Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Afacere cu case scoase la licitatie. Pentru baietii destepti

Bursa bârfelor din Sibiu dă ca o mare afacere cumpărarea unui apartament scos la licitaţie de o bancă. Când verifici însă licitaţiile, nu doar că nu găseşti chilipiruri ci imobilele şi terenurile scoase la vânzare au preţuri exorbitante.

Băncile sunt printre instituţiile care resimt cel mai uşor criza economică ce a lovit România. Au operat majorări de dobânzi iar creşterea cursului valutar numai deservicii nu le-a adus. În acelaşi timp, îndatoraţii, adică aproape toţi românii, nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa când vine ziua de achitat rata. Majoritatea ratelor aproape că s-au dublat, în special cele la creditele luate în monezi străine. Cine să-l asculte pe ditai guvernatorul Băncii Naţionale care avertiza acum câţiva ani: „luaţi credit în moneda în care sunteţi plătit”. Iar astfel, chilipiruri gen credite de nevoi personale luate în franci elveţieni, „cea mai sigură monedă din lume”, au ajuns acum adevărate pietre de mori. Cum băncile nu pierd niciodată, creditele cu ipotecă au dus la situaţia în care oraşe întregi sunt ipotecate la bănci. Iar acum, când oamenii se trezesc că nu au cu se să îşi plătească rata pentru că au fost concediaţi sau salariile le-au fost reduse, din ce în ce mai multe apartamente sunt scoase la vânzare de către bănci. Deşi se spune că un apartament cumpărat la licitaţie e o adevărată afacere, preţurile lor sunt cu mult mai mari decât cele practicate în timpul boom-ului imobiliar când nu găseai apartamente de vânzare mai ieftine de 1000 de euro metrul pătrat. „Genul acesta de locuinţe sunt foarte scumpe pentru că sunt scoase la licitaţie după evaluările făcute anul trecut. Cumpărătorii se înghesuie de abia de la a doua licitaţie, când preţul scade cu circa 25%”, spune Bogdan Gicu, analist imobiliar. În curând programul naţional de reevaluare a locuinţelor folosite ca garanţii bancare se va încheia şi probabil tot atunci se vor regla şi preţurile de executare. Programul a costat peste 1 milion de euro.
Potrivit legislaţiei, instituţiile care scot la licitaţie orice tip de bunuri sunt obligate să afişeze toate informaţiile legate de licitaţie. În Sibiu puteţi găsi astfel de liste fie la Tribunalul Sibiu, fie la sediul Primăriei dar şi la birourile executorilor judecătoreşti. Să vedem ce am găsit. Bank of Greece, prin Banca Românească, scoate la vânzare o casă cu cramă, D+P+E+M pe strada Câmpului. Executarea a pornit după ce proprietarii nu au onorat un bilet la ordin în valoare de 120 de mii de lei. Casa e scoasă la vânzare la suma de 2.031.000 lei, adică aproape 500 de mii de euro. Aceeaşi bancă vinde trei locuri de casă de câte 250 de metri pătraţi plus o casă de vacanţă pe Valea Bâlii cu 301500 de lei. Cât costă un teren de 10 mii de metri pătraţi în Cristian? Potrivit Credit Europe, 160 de mii de lei. Cam puţin pentru acoperit o datorie de peste 300 de mii de euro. Pentru o datorie de 97 de mii de lei, Banca Transilvania scoate la mezat o casă de 226.900 lei fără Tva pe strada Cuptorului din Sibiu. Singura „pleaşcă” din licitaţiile afişate la Tribunal şi Primărie ar fi o locuinţă de o cameră, dar fără utilităţi, în Cisnădie, care costă doar 7500 de lei. Iar campioana licitaţiilor este o pensiune restaurant situată pe strada Turnului, evaluată şi scoasă la vânzare la nu mai puţin de 7.735.500 de lei.
Şi totuşi, unde este fum, musai să fie şi foc. Prea mult se vorbeşte despre chilipirurile scoase de bănci la licitaţie. „Apartamentele ieftine sunt doar pentru cei care le găsesc. Informaţia este cea mai importantă. În mod normal, anunţurile trebuie afişate inclusiv pe site-ul băncii care le scoate la licitaţie”, mai spune Bogdan Gicu. Pentru a face cu adevărat o afacere din cumpărarea de imobile scoase la licitaţie e nevoie de o sursă de informare din cadrul băncii. Şi, în general, angajaţi ai băncilor sau rude apropiate ale acestora sunt cumpărătorii apartamentelor cu adevărat ieftine. Deh, România economică!

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

liu

Acum 12 ani

corect, numai la TV se aude de chilipiruri caci in realitate nu poti gasi asa ceva...asta ca om simplu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus