Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

De mici, in focul luptei

E ora 12 fără 10 minute. Parcarea de biciclete din spatele sălii Transilvania e plină. Vreo două trei ţoacle mai de adulţi, restul doar mini biciclete, semn că puştimea e deja la datorie. Au ajuns piticii. Sala e încă ocupată. O mână de fete fioroase, cu mânuşi şi căşti pe cap se antrenează pentru un concurs internaţional de box ce se ţine în Sibiu. Tinerii baschetbalişti se uită la ele cam cu teamă. Nu sunt chiar cele mai potrivite fete cu care să faci glume deocheate că sigur sunt în stare să îţi mute falca. Aşa că stau cuminţi în jurul terenului şi aşteaptă primele indicaţii. Cristi şi Dragoş apar şi ei, echipaţi de antrenament, cu fluierele legate de gât. Până fetele termină exerciţiile, picii încep să facă ture de teren, de încălzire. Apoi, toată lumea se aşează într-un colţ al sălii pentru exerciţii de stretching. Cu stofă de contorsionişti, tinerii viitori baschetbalişti ascultă atenţi indicaţiile celor doi antrenori. „Ridică bărbia, trage gleznele. Întinde, întinde tareee”. Gata şi cu stretchingul. Se trece la alergare pe toată lungimea terenului. Sprint, uşoară, sprint, uşoară. Apar deja primele broboane de sudoare

Tinerii se împart apoi în două grupe. Cei de 10 şi 11 ani iau partea din stânga a terenului, cei mai mărişori se duc în dreapta, sub privirile atente ale lui Cristi Crăciun. Extrema Sibiului nu-i scapă din ochi o secundă, e cu gura pe ei la fiecare pas. Îi aliniază pe toţi sub panou, le pasează pentru o aruncare de la libere, după care se mută în partea opusă a panoului, fentează şi aruncă din nou. „Nu te lăsa pe spate, aruncă mai cu boltă”. Înciudaţi, cei care au ratat revin sub panou şi o iau de la capăt. Dincolo, puştii sunt gureşi ca un stol de vrăbiuţe. Cristi aranjează mai multe mingi pe parchet pentru cei mari. Exerciţii de dribling şi aruncare pe pătrundere. „Driblează jos, jos, jos”. Unora nu le ies paşii pe pătrundere. Se trezesc ba prea departe de panou, ba sub panou. Câteva aruncări se duc în porumb. După două-trei ture la liber încep şi sancţiunile. „Dacă nu protejezi aruncarea cu braţul opus, cinci genoflexiuni. Dacă nu bagi mingea în coş, 10 flotări. Dacă o arunci oferită, 20 de flotări. Aşa ţin mâna cofetarii”, le spune Cristi tinerilor jucători. Trec la fente, la mingi trecute pe la spate sau printre picioare. Pivotarea nu le iese tuturor. Se vede că unii au ceva antrenament în spate. Nicio problemă, Cristi îi ia băbeşte pe toţi. „Când pivotezi, nu te duci spre marginea terenului. Acolo nu e nimic, e doar linia de aut, e publicul. Te duci spre coş. Ocoleşti apărătorul şi pui piciorul paralel cu cel de pivot”. Ei încearcă să urmeze indicaţiile cât de bine se poate. Şi începe să le iasă. Din ce în ce mai mulţi reuşesc să o bage în coş. Mai sunt însă şi unii de care încă lecţia nu s-a prins. Dar se fac că uită de flotările pe care le datorează. Cristi îi lasă o tură, două, după care toată echipa trebuie să facă flotări pentru ratangiii care au uitat că datorează antrenorului o doză de efort ceva mai serioasă.

Pe cealaltă jumătate de teren picii învaţă regulile de bază, driblingul şi poziţia de apărare. „Dacă bate mingea cu dreapta, te aperi cu mâna dreaptă în faţă. Dacă bate cu stânga, schimbi şi tu mâna cu care te aperi”, le spune Dragoş micuţilor care sorb fiecare indicaţie. E un adevărat furnicar. Toţi se străduie să urmeze indicaţiile cât mai atent. Unora le iese, altora nu. Dar timp mai e destul. Clubul de baschet Whitesnakes n-a început antrenamentele decât de o lună. Dar puştii vor să înveţe. Unii dintre ei vin chiar şi la câte două antrenamente pe zi. Cine ştie, peste câţiva ani, unii dintre ei ar putea reveni în Sala Transilvania, la altfel de antrenamente. La profesionişti.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

RoBbY

Acum 13 ani

alai Cotzo prostu\' satului:))
Raspunde

RoBbY

Acum 13 ani

Ala ee coto blovanu de la mine din clasa ce sa ii faci asta ee el
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus