Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Sibiu - Medias: Ministrul Berceanu bifeaza reabilitari din pix

7.000 de metri pătrați din drumul național 14 ce leagă Sibiul de Mediaș au fost reabilitați în perioada 15 mai – 15 iunie 2010. Asta semnează ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, din biroul său din Capitală. În ziua de 6 iulie 2010, însă, din mașinile lor aflate pe DN14, șoferii sibieni frânează brusc pentru a evita zonele recent frezate și nereparate de pe drumul ce leagă Sibiul de Mediaș. Coincidență sau nu, ieri a mai și avut loc un accident de circulație în porțiunea în care zonele frezate din asfalt taie pofta oricărui șofer de a depăși, chiar și în afara localității, 50 de km pe oră.

Una pe hârtie, alta în realitate

”În cadrul lucrărilor de întreținere curentă derulate de DRDP Brașov, pe drumul național DN14 este programată realizarea de lucrări de reparație a părții carosabile în perioada 15.05 – 15.06.2010. Suprafața totală pe care este prevăzută executarea de reparații pe acest drum este de 7.000 de mp”, semnează ministrul Radu Berceanu într-un răspuns transmis deputatului de Sibiu, Ioan Cindrea. Acesta din urmă a adresat ministrului o interpelare, legată de tot mai desele gropi și denivelări din drumul ce leagă Sibiul de Mediaș.
Dacă ministrul susține că lucrările trebuiau finalizate până pe 15 ale lunii trecute, oamenii din zonă au văzut altceva. ”Apoi, domnule, să tot fie vreo două zile... Hai trei. Au venit cu freza aia a lor mare, au frezat într-o basculă și duși au fost. Încă nu au venit să repare”, spune Marin S., din Agîrbiciu, arătând către gropile lăsate de drumari în asfalt.
Gropile sunt presărate din Agârbiciu până aproape de Mediaș. Unde au asfaltat acum câteva zile. ”Păi nu cred că e o săptămână de când au terminat la intrare”, povestește un medieșean despre cum sunt respectate datele programate de reabilitare a drumurilor.
Începută din Mediaș acum aproximativ două săptămâni, reabilitarea DN14 a ajuns, deocamdată, cu gropi neastupate, doar până la Agîrbiciu. De aici la Sibiu mai sunt de parcurs, 40 de km. Și de reabilitat. Drum care, în actele emise de la secretariatul ministrului Radu Berceanu, are procedurile de reabilitare finalizate de aproape trei săptămâni.

Cică se modernizează

În aceste condiții, Radu Berceanu mai promite o mare lucrare de reabilitare viitoare. ”Menționăm că drumul național DN14 Sibiu – Mediaș - Sighișoara, km 0+000 – km 51+100 și km 57 +500 – km 89+400 este inclus în etapa a VI-a a Programului de reabilitare a drumurilor naționale cu finanțare BEI. Pentru acest obiectiv există Studiu de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin HG 1705 din 17.12.2008 și în prezent este în curs de derulare procedura de achiziție a lucrărilor de achiziție”, mai semnează Berceanu.
Până la această oră, Compania națională de autostrăzi și drumuri naționale din România nu a lansat nicio licitație pentru achiziționarea lucrărilor de reabilitare a DN 14 Sibiu – Mediaș  - Sighișoara, deși pe piața constructorilor de drumuri circulă zvonul potrivit căruia lucrarea ar fi fost deja ”promisă” celor de la Strabag.
Iar pe site-ul CNADNR, la informațiile legate de etapa a VI-a de reabilitare și modernizare a drumurilor naționale nu se face nicio referire la drumul Sibiu – Mediaș - Sighișoara. După cum acest drum nu apare nici în etapa a V-a, a IV-a sau a III-a. Singura referire existentă este cea de la ”etapele de pregătire” a reabilitării și modernizării, în urma unei susțineri financiare din partea Băncii Europene de Investiții. Aceeași bancă ce a retras sprijinul financiar pentru construirea centurii ocolitoare a Mediașului din cauza faptului că autoritățile române nu și-au respectat angajamentele.  

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

me

Acum 11 ani

vrajeli marca PDL.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus