Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Cum se trece un spital la "locale"? Cu datorii!

Descentralizarea sistemului sanitar la Sibiu, impusă prin metodele Ministerului Sănătății, a făcut un prim pas prin trecerea ”managementului asistenței medicale” a Spitalului de pediatrie către Consiliul Local Sibiu. Din datele financiare al Spitalului, situația economică nu este una tocmai fericită.

”S-a efectuat predarea, respectiv primirea, ansamblului de atribuții și compentențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale”, este primul articol al protocolului aprobat de consilierii locali ai Sibiului. Dincolo de restul articolelor care inventariază personalul și patrimoniul unității spitalicești, vin cifrele.

”Total cheltuieli efectuate până la 31 mai 2010: 8,78 milioane de lei. Total venituri încasate până la 31 mai 2010: 6,79 de milioane de lei”, scrie în contul de execuție bugetară a spitalului aflat, de la 1 iulie, în ograda Consiliului Local Sibiu.

Din veniturile primelor cinci luni, cea mai mare parte au fost asigurate prin contractele cu Casa județeană de asigurări de sănătate (6,08 milioane de lei), din subvenții de la bugetul de stat (0,61 milioane) și din prestații la cerere și alte venituri proprii (91.000 de lei).

Cele aproape două milioane de lei diferență dintre cheltuieli și venituri, sunt depășite la capitolul creanțe (clienți neîncasați). La 31 mai 2010, Spitalul de pediatrie avea de încasat 2,45 de milioane de lei, iar sumele neplătite furnizorilor erau de 315.000 de lei.

Bugetul aprobat pe acest an pentru Spitalul de pediatrie din Sibiu estge de 20,23 de milioane de lei, din care cheltuielile de personal reprezintă cea mai mare parte, respectiv 12,78 de milioane de lei. Pentru bunuri și servicii sunt prevăzute alte 6,61 milioane de lei.

Spitalul are 322 de angajați, dintre care 34 sunt medici, șase sunt încadrați la personal medical de specialitate cu studii superioare (biologi, farmaciști etc.). Cei mai numeroși sunt încadrați la personal mediu sanitar (129) și la personalul auxiliar (90). Personalul TESA numără 24 de angajați. Cheltuielile brute cu personalul au însumat în luna mai 1,02 milioane de lei.

 

Consiliul Județean mai amână

 

În subordinea Consiliului Județean vor trece trei spitale: cel clinic județean, cel de Psihiatrie ”Gh. Preda” și Spitalul de de pneumoftiziologie. Pentru adoptarea hotărârii de trecere a acestora în administrarea CJ, consilierii județeni se vor reuni într-o ședință extraordinară programată pe 9 iulie. ”Spitalele nu vor fi preluate fără datorii. Să fie făcut un tabel cu datoriile pe fiecare furnizor. Le vom prelua cu promisiunea că se vor finanța aceste datorii”, a cerut consilierul județean Gheorghe Dicu. Dacă aceste creanțe nu vor fi acoperite, soarta unităților medicale este pecetluită, crede consilierul județean Adrian Besoiu. ”Dacă vom rămâne cu aceste datorii pe bugetul județului, înmormântăm spitalele”, a spus el.

Pe de altă parte, președintele Martin Bottesch a anunțat lansarea unei noi strategii. ”Va trebui să pregătim o strategie, fără de care am putea face investiții inutile. Ar fi greșit să preluăm spitalele cu datorii”, a adăugat președintele CJ.

 

Promisiuni

 

Ministerul Finanțelor a anunțat public prin reprezentanții săi că datoriile pe care le înregistrează acum unitățile spitalicești vor fi plătite din bugetul de stat. Când? La următoarea rectificare bugetară. Care va fi? Când va decice Ministerul Finanțelor Publice.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus