fi o întrunire a Comisiei. Sper să fie luată în discuție atunci solicitarea noastră”, a declarat Johannis.
În afară de lucrările ce ar trebui să fie efectuate din acest împrumut, Sibiul va mai fi, în 2011, locul unor șantiere pe fonduri europene. 15 milioane de euro sunt alocați prin POR municipiului Sibiu pentru lucrări ale căror prezență va fi simțită în special în Orașul de Jos.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus