Blocul chirurgical politraumă din Cazarma 1044 Sibiu, investiție a Spitalului Militar din Sibiu finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar putea să nu fie finalizat la timp, ceea ce va duce la pierderea finanțării nerambursabile. Termenul actual de finalizare este iunie 2026, însă autoritățile vin cu informații diferite privind stadiul lucrărilor.
Ministerul Sănătății a transmis redacției Turnul Sfatului, printr-un răspuns oficial, că stadiul fizic al proiectului este de 31%, iar progresul financiar - de 20%.
Spitalul Militar din Sibiu însă, oferă alte date: 40% avans fizic și doar 16% financiar. În ciuda acestor discrepanțe, unitatea medicală afirmă că „sunt depuse toate eforturile pentru respectarea termenului de finalizare” și că, în acest moment, „nu sunt premise de întârziere”.
Proiectul este implementat de Ministerul Apărării Naționale, iar responsabilitatea finalizării revine direct beneficiarului.
„Responsabilitatea îndeplinirii obligațiilor contractuale revine beneficiarilor proiectelor, iar nerespectarea acestora poate conduce la pierderea finanțării”, se mai arată în răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului, de către Ministerul Sănătății.
Ministerul recunoaște însă, că există discuții în desfășurare la nivel european pentru posibila amânare a unor termene. „Ministerul Sănătății a înaintat o propunere ca unele spitale să fie doar construite până în iunie 2026, urmând ca operaționalizarea să se facă ulterior”, precizează reprezentanții acestuia.
Spitalul Militar din Sibiu nu este singurul cu probleme din lista celor 24 de investiții prin PNRR. Alte proiecte, din Piatra Neamț, Lugoj sau București, se confruntă cu întârzieri, licitații anulate sau cereri de schimbare a sursei de finanțare.
„«Realizare pavilion nou–bloc chirurgical politraumă din Cazarma 1044 Sibiu» reprezintă o investiție strategică în modernizarea infrastructurii medicale și în creșterea capacității de răspuns în cazuri medicale complexe. În prezent, proiectul se află într-un stadiu fizic de aproximativ 40%, fiind cheltuit 16% din valoarea totală contractată. Autoritatea contractantă, împreună cu echipa de implementare, monitorizează îndeaproape evoluția proiectului, în vederea respectării termenului de finalizare. Sunt depuse toate eforturile pentru ca activitățile să se desfășoare conform planificării asumate, nefiind premise de întârziere”, spun reprezentanții unității medicale militare.
Redacția noastră a adresat unității medicale mai multe întrebări legate de acest proiect, însă nu am primit răspuns cu privire la motivele întârzierii și ce măsuri s-au luat, ce presupune cererea de finanțare alternativă pentru spitalul din Sibiu și nici la ce se întâmplă dacă termenul nu este respectat, lucrările nu sunt gata la timp, iar finanțarea se pierde.
Startul proiectului
Lucrările la noul pavilion au început în luna noiembrie 2023. Proiectul, în valoare de 15,7 milioane de euro trebuia finalizat în august 2025, dar termenul nu poate fi finalizat. Noua clădire ar trebui să aibă o amprentă la sol de aproximativ 2.000 de mp, cu demisol, parter și trei etaje și cu o suprafață desfășurată de 7.000 de mp.
În februarie 2024 a avut loc o slujbă de sfințire și a fost îngropată o capsulă a timpului care conține imagini și informații din istoria și prezentul spitalului.
Sursa foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 4088
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
FLOD
Acum 8 ore
Constantin
Acum 9 ore
FLOD