Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

Olaru ar prefera sa vada angajatii CNM Astra someri decat sa caute o solutie

Situație greu de înțeles în ședința extraordinară a Consiliului Județean de azi. Într-un moment rar în care vechii ”dușmani” Martin Bottesch și Corneliu Bucur au căzut de acord pentru găsirea unei soluții de salvare a personalului intact al CNM Astra, într-un moment în care la acest demers s-a alăturat și prefectul Constantin Trihenea, directorul interimar al instituției muzeale, Valer Olaru (foto), s-a trezit să sugereze că nu mai merită niciun efort pentru salvarea locurilor de muncă a 55 de persoane.

Aceste discuții au apărut în momentul în care pe ordinea ședinței extraordinare a Consiliului Județean au fost supuse votului proiectele de hotărâre referitoare la reducerea numărului de angajați din cadrul aparatului propriu al CJ Sibiu și din cadrul instituțiilor subordonate CJ. Potrivit proiectelor, aproximativ 170 de persoane ar fi afectate de aceste reduceri: o singură persooană ar fi dată afară de la CJ, 55 din cadrul CNM Astra, 43,5 posturi ar fi reduse de la Filarmonică și Teatrul Gong, 27 de la Cindrelul – Junii și Școala populară de arte și meserii, 10 din cadrul Salvamontului și a personalului Sălii Transilvania și, în fine, opt de la Camera Agricolă și Evidența Populației.
Înaintea supunerii la vot a proiectelor referitoare la aceste reduceri, Corneliu Bucur, fost manager al CNM Astra și consilier județean, a propus o soluție. ”Pentru CNM Astra există posibilitatea să fie preluat de Academia Română. Președintele Academiei are disponibilitatea să preia muzeul. Președintele Academiei a transmis deja primului ministru o scrisoare în acest sens”, a spus Corneliu Bucur.
Ideea nu are mari șanse, potrivit mai multor membri ai CJ Sibiu. Dar este o șansă de salvare atât a angajaților CNM Astra, cât și a celorlalți pasibili acum de disponibilizare: transferul CNM Astra din subordinea CJ ar reduce numărul de angajați din organigrama județeană cu 182 de posturi, ceea ce ar crea posibila situație ca CJ Sibiu să nu mai fie obligat să opereze reduceri.
”Nu știu care sunt angajamentele la care s-a angajat recent președintele Academiei Române, dar vă pot spune că și la Academie se pune problema reducerilor de personal”, a spus academicianul Paul Niedermaier, consilier județean. El a lăsat, însă, de înțeles că soluția propusă de Corneliu Bucur merită încercată.
La fel a susținut și președintele CJ, Martin Bottesch. ”Haideți să mergem pe soluția domnului Bucur”, a propus Bottesch, care a cerut astfel amânarea supunerii la vot a proiectelor referitoare la reducerile de angajați pentru ședința ordinară din 29 iulie.
Prezent la ședință, și prefectul Constantin Trihenea a promis că se va implica. ”Ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar întâmpla acest transfer. Voi scrie Secretariatului general al Guvernului pentru a vedea ce poate și trebuie făcut”, a declarat Trihenea.

Și acum, Olaru. Valer Olaru

În toată atmosfera discuțiilor care căutau o șansă de a salva posturile a aproape 170 de sibieni, s-a ridicat la cuvânt directorul interimar al CNM Astra, Valer Olaru, numit de CJ în locul lui Corneliu Bucur în toamna anului trecut. ”Este adevărat că ordonanța de guvern pentru reducerea de personal are efecte foarte grave. Dar soluția pe care o propune domnul Bucur este fantezistă. Astfel de demersuri au mai fost făcute de domnul Bucur după schimbarea lui din funcție. Eu nu cred că Academia Română ar putea prelua CNM Astra. Acum, dumneavoastră decideți ce considerați”, s-a adresat Olaru consilierilor județeni. Nimeni nu i-a răspuns.
Proiectele referitoare la reducerea numărului de personal au fost amânate pentru ședința din 29 iulie. Până atunci, reprezentanții CJ Sibiu și ai Instituției Prefectului vor face demersurile necesare pentru a încerca să fructifice minima șansă de a transfera CNM Astra în subordinea Academiei Române. ”Cu acordul primului ministru ar putea fi o soluție”, au susținut voci din plenul ședinței.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

mai traienele

Acum 12 ani

credeam ca pricepi mai multe. pasarea problemei nu e o rezolvare a ei. salvarea posturilor de dragul posturilor - asta e un discurs populist, care incurajeaza, in general, comptetitivitatea slaba in sectorul bugetar si umflarea artificiala a organigramelor. asta pe banii tai, ai mei.... ai parintilor.... mai bine fa o ancheta, cum ar face un ziarist adevarat (nu e cazul), sa spui oamenilor si ce ar presupune un astfel de transfer al muzeului. ca eu nu pricep. dar poate nu ar trebui sa citesc presa ptr asta....
Raspunde

am uitat sa mentionez

Acum 12 ani

restructurarea muzeului e o sansa ce nu trebuie ratata....
Raspunde

Statul minimalist

Acum 12 ani

Vorbiti in articol despre salvarea posturilor. Ce salvare domnule? Salvarea aceasta se face pe banii mei, pe banii celor care inca mai lucram pe undeva (inclusiv in weekenduri si facand ore suplimentare). Ia vezi dumneata de orar de functionare are Muzeul Satului si Zoo din Sibiu (in weekend). In programul orar cand se incaseaza cei mai multi bani (generat de fluxul de turisti/vizitatori) angajatii celor doua institutii pun lacatul pe usa si pleaca acasa. Ia incearca dumneata sa deschizi un mic restaurant/cafenea/terasa/crasma (oricare din astea) la Muzeul Satului si vei cunoaste mafioti adevarati. TU nu poti, altii insa POT. De ce? Intreaba-i pe ei. Celor care le e frica ca aceste institutii nu pot functiona fara acesti angajati, le spun doar atat: angajati-va domnilor la privat!
Raspunde

daca vede cineva...

Acum 12 ani

Sunt propuse comasari intre servici care nu au nici un inteles,cine realizeaza aceste VARIANTE de criza cred eu nu inteleg si gravitatea acestor hotariri.Daca importanta unui serviciu cum este S.P.Salvamont cu asistenta pe trei masive muntoase de importanta in Romania si peste 800 de km de trase turistice ,este egalat de o sala sportiva, cred ca lucrurile pornesc grav din abordare.In plin sezon turistic si cu bugete destul de clare se jogleaza cu servici de urgenta cre lucreaza si asa cu personal activ sub capacitate.Asigurarea permanentei se face la mometul actual cu minimul de personal dar personalul auxiliar creste .Cum putem pune pe acelasi criteriu un serviciu de urgenta cu personal specializat si profesionist cu un serviciu de divertisment,sportiv.Aceasta este marea intrebare,cine DECIDE ce este mai important ,dreptul la o asistenta profesionista ori la divertisment.CINE SALVEAZA O VIATA SALVEAZA O LUME INTREAGA
Raspunde

xx

Acum 12 ani

si 21 de persoane de la biblioteca astra
Raspunde

realistu'

Acum 12 ani

Cred ca Olaru, Valer Olaru a nimerit-o aici. Solutia lui Bucur este o fantezie aberanta. Si nici nu va scuti CJ Sibiu de la aplicarea Ordonantei 63/2010, ordonanta care , printre altele face harcea parcea din statul de drept (respectiv face derogari de la legi organice, ca asa stie boc ca se face ). Rusine. Sper ca solutia care se va gasi pt CNM ASTRA sa fie una cat mai echilibrata.
Raspunde

poporul

Acum 12 ani

ma **** **** **** celor care vor restructurat acest muzeu minunat
Raspunde

Barbas

Acum 12 ani

Dl Corneliu Bucur un roman adevarat.
Raspunde

magy

Acum 12 ani

Cred ca cei care cer restructurarea oamenilor din muzeu, ca cei de mai sus, evident castiga ceva bani si nu ii intereseaza de viata amarata a celorlalti...Normal...Dar daca ati lucra acolo sau daca cineva din familie ar lucra...oare ati mai fi asa inversunati sa dea afara?? Si evident ca cele 90% din lumea de asta pune cultura cam acolo unde gandesc ei...Ce va mai ramane din cultura romaneasca? Oare chiar numai banii va intereseaza? De la comunism incoace nu am facut decat sa cadem in cealalta extrema...Nu pot sa cred cum banii pot fura principiile omului.Daca el are bani, spor de altii, nu? Si mai avem tupeul sa ne numim democrati? Adica, da, democratia este sa dai in cap celuilalt, sau in cel mai bun caz...sa trecem pe langa el fara sa ne pese..Asa ca mai puneti-va si in locul celor care ar lucra acolo.
Raspunde

"am uitat sa mentionez"

Acum 12 ani

Nu este o solutie sa scoate 55 persoane din Muzeu pentru nimic, pentru ca ii vor scoate pe cei care nu sunt importanti, cei mici, care nu castiga nici cat sa-i ajunga guvernului pe o mesea de belfarit. Cei importanti care castiga cat toti cei 55 la un loc va garantez ca o sa ramana...si asta nu in Muzeu, ci in toata frumoasa si fascinanta Romanie.
Raspunde

CETATEAN

Acum 12 ani

DOMNILOR , NU POATE FUNCTIONA MUZEUL ASTRA CU 130 ANGAJATI??? EU CRED CA POATE. CAM ASTA E. IAR BUCUR SA NU MAI VINA CU SOLUTII ULUITOARE IN SEDINTELE DE CONSILIU JUDETEAN FIINDCA NU ASA PROCEDEAZA UN CONSILIER JUDETEAN .
Raspunde

CETATEAN

Acum 12 ani

DOMNULE BUCUR ATI AFLAT CA VA PREIA ACADEMIA ROMANA LA 9,55 SI LA 10 INCEPEA SEDINTA DE CONSILIU? VA JUCATI CU 700 DE OAMENI DIN SISTEM CARE ACUM STAU CU SUFLETUL LA GURA FIINDCA STIU CA E OBLIGATORIU CA APROX. 170 DINTRE EI SA PLECE? OLARU ARE DREPTATE...CA SI NIEDERMAIER. E PUTIN PROBABILA O ASEMENEA PRELUARE. CREDETI CA DACA S-AR FACE PRELUAREA VETI FI DIN NOU DIRECTOR SI ASTA E TOT CE CONTEAZA PENTRU DUMNEAVOASTRA. ASTA E.
Raspunde

vasilica

Acum 12 ani

Are dreptate unul din ...comentatori!! Reduci din ...12 salvamontisti care salveaza oameni din 3 masive, Fagaras, Cindrel, Lotru!!?? Deci 12 oameni ( as scrie oameni cu O mare !!) asigura 3 masive montane si la Astra ori alte institutii bugetare , zeci si sute , ce fac??? 150 de oameni lucreaza la un muzeu??? As vrea sa vad un fiu ori alta ruda apropiata al unui politician , care acum vrea sa dea afara SALVAMONTISTI, ce va face cand va fi in pericol pe munte acestia!! Ganditi-va bine d-lor politicieni:; turismul sibian va avea de pierdut! Nr de 12 salvamontisti e ,,limita de avarie" a functionalitatii SALVAMONTULUI SIBIAN! Sub acest nr. cei ramasi nu pot face decat sa ...puna lumanari la capetele turistilor decedati deoarece nu pot face , salvare montana!!Cati din cei care voteaza somajul salvamontistilor stiu ce inseamna muntele??? Da-tii afara pe toti si .... inmormantati turismul montan.
Raspunde

magy

Acum 12 ani

...si cultura omului, ca doar, de...nu avem nevoie decat de afaceri din care sa iasa bani. N-am zis ca sunt de acors cu Dl bucur, ci ca nu sunt de acors sa scoata afara...si sincera sa fiu...nu numai din muzeu.Nici alte posturi de stat. Nu-i destul ca sunt salarii de 600 lei? si tva-ul e 24%? Mai si scoatem afara??
Raspunde

nepotu

Acum 12 ani

Uite asa... incepe Bucur o campanie, cu cenusa aruncata in vant. Ma intreb, cat de credul trebuie sa fii ca sa crezi ceea ce spune Bucur. Poate in perioada lui de glorie, Bucur a "capatat" o promisiune, dar nu cred ca pe "praful" asta mai este valabila. Domnilor, in cazul Bucur, nu uitati proverbul cu lupul...blana si naravul, sa gasit sa-i fie mila de angajati, ma faceti sa rad, vrea OSUL, nu face NIMIC fara a spera la oaresce blide de lins...cum puteti sa-l credeti.
Raspunde

curioasa

Acum 12 ani

Am si eu cateva intrebari, "scumpii" nostrii parlamantari sunt si ei bugetari, salariile lor vor scadea cu 25%? dintre ei nu se reduc? daca sunt asa de cumsecade si duc "grija" tarii, de ce nu renunta la salarul si sa presteze voluntar pana trece criza
Raspunde

cititor

Acum 12 ani

Daca ati fi in "pielea" unui simplu angajat care ar putea fi dat afara desi si-a facut datoria la locul de munca (ca daca nu si-o facea ar fi fost dat afara pana acum) nu ati mai comenta totul atat de usor. Sa ai o familie de intretinut, datorii in banca si sa nu stii daca iti poti gasi un loc de munca sa iti castigi o paine... e atat de cumplita situatia... Macar s-a dat o spranta ca poate se rezolva ceva, macar CINEVA face CEVA si asta conteaza in tara asta. restul... vorbe in vant de la cei care-si stiu locul cald la serviciu.
Raspunde

@curioasa

Acum 12 ani

Probabil ca li se reduc salariile. Da cum mama zmeului sa reduci numarul lor cand ei au fost VOTATI de bobor ? Mai ganditi mai oameni buni un pic si singuri. Puneti mana pe o carte de Cultura Civica ( pe vremea mea se facea pe-a 8-a ) sa intelegeti un pic treaba asta cu democratia si institutiile statului.
Raspunde

cititor

Acum 12 ani

Poate unora li se pare "normal" ca sa sa se dea afara oamenii din cultura, ca oricum se dau afara de peste tot... Problema e ca in loc SA SE FACA CEVA impotriva acestor aberatii venite pana la urma de la guvern, ne razvratim tot noi intre noi, resemnati de soarta, unii fericiti ca si-au pastrat locul cald la serviciu, altii vai de capul lor gandindu-se cu groaza la ce le va aduce ziua de maine. TRIST
Raspunde

ei na!

Acum 12 ani

cu siguranta muzeul asta poate sa activeze si cu jumatate de angajati. avem exemple destule in occident de institutii muzeale importante care lucreaza cu - profesionisti adevarati - nu cu lichele care nu stiu decat sa fure statul sub perdeaua - vai .. bietii de noi, bugetarii. dupa cate stiu, in muzeul astra se fura foarte mult, se minte foarte mult, iar profesionalismul lasa mult de dorit. angajatii de la astra, in mare parte, stiu un singur lucru - sa se laude. de cele mai multe ori insa se lauda pe nedrept cu maretele lor realizari. da, dl Olaru este probabil constient ca institutia trebuie pusa pe o directie noua. fostul director a angajat cu duiumul nu din necesitate, ci pentru ca se simtea mandru sa conduca mai multi ... hai s anu le spunem neaparat lenesi. mai sunt si oameni faini in muzeu, dar ei reprezinta 1-2%. Nu inteleg de ce curtea de conturi nu trece mai des sa varifice contabilitatile acelui muzeu, smecheriile si ilegalitatile de acolo.
Raspunde

Statul minimalist

Acum 12 ani

Peste tot in lume cultura se face pentru bani. Fara bani, esti un artist boschetar (si sunt destui si din astia). Nu avem nevoie de teatru, filarmonica si alte chestii elitiste care nu se pot sustine singure financiar. Sau vreti ca oamenii de afaceri si muncitorii sa plateasca pentru artisti? Vrei sa fi artist, fa-o intr-un mod profitabil (la fel si biserica cu ai sai clerici- care cersesc donatii de la necredinciosi). S-a terminat cu socialismul si cu principiul solidaritatii sociale, prin care trebuie sa impartim profitul la toti. Celor care le este frica de schimbare, ar trebui sa-si caute de munca, nu sa astepte sa fie dati afara.
Raspunde

magy pentru "ei na"

Acum 12 ani

Cine sunt lichele? Oameni pregatiti in domeniu? Oamenii de specialitate care, probabil au fost foarte apreciati in timpul studiilor si ar fi putut ajunge foarte departe dar nu s-a putut din cauza sistemului sau lichelele care vor sa fie dati afara. Lichelele sunt aia care nu mai apreciaza cultura...azi dau 55, maine dau 40, paimaine 50 si iata cum...NU MAI FUNCTIONEAZA UN MUZEU asa cum ati crezu domnilor, ca poate ufunctiona un muzeu de talia Astrei cu 1 om. Dar sa dea afara din toti care au ceva cu oamenii aia, care va spun sigur ca li s-au redus salarile, nu ca "probabil". Cum zicea si "cititor" puteti sa va puneti in locul acelor oameni care dupa ce ca au salarii mici mai stau si cu stresul ca vor fi dati afara? Daca va da pe dvs nu va e chiar moale, dar daca da pe altii...da-i incolo, nu? ca si asa sunt multi...NU, multi sunteti dvs, care criticati din afara fara sa stiti
Raspunde

ptr EI NA

Acum 12 ani

Vorbiti cu foarte mare usurinta de a da oamenii afara, de parca ar fi vina bietilor angajati. Acei oameni au facut o facultate serioasa, cum era in urma cu ce va vreme, si s-au angajat LEGAL pe niste posturi facandu-si munca pentru care au fost pregatiti. Hai sa-i dam afara si sa faca alte meserii nu-i asa? Situatia e grava nu numai ptr cultura ci ptr toata tara, asa ca nu mai judecati BUGETARUL care n-are nici o vina. Si daca se apara si se lupta sa nu fie data afara bine face. Sau sa ne resemnam cu totii si sa ne lasam batjocoriti de tot felul de legi aberante date de cei de la guvern care-si bat joc de noi. Hai mai oameni buni sa nu ne mai atacam intre noi si sa vedem de fapt unde e e problema.
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

Si eu as vrea sa vad un fiu de politician sau o ruda a unuia, sa lucreze in muzeu sau la biblioteca. Dar sa lucreze. In rest, ce usor e sa comentezi de pe margine in legatura cu unii oameni care-si vor pierde locul de munca. Ce va rezolva guvernul si C.J.? Se va adanci starea de mizerie.
Raspunde

magy

Acum 12 ani

Exact...si oameni ca acestia care vorbesc atat de usor fata de altii, o sa le vina si lor randul, ca si patronilor o sa li se infunde la un moment data, din pacate, dar asta e...atentie, faptul ca aveti multi bani si sunteti "business men" nu inseamana sa dispretuim pe altii care poate au invatat mai mult ca dvs, care s-au straduit sa faca ceva cu capul lor...ei chiar au intrat in muzeul LEGAL si pe prpriile cunostiinte
Raspunde

@magy

Acum 12 ani

eu am scris primele doua comentarii iar acum nu ma pot abtine sa nu iti raspund:) LUCREZ LA MUZEUL ASTRA!
Raspunde

ei na!

Acum 12 ani

pai sigur ca lucrezi la muzeul astra si iti aperi situatia. sa ne intelegem - nu spun ca toti angajatii institutiei sunt ineficienti. dar pot sa spun sigur ca ... majoritatea nu au nimic in cultura cu institutia respectiva. daca esti asa capabila, te asigur ca o sa reusesti in viata si fara a cersi un salariu de la stat. hai sa vedem. sunt oameni in cultura care au reusite foarte mari, luptand pe propriile forte, nu trisnad si furand la fiecare pix. apropos, cunoscand si eu atmosfera astra, te asigur ca stiu foarte bine si numeroase "personaje" care numai treaba nu fac. dar periaza toata ziua jurnalistii ca sa ... isi construiasca imagine. in rest ... situatia artei noastre traditionale, a cercetarii in domeniu ... este cea care se cunoaste...
Raspunde

Adrian

Acum 12 ani

Bravo @magy, esti o scumpa, bine zici! Si eu lucrez la CNM ASTRA. Pai ce ne mai trebuie muzee, cultura, patrimoniu? sa se desfiinteze toate, ca sunt "fapte trecute", dispretuite de lichelele semianalfabete ajunse mari patroni, VIP-uri, politicieni, "vedete", afaceristi, etc., pentru ca nu aduc bani aceste institutii de cultura, de aia trebuie restructurate fara mila, asa gandesc unii destepti care mai scriu pe aici
Raspunde

magy

Acum 12 ani

@magy...sper ca vorbesti de articolele cu "mai traienele" si "am uitat sa mantionez"...ca restul sunt ale mele...si cum e sa fii angajat al astrei si sa vezi ca cei "importanti" nu fac nimic? ca vin cu listele de restructurari si poate...cine stie...oricine poate fi inclus?
Raspunde

@magy si Adrian

Acum 12 ani

ma amuzati.... eu sustin ca restructurarea ar fi in folosul muzeului, implicit al culturii, patrimoniului etc., deoarece restructurarea implica reorganizare (regandire), nu sa dai afara ca sa iti iasa la numar. numai pentru ca oricine poate fi inclus pe lista de restructurari nu e un motiv de propasit lichele, nici la muzeu nici in alta parte. poate sunteti dintre cei care cred orice li se zice prin presa.... ca muzeul e o icoana de pus in rama.... cu putina curatenie, facuta cu buna credinta, muzeul ar functiona mult mai eficient, pe toate planurile. este parerea mea si o sustin. si poate e bine sa se scuture putin copacul, sa isi dea seama toata lumea ca intepenirea in rutina nu mai e suficienta, poate vor pune mana sa mai si munceasca/gandeasca unii si sa aiba... cum le zice... initiativa.... si curaj.... si randament.... dedicatie ....deontologie profesionala....deh. ca timpul trece, leafa merge....
Raspunde

hmm

Acum 12 ani

cu toata teoria ta revolutionista cel mai trist este ca te amuza disperarea unor oameni carora le e teama sa nu fie dati afara nu ca ar fi lichele ci pentru ca nu au scaunul asigurat asa cum ai avut grija sa-l asiguri tu. Dar roata se poate intoarce oricand si cand vei fi pus vreodata in situatia lor poate iti va veni mintea la cap sa nu mai tai si spanzuri pe seama necazului altora.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus