Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
11°C

Singurul spital ridicat din PNRR la Sibiu și-a depășit cu aproape un an termenul inițial. Ministerul și conducerea Spitalului Militar au date diferite despre stadiul lucrărilor

Singurul spital ridicat din PNRR la Sibiu și-a depășit cu aproape un an termenul inițial. Ministerul și conducerea Spitalului Militar au date diferite despre stadiul lucrărilor

Blocul chirurgical politraumă din Cazarma 1044 Sibiu, investiție a Spitalului Militar din Sibiu finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar putea să nu fie finalizat la timp, ceea ce va duce la pierderea finanțării nerambursabile. Termenul actual de finalizare este iunie 2026, însă autoritățile vin cu informații diferite privind stadiul lucrărilor.

Ministerul Sănătății a transmis redacției Turnul Sfatului, printr-un răspuns oficial, că stadiul fizic al proiectului este de 31%, iar progresul financiar - de 20%.

Spitalul Militar din Sibiu însă, oferă alte date: 40% avans fizic și doar 16% financiar. În ciuda acestor discrepanțe, unitatea medicală afirmă că „sunt depuse toate eforturile pentru respectarea termenului de finalizare” și că, în acest moment, „nu sunt premise de întârziere”.

Proiectul este implementat de Ministerul Apărării Naționale, iar responsabilitatea finalizării revine direct beneficiarului.

„Responsabilitatea îndeplinirii obligațiilor contractuale revine beneficiarilor proiectelor, iar nerespectarea acestora poate conduce la pierderea finanțării”, se mai arată în răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului, de către Ministerul Sănătății. 

Ministerul recunoaște însă, că există discuții în desfășurare la nivel european pentru posibila amânare a unor termene. „Ministerul Sănătății a înaintat o propunere ca unele spitale să fie doar construite până în iunie 2026, urmând ca operaționalizarea să se facă ulterior”, precizează reprezentanții acestuia. 

Spitalul Militar din Sibiu nu este singurul cu probleme din lista celor 24 de investiții prin PNRR. Alte proiecte, din Piatra Neamț, Lugoj sau București, se confruntă cu întârzieri, licitații anulate sau cereri de schimbare a sursei de finanțare.

Citește și: Sibiul va avea o clădire medicală nouă în vara anului 2025. Au început lucrările la blocul chirurgical din Curtea Spitalului Militar

„«Realizare pavilion nou–bloc chirurgical politraumă din Cazarma 1044 Sibiu» reprezintă o investiție strategică în modernizarea infrastructurii medicale și în creșterea capacității de răspuns în cazuri medicale complexe. În prezent, proiectul se află într-un stadiu fizic de aproximativ 40%, fiind cheltuit 16% din valoarea totală contractată. Autoritatea contractantă, împreună cu echipa de implementare, monitorizează îndeaproape evoluția proiectului, în vederea respectării termenului de finalizare. Sunt depuse toate eforturile pentru ca activitățile să se desfășoare conform planificării asumate, nefiind premise de întârziere”, spun reprezentanții unității medicale militare.

Redacția noastră a adresat unității medicale mai multe întrebări legate de acest proiect, însă nu am primit răspuns cu privire la motivele întârzierii și ce măsuri s-au luat, ce presupune cererea de finanțare alternativă pentru spitalul din Sibiu și nici la ce se întâmplă dacă termenul nu este respectat, lucrările nu sunt gata la timp, iar finanțarea se pierde. 

Startul proiectului

Lucrările la noul pavilion au început în luna noiembrie 2023. Proiectul, în valoare de 15,7 milioane de euro trebuia finalizat în august 2025, dar termenul nu poate fi finalizat. Noua clădire ar trebui să aibă o amprentă la sol de aproximativ 2.000 de mp, cu demisol, parter și trei etaje și cu o suprafață desfășurată de 7.000 de mp.

În februarie 2024 a avut loc o slujbă de sfințire și a fost îngropată o capsulă a timpului care conține imagini și informații din istoria și prezentul spitalului. 

Citește și: Construcția noului pavilon de la Spitalul Militar din Sibiu a fost sfințită. O capsulă a timpului a fost îngropată În fundație

Sursa foto: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Date diferite...

Acum 1 lună

Au dat date diferite???? De luni la meditatii, la matematica. Dati si voi ceasul inapoi ca kilometrajul la masinile second din import si se rezolva.
Raspunde

Singurul din PNRR

Acum 1 lună

Dar de noul spital ce se mai aude?? Macar poza/panoul cu proiectul mai este pe acel teren??? Parca o "pamblica " s-a taiat pe acolo...cu tam tam de la bucale. Macar banii pe drumul politicienilor din Bucuresti la Sighi i-ati .....din PNNRR? Cate studii de fezabilitate si comisioane ptr noul spital s-au facut/platit???
Raspunde

Vlad

Acum 1 lună

banii pentru spitale din pnrr s-au dus in spitale pentru speciali si nici asa nu sunt in stare sa termine
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Nu sunt in stare deoarece dezvoltatorul este mafia UE, nu statul beneficiar. Majoritatea imprumuturilor si fondurilor europene au fost spalate in investitii de ruine noi, spagi si parandaraturi. Dl Isarescu cunoaste aceste obiective-ruine din proiect.
Raspunde

Mița

Acum 1 lună

Dar ceva medici profesioniști și cu empatie, nu s-ar putea aduce din PNRR ul asta, la acest așa zis spital?! Înafara de câțiva, pe care ii numeri pe degetele de la o mana, restul... Urgență de acolo e doar cu numele... E un fel de triaj PTR UPU de la SCJU Sibiu... de ce i se spune spital de urgență când ei nu sunt capabili să asigure acest serviciu? De ce i se spune militar, când ei nu ofera servicii medicale militarilor?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

La PNRR conteaza doar banii investiti, nu anii irositi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus