Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Totul pentru Sibiu, totul pentru victorie

După ce pe rând, toate partidele importante “s-au ars” în alegeri cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, pentru campania de peste doi ani, PSD, PNL şi PD-L pregătesc din timp planul de bătaie pentru municipiul Sibiu.


Liberalii au anunţat deja că vor avea de această dată un candidat la Primăria Sibiu, după ce în 2008, partidul l-a susţinut în alegeri pe actualul primar. Culmea este că liberalii s-au gândit să-l aibă de această candidat pe… Klaus Johannis. “Categoric vom avea un candidat la Primăria Sibiu. Vom începe să ne stabilim candidaţii la primării şi Consiliul Judeţean. Un candidat poate să fie şi Klaus Johannis, este prea devreme să spunem. Cert este ca PNL Sibiu va avea candidat la Primaria Municipiului Sibiu. Probabil aceste nume nu se vor cunoaşte decât în anul 2012, vă spun din experienţa mea politică", a anunţat imediat ce a fost validat preşedinte al PNL Sibiu, Mircea Cazan.


Mandatul de primar al lui Klaus Johannis a început în 2000, după o luptă câştigată în faţa social-democratului Ioan Cindrea. De atunci,  PSD a propus pentru Primăria Sibiu doar candidaţi care să figureze doar pe liste: în 2004 – Petre Inclezan, în 2004 – Liviu Cotârlă. De această dată, social-democraţii şi-au propus să se pregătească mult mai bine pentru alegerile locale, mai ales că acestea vor fi şi semnalul plecării sau rămânerii actualei echipe de conducere. “Va trebui să demonstrăm (n.r. la viitoarele alegeri). Noi am fost într-o creştere continuă şi vom obţine performanţa pe care ne-o aşteptăm noi în primul rând”, a declarat Cindrea într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului.


Lucurile sunt puţin mai complicate din partea PD-L. Democrat liberalii consider că deţin fieful în judeţul Sibiu fără a deţine însă Primăria Sibiu. Aceasta este “ţinta” dată de la centru pentru următoarele alegeri locale, deşi la nivel naţional partidul este într-o scădere continuă, din cauza condiţiilor economice. Presiune este însă tot mai mare de la centru, conducerii PD-L Sibiu imputându-se faptul că “l-au făcut mare” pe Johannis. În ultimele vizite făcute în Sibiu, secretarul general al PD-L; Vasile Blaga a făcut în dese rânduri referiri la Klaus Johannis şi la politic ace trebuie dusă pentru depăşirea sa în alegeri. „Trebuie sa-l felicitam pe domnul primar Johannis pentru toate lucrurile bune facute in municipiul Sibiu, nici nu incape discutie, in acelasi timp, am fi fericiti daca din cand in cand ar spune ca acest lucru a fost posibil cu un efort extrem de mare din partea Guvernului Romaniei. Pentru ca sa nu uitam s-au folosit foarte multi bani. Ştiu ca de la Ministerul Administratiei o singura data s-au acordat Sibiului 800 de miliarde absolut necesari Sibiului Capitala Culturala ", declara Blaga în anul 2008.. Anul trecut, din nou în Sibiu, Blaga spunea într-un interviu publicat în Turnul Sfatului acelaşi lucru: Joahnnis este aclo pentru că a primit bani de la guvernele PD: “Vă las să apreciaţi modul în care am colaborat cu dumnealui cât timp am fost la guvernare. Eu am fost ministrul Administraţiei şi Internelor şi cei mai mulţi bani i-am transferat spre Sibiu. Şi merita acest lucru. Fondurile au fost folosite cu chibzuinţă. Sigur, m-aş fi aşteptat ca domnul Johannis să aprecieze nu PD de atunci, ci eforturile pe care Guvernul României le-a facut în acest sens, corelate cu meritele lui personale”, spunea Blaga.


Până la momentul alegerilor locale, este însă suficient timp pentru manevre politice. Iar în ultimul timp, ajutorul financiar sau legislative de la Bucureşti lipseşte cu desăvârşire. Primarul Johannis s-a plâns în ultimul timp de blocarea împrumutului de la BERD în valoare de 11,5 milioane euro, necesari pentru reabilitarea drumurilor. Pentru acordarea acestui împrumut este necesară o semnătură a premierului Emil Boc.  Administraţia sibiană o aşteaptă de aproape un an. La fel se întâmplă şi în cazul intrării centrului istoric al Sibiului în patrimonial UNESCO. Johannis a reclamat faptul că Ministerul Culturii nu este deloc implicat în finalizara acestui proiect. O altă problemă legată de Ministerul CUlturii este finalizarea npului Plan Urbanistic General. Pe lângă acestea, în ultma perioadă Insituţia Prefectului a contestat o serie de hotărâri ale COnsiliului Local Sibiu, ultimele făcând referire la scoaterea la licitaţie a Bazei Voinţa şi acordarea de sporuri salariale angajaţilor primăriei.


Johannis spune că ar putea exista o campanie pregătitoare pentru alegerile locale, însă ar prefer să afle asta de la liderii politici locali. “Ar fi de dorit să discutaţi cu ei, să vedeţi dacă există un blocaj, sau ar fi bine ca analiştii politici să radiografieze situaţia. Probabil că există o campanie… Eu nu i-am întrebat dacă se pregătesc pentru campania electoral sau nu, dar dumneavoastră aţi putea să-i întrebaţi. Am afla şi noi dacă există o strategie sau dacă sunt nişte paşi tactici, sau nu”, a declarat primarul Klaus Johannis.

 


“Nu cred că numai el (n.r. primarul Johannis) poate să pună condiţii, toată lumea să-i stea la picioare şi ce spune el e lege, ordine sau altceva. El nu a făcut nicio invitaţie, nici pe plan local liderilor, nici pe plan naţional, cel puţin liderilor PD-L. El a crezut şi crede că rezolvă totul singur sau ca a rezolvat cel puţin în perioadele de glorie, se vede acum că nu poate face singur totul şi în mod normal, trebuie să existe o colaborare pe care să o vrea şi el”, Cornel Ştirbeţ, vicepreşedinte PD-L.  

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Pg

Acum 13 ani

Un sas prost, rau si arogant...nu da audiente la cei care l-au ales! Bagal-as in aia a ma-sii, parca e Carol von Hopentzopen Sigmaringen...el se viseaza prim-ministru...greu de cap, incet la cuget, e depasit adesea si...trece mai departe. Tre dat jos, grijania ma-sii de fascist
Raspunde

pt Pg

Acum 13 ani

esti un mare idiot!
Raspunde

liu

Acum 13 ani

adica primarul vostru tace si face?? ...incredibil... un oprescu va trebuie aici sa va mai civilizeze
Raspunde

lol

Acum 13 ani

sas nu doar prost si arogant, ci un impostor pe toata linia! cine -l contesta pe papagalul sas este imediat expus oprobiului turmei de votaci...
Raspunde

ciprian

Acum 13 ani

adica ne trebuie un Oprescu care zice si nu face? doar pentru a astupa gurile rele? Prefer mai bine sa ramana Iohannis primar si sa ramana altii mai necivilizati
Raspunde

ich

Acum 13 ani

Johannis ueber alles...
Raspunde

chichi

Acum 13 ani

Toti care sunteti impotriva lui Johannis sunteti impotriva dezvoltarii si impotriva orasului Sibiu. Sa va fie rusine!!! Johannis a ridicat Sibiul din mocirla si a folosit banii pentru orasul nostru, nu ca alti primari care i-au furat si i-au pus in buzunarele lor pentru calatorii si distractii personale. Johannis este un roman adevarat, nu conteaza ce limba vorbeste in casa daca isi foloseste toate capacitatile sa dezvolte orasul in care traieste.. Dar cati mai sunt in acest oras adevarati sibieni? Sa nu uitam ca in acest oras au crescut si trait romani si sasi impreuna, fara sa se certe iar dupa ce sasii au plecat au venit \'esculestii\' care nu stiu decat sa bage cuie si sa acuze pe nedrept. Sa va fie rusine, tuturor care sunteti impotriva Sibiului, nu sunteti sibieni adevarati.
Raspunde

michi pt. chichi

Acum 13 ani

Ai decretat tu, sulica, chestia asta: \"Toti care sunteti impotriva lui Johannis sunteti impotriva dezvoltarii si impotriva orasului Sibiu. \"? Cine nu-i cu noi este impotriva noastra? Comunist imputit, la fel ca si dictatorul pe care-l ridici in slavi nemeritat!Nu mai pot eu de etnia lui Johannis! Ma deranjeaza doar ca este un hot mai mare decat 10 primari romani la un loc. Despre calatoriile idolului tau in tari exotice nu ai cunostinta sau despre cele sapte case cumparate din doua salarii de bugetari? Atunci taci dracului din gura!
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

Subscriu celor spus de 7.chichi!
Raspunde

Che Gevaru

Acum 13 ani

@sibian: mictionez peste subscrierea ta, ok?
Raspunde

socialistul

Acum 13 ani

Primarului Iohanis presa in special si unii sibieni in general nu-i vad o serie de carente mari cum ar fi: - nu primeste in audienta romani desi legea il obliga dar n-o respects si toti pupincuristii taceti - are organizata paza permanenta la poarta cate 2 jandarmi cu masina platiti din bani publici in loc ca acestia sa circule pe strazi pt. combaterea actelor huliganice. - Sasii au acaparat cam tot ce si-au dorit iar sibienii au devenit niste marginasi in propriul lor oras. Dar daca fraierii de romani le-au dat votul obtinand peste doua treimi ceeace le permite sa scoata orice hotarare in Consiliul Local. Acum il puteti pupa in fund
Raspunde

pentru socialistul

Acum 13 ani

Pe langa chestiile minore de care scrii tu Johanis a facut pentru Sibiu ce nu a fost in stare sa faca nici un primar roman...si orice primar roman va veni la Sibiu (desi sansele sunt MINIME) nu o sa reuseasca sa faca nici 10% din ce a facut Johanis. Cei de la PD (Boc & Co) nu vor sa-i dea semnaturile TOCMAI pentru ca vad ca in Sibiu se face ceva si ei au ramas in urma...niste cretini la fel de mari ca si tine!!! Gandeste inainte de-a scrie tampenii!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus