Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Politistii fug de posturile de la sate

Un sfert din posturile de poliţie din satele şi comunele din judeţul Sibiu au poliţişti lipsă. Şi mai nimeni nu vrea să meargă acolo. Zece comune nu au şef de post. În trei comune este nevoie urgentă de un poliţist.

Majoritatea poliţiştilor sunt oameni de la oraş iar munca pentru câţiva ani la ţară, până se eliberează un post în vreun oraş, este a naibii de enervantă. Nu grea, nu deosebită, dar nici să stai tot timpul între aceiaşi beţivi nespălaţi de la crâşmă şi apoi mergi acasă să dormi în postul de poliţie din sat, parcă nu e viaţă. După principiul acesta se ghidează şi poliţiştii din judeţul Sibiu, care fug de munca la ţară cât văd cu ochii. La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu sunt 52 de posturi de poliţie comunale care au prevăzute 191 de funcţii. Dintre acestea 143 sunt ocupate, adică vreo 74,87% şi 48 sunt vacante, respective vreo 25,13%. Funcţiile vacante includ chiar 10 funcţii de şefi de post, o funcţie şef poliţie comunală la Şelimbăr şi 37 funcţii de ajutori şefi de post. În Alţâna şi în Chirpăr spre exemplu sunt treui funcţii prevăzute şi doar un poliţist în toată comuna. Alte trei funcţii există vacante în postul de poliţie din comuna Roşia, care are prevăzute şase în total. “Având în vedere situaţia operativă complexă de pe raza de competenţă a posturilor de poliţie comunale Alţîna, Chirpăr şi Roşia, se impune să acoperim, în regim de urgenţă, funcţiile vacante existente la nivelul acestor posturi”, arată comisarul şef Ioan Făgădar într-un raport remis Prefecturii.

Scoase la concurs

Pentru luna aceasta Poliţia Sibiu a scoas la concurs funcţiile de şef de post la posturile de
poliţie comunale Axente Sever, Blăjel şi Bazna, urmând ca în perioada următoare şi
celelalte funcţii vacante de şef de post să fie scoase la concurs, din sursă internă. Poliţiştii nu se înghesuie însă nici măcar pe vremurile acestea. Şi motivele sunt clare, o spun chiar ceilalţi poliţişti: locuinţa de serviciu este locuinţa existentă în clădirea postului de poliţie, trebuie să faci pe distanţe mari, nu există program fix de lucru şi mai există şi pericolul  de “mutare a unor poliţişti de la posturile de poliţie comunale la poliţiile orăşeneşti sau
municipale sau în judeţele de unde provin, ca urmare a O.M.A.I. de reducere a cheltuielilor cu chiria”, după cum spune chiar Făgădar. Până şi prefectul Cosntantin Trihenea a auzit de situaţia poliţiştilor de la ţară şi nu-i invidiază. “Chiar am vorbit într-o vizită în judeţ cu unul dintre tinerii poliţişti din Şeica Mică şi mi-a spus că nu se poate adapta deloc acolo. Nu avea apă curentă unde locuia şi zicea că până să ajungă poliţist în Sibiu va trebui să treacă mai întâi prin Mediaş”, a declarat Constantin Trihenea. Prefectul a mai amintit de programul Guvernului de construire de case pentru tinerii specialişti care se mută de ţară, darn u el nu era foarte convins de program.


Case pentru polițiști

Până la case pentru specialişti, Poliţia Sibiu detaşează poliţişti dintr-o parte într-alta, de la oraşe şi de unde mai sunt posturi complete în locurile unde nu sunt, în week-end-uri şi la târguri. Mai încearcă să identifice, împreună cu autorităţile publice locale, soluţii pentru renovarea, amenajarea şi consolidarea locuinţelor de intervenţie existente la posturile de poliţie comunale sau de asigurare a unor locuinţe cu condiţii decente de locuit.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus