Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

”Aripile pe care si le-a dorit au devenit aripi de inger”

Vestea dispariției Laviniei Guită în accidentul aviatic de acum două zile i-a afectat enorm pe apropiații din Mediaș. ”A căzut ca un trăznet. Știam despre accident cu toții, de aseară, dar abia azi dimineață (marți dimineață – n.r.) am realizat că este fiica profesoarei de franceză Jenica Guită, colega noastră”, spune Cătălina Halmaghi, directorul școlii generale Mihai Eminescu din Mediaș.


Tatăl Laviniei a murit acum câțiva ani, în urma unei lupte fără izbândă cu un cancer. Mama ei, de asemenea, tocmai fusese operată la Brașov. Alături de sora celei care a fost Lavinia, a plecat acum pentru a-și aduce înapoi fiica. ”Știam că pentru Lavinia era visul vieții ei, acesta al zborului. Era foarte încântată de ceea ce face, era o tânără curajoasă, își dorea foarte mult să zboare. I se luminau ochii când vorbea despre meseria ei. Vroia să se remarce”, mai spune Cătălina Halmaghi.


Lavinia Guită a urmat liceul Stephan Ludwig Roth, alături de fiul directorului adjunct. ”Lavinia a fost într-o generație cu propriul meu fiu, erau colegi încă din generală. Am văzut-o întotdeauna ca pe un copil al meu. A fost eleva noastră și ne-am mândrit tot timpul cu ea, pentru că a avut un vis și a reușit să și-l îndeplinească. Din păcate, aripile pe care și le-a dorit, au devenit aripi de înger”, declară cu lacrimi în ochi Valentina Oreian, director adjunct liceului Stephan Ludwig Roth din Mediaș.

 

Una din victimele accidentului aviatic de la Tuzla este din Mediaș, informează Nova TV Mediaș. Este vorba de căpitanul Lavinia Guită, de 26 de ani, necăsătorită, care și-a găsit sfârșitul în catastrofa petrecută ieri după-amiază, în urma căreia au murit în total patru militari ai Forțelor Aeriene și opt din cadrul Forțelor Navale. Potrivit sursei citate, Lavinia Guiță a absolvit Institutul militar de aviație în urmă cu trei ani, iar de atunci a devenit un pilot cu experiență, înregistrând atât zboruri de noapte, cât și de zile.

 

Fire de artist

Lavinia Guită avea și înclinații artistice, în decembrie 2006 vernisând prima ei expoziție, una de icoane pe sticlă. ”Amestec de sensibilitate și rigurozitate – așa sunt lucrările aparținând artistei Lavinia Guită, din expoziția de debut”, comentau atunci reprezentanții Nova TV Mediaș. ”Am avut sprijinul comandanților, mi-au oferit un loc unde să pictez, ceea ce a însemnat mult pentru mine. Este cam greu, distanța fiind mare (între Mediaș și Brașov, unde Lavinia era pe atunci studentă – n.r.) și am fost nevoită să car toate icoanele și vopselele, dar astea sunt detalii organizatorice”, declara Lavinia Gută postului Nova TV Mediaș.

 

 

Ultimul bilanț: 12 morți și doi răniți

 

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, marţi, că în catastrofa aviatică de la Tuzla şi-au pierdut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale, cu vârste între 22 şi 49 de ani, majoritatea acestora fiind necăsătoriţi, relatează Mediafax. Bilanţul catastrofei aviatice petrecute luni după-amiază la Tuzla este de 12 morţi şi doi răniţi, după ce unul din cei trei militari răniţi în accident a decedat, în cursul nopţii, la Spitalul Militar.

 

Majoritatea, necăsătoriți

 

Potrivit unui comunicat de marţi al MApN, militarul care a murit, luni noapte, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, este locotenentul Liviu Antim. Ministerul Apărării precizează că în urma accidentului de la aerodromul din Tuzla şi-au pierdut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale. Aceştia sunt: comandorul Nicolae Jianu (comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" din Boboc), care avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche (34 de ani), care era căsătorit şi avea un copil, locotenent Lavinia Guiţă (26 de ani), necăsătorită. În accidentul aviatic şi-au pierdut viaţa şi maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ, care avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, locotenent Liviu Antim, care avea 27 de ani şi era necăsătorit, maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu, care avea 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. De asemenea, în accident au murit şi maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi, care avea 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil, maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc, care avea 29 de ani şi era necăsătorit, fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman, care avea 26 de ani şi era necăsătorit, fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu, care avea 22 de ani şi era necăsătorit, fruntaşul Cosmin Furtună, în vârstă de 28 de ani, necăsătorit, şi soldatul Cosmin Florescu, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit.

 

Starea răniților este stabilă

 

Conform sursei citate, starea celor doi militari răniţi, căpitanul Daniel Bâlsanu şi maistrul militar clasa a IV-a Marius Nazare, este stabilă, aceştia fiind internaţi la Spitalul Militar pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament. Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, urmăresc cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarilor răniţi şi sunt alături de familiile greu încercate, precizează MApN. Operaţiunea de descarcerare a victimelor accidentului aviatic de la Tuzla a durat mai multe ore şi s-a încheiat în noaptea de luni spre marţi, în timp ce ancheta la faţa locului pentru a stabili cauzele accidentului continuă. Conform unor surse din rândul investigatorilor, sunt cercetate două variante care ar fi dus producerea accidentului, una dintre acestea fiind o defecţiune tehnică, iar cea de-a doua o eroare umană, specialiştii inclinând mai degrabă spre cea de-a doua variantă. O versiune oficială legată de cauza accidentului aviatic de la Tuzla va fi prezentată după finalizarea anchetei. La momentul accidentului, în avionul de tip Antonov An-2 erau, în total, 14 persoane. Avionul a avut probleme la decolare, după un zbor de doi kilometri prăbuşindu-se şi luând foc, au declarat reprezentanţi ai Ambulanţei Constanţa.

 

Foto: Nova TV Mediaș

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus