Marţi,
05.12.2023
Cer Senin
Acum
-3°C

De vara: 25 de minute pe pista pentru biciclete

13 minute înspre Grădina Zoo, 12 înapoi. De atât timp are nevoie un biciclist cu pregătire medie pentru a parcurge dus și întors singura pistă amenajată din județ, lungă de 4,1 km. Obligatoriu, are nevoie și de sonerie și, mai pe seară, de mult calm.

15.00 trecute fix. Din fața hotelului Golden Tulip, împlântat portocaliu înspre cerul plumburiu din mijlocul unei molcome mulțimi de case cuminți, pornesc cronometrul și, totodată, pedalatul. Pe Școala de înot, bucata de trotuar vopsită cu roșu și și împărțită în două sensuri de mers pentru bicicliști e o adevărată piatră de încercare.
Trotuarul e mai mult spart și vălurit, iar pentru cei care folosesc ”cursiere” porțiunea nu este deloc indicată. Plus că, deși trotuarul e destul de lat, urmele roșii rămase pe partea bicicliștilor atrag pietonii precum pe muște: din cinci pietoni la câte zece metri, cel puțin trei lălăie pe porțiunea roșie.
La intrarea în parc, asfaltul pistei devine mai dulce, dar gloata de pietoni care amorțește sub acoperișul verde nu se lasă clintită cu una cu două. După două ce soneria zbârnâie de vreo două ori, se dau totuși la o parte, atuncând priviri mirate: ”ce-ai bă, te-ai dilit?”, se citește pe fețele lor blajine.
Dincolo de Bolta Rece pista e tot roșie, dar goală. În ziua mare, mai nimeni: nici pietoni, nici bicicliști, nici rolleri. Nimeni. Abia către trecerea pe sub strada Avrig, mai adastă pe sub copaci câțiva. Și adastă chiar în mijloc. Sunt trei, cu gel în păr. Stau, stau și stau. Nu se dau la o parte nici după zbârnâitul soneriei, nici după sunetul caracteristic al unei frâne pusă la nerv. Agale, fără să privească, lasă într-un final un gol întrei ei, ”să treacă și biciclistul”.


Fără vopsea e noua modă

Vopsitul pistei a fost o greșeală: după ploaie, suprafața devine alunecoasă. De aceea, noua porțiune de pistă, cea de pe Aleea Călăreților, n-are decât liniile de demarcare. Pista e, de fapt, trotuarul de pe partea dreaptă, cum mergi către Zoo. Trotuarul de pe partea stângă e pentru pietoni, dar nu și pentru mamele care își plimbă bebelușii în landouri. Oricum, pista e tot liberă. Deși a trecut mai bine de șapte minute de la pornire, nicio bicicletă nu a răsărit în cale: doar plimbăreți și câțiva căței.
Chiar dacă e nouă, pista de pe Călăreților tot are mici valori. Suspensiile de pe față rezistă. În dreptul terenului de rubgy, strada e închisă pentru mașini. Cu toate acestea, toată lumea care tranzitează zona (a se citi pietonii) folosesc tot pista pentru bicicliști, dintr-un motiv evident: pista e mult înălțată față de nivelul carosabilului și, odată ajuns pe pistă, nimeni nu își mai coboară căruciorul cu ăla micu sau chiar și bicicleta pe asfaltul oricum închis circulație. Plus că, în dreptul terenului de rugby trotuarul ridicat pietonilor se termină brusc. Într-un stejar.

Udătorii de pădure

La traversarea străzii Ludoș bicicliștii au prioritate. Denivelările amplasate înainte și după pista care taie perpendicular strada Ludoș descurajează orice șofer care nu vrea să respecte acordarea de prioritate. La fel face și o doamnă într-un Renault de oraș, care preferă să înceapă escaladarea denivelărilor și traversarea pistei abia după ce trece ”cârdul” de biciliști. Căci da, în zona pădurii cu miros verde, sunt mai mulți. Ba mai încolo sunt vreo 5-6 într-un singur grup de prichindei care merg către Zoo în coloană, pe două roți,sub privirea unei mame.
Pitorescul drum de bicicletă către Zoo încântă și cuplurile trecute la a doua tinerețe, iar purtătorii de pantaloni nu ratează nicio șansă de a uda copacii. Sau nu pot să rateze. Cu toată gâlceava prichindeilor pe bicicletă, din trei cupluri câte au fost depășite, două aveau partea masculină ieșită puțin în decor, pentru a duce la îndeplinire activități mai degrabă private. Din care nu se lasă deranjați de niciun șir de cicliști.
Fără aglomerația de la final de săptămână, de zona Zoo treci ușor în timpul săptămânii pentru ca, în alte câteva secunde să ajungi la capătul pistei, ce se rupe în limita teritoriului administrativ al Sibiului. 13 minute. Atât au trecut de la plecarea din fața Golden Tulip.

Îngrămădirea

Înapoi, drumul pare mult mai prietenos, cu mai multe porțiuni ”la vale”. Doar că și acestea au partea lor negativă: la coborârea de pe intersecția cu strada Ludoș, înapoi spre Sibiu, poți prinde viteză serioasă. Dacă se întâmplă precum ieri, din sens invers, de după curba pistei să apară un ciclist ”pe banda” ta, aproape că depinde deja de noroc. Dacă ”ciclistul” care vine din față e, de fapt, și un puști care duce pe bară un prieten, iar ca să frâneze apasă cu piciorul pe roată, atunci e imperios necesar să renunți la sensul tău de mers, ba chiar și la pistă și să ”sari” bordura înaltă. Nu e totul de rău - pe cei doi pe o țoaclă nu îi mai vezi, au pedalat rapid când s-au văzut scăpați. Dar, în schimb, simți asfaltul. Muuult mai lin decât cel turnat pe pistă. Precum o veritabilă curea, merită încercat.
În afară de asta, pe drumul înapoi se înmulțumesc bicicletele. Bunici cu nepoțele, tată cu fiică, prieteni, tanti de la serviciu, tot mai mulți umplu asfaltul îngust. Înapoi, pe pista vopsită roșu, la trecerea pe sub strada Avrig, aceeași veche problemă: pietoni rătăciți cu privirea, insensibili la sonerie, moi în privire și reacții chiar dacă ale ghidonului coarne le șuieră pe lângă coate.
Înspre Bolta Rece, deja e chiar plin, numai un încăpățânat ar mai ține numărul celor care trec pe bicicletă.
Întoarcerea în fața Golden Tulip se face după o parcurgere domoală a pistei denivelate de pe Școala de Înot. Timpul: 12 minute, fără vreo 15 secunde.

Sara pe pistă

Cvasirelaxarea de peste zi pe pista de 4,1 km dispare aproape total odată cu venirea serii. Brusc, pista din zona Bolții Reci e invadată: de pietonii care știu că numai pe acolo pot merge, de o parte, și de bicicliștii care își revendică bucata vopsită cu roșu, de cealaltă parte. Când și când, destul de des, părți beligerante devin tinerele mame cu cărucioare și  purtătorii de role, fiecare strecurându-se cu mintea asmuțită pe cei care îi confiscă dreptul de liniște pe pista vopsită cu roșu.
Înspre subtraversarea străzii Argeșului, după apusul soarelui nu ai ce căuta fără far. Parcă pentru a dovedi că ei sunt stăpâni, cei mai mulți bicicliști pedalează din zor, spre spaima bunicilor care au întârziat cu nepoții ”prin nebunia asta”.
Doar că, în buza nopții, mai nimeni nu mai parcurge toți cei 4,1 km de pistă. Dus. După care întors. Cu toții se înghesuie pe bucata vopsită cu roșu, ”limitată” între Bolta Rece și Aleea Călăreților.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

vio

Acum 13 ani

Pista de biciclisti a luat locul unei alei unde lumea se plimba de cand exista parcul. Este o chestiune de timp pana se va intampla un accident grav pentru ca pe acolo bunicii isi plimba nepotii (nu au pe unde in alta parte decat daca trec parcul), plus batranii care ies la plimbare, etc. Normal trebuia gasita alta solutie sau pastrata jumatate doar pentru pietoni; sau sa se puna semne clare de cedeaza trecerea la pietoni. Oricum numarul biciclistilor este f. mic comparat cu pietonii
Raspunde

liu

Acum 13 ani

eu stiu ca biciclistii sunt \"incurcati\" de rolleri , da aia pe unde sa se mai dea? pentru ca le trebuie un asfalt foarte neted. Cat despre mame si catei cu stapan ...asta se educa in timp
Raspunde

biciclist

Acum 13 ani

4,1 km e jalnic de scurta!! primaria sau consiliul ar putea face proiecte si primi fonduri europene pt zeci de kilometri, dar ei prefera sa le laude cu 4.1 km. nici macar pe strazile ce se fac de la zero in Sibiu, nu se gandeste primaria la piste de biciclete.
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

de acord cu Vio. Se putea face o pista separata in zona restaurantului Sub Arini...sigur se va intimpla un accident...sigur o sa fie de vina Johanis...
Raspunde

Lu

Acum 13 ani

Exista o solutie partiala care necesita investitii minime. Intr-adevar, pista/aleea e foarte circulata si pana la urma toti sunt indreptatiti sa o foloseasca, rolleri/pietoni/biciclisti. Pentru cei din urma insa, traseul poate fi deviat, incepand de la Bolta Rece si pana la podul de pe strada Argesului, pe aleea neasfaltata care coboara de la Bolta Rece si merge in paralel cu paraul Trinkbach, ca mai apoi inainte de podul de pe strada Argesului sa se faca din nou racordul cu pista asfaltata. Nu e neaparat nevoie ca o pista de biciclete sa fie asfaltata, atata timp cat e intretinuta. Ar trebui eventual asfaltata sau netezita rampa de 100 de metri care coboara de la Bolta Rece spre Trinkbach. Portiunea astfel evitata cred ca e cea mai circulata, deci ar trebui luata in calcul varianta.
Raspunde

tudor

Acum 13 ani

pista de biciclete din parca nu e nici prima nici singura din judet/oras: cemerita.ro/2010/08/10/vesnicele-discutii-despre-pista-de-biciclete-din-sibiu/
Raspunde

pentru Lu

Acum 13 ani

eu cred ca pentru pietoni nu e obligatoriu asfaltul pentru biciclisti da. pe acolo nu trec mountain bike-uri ci biciclete de oras. oricum regula e stabilita, aprobata, semnele de informare si interdictie pentru pietoni si rolleri sunt montate. problema e la educatie. regulile stabilite si aprobate nu se dicuta in nici un stat civilizat. ci se respecta.
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

corect. regulile se respecta nu se discuta. si atunci cand nu se respecta de buna voie exista metoda constrangerii. cel putin asa e in tarile civilizate. Alooo Politia Comunitara!!! Se aude???
Raspunde

F.

Acum 13 ani

total de acord. ne tot plangem si jinduim dupa cicilizatia din Germania de exemplu. dar cand e vorba sa respectam regulile, noi cartuim si ne facem ca nu vedem ... La fel si primaria si pol. comunitara. Nu prea e pista de biciclete, cata vreme e invadata de mame cu carucioare si plimbareti, pe care daca ii atentionezi cu soneria biclicletei se ofenseaza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus