Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Sase persoane deferite justitiei pentru inselaciuni in industria auto

Şase persoane au fost deferite justiţiei, astăzi, de procurorii DNA Alba, pentru că ar fi obţinut venituri ilegale prin înşelăciune şi inducerea în eroare a cumpărătorilor de autovehicule furate, creând un prejudiciu de peste un milion de euro unei firme de leasing, informează Mediafax.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Alba l-au trimis în judecată pe Constantin Răcean, recidivist, alături de Petru Duca, ambii arestaţi preventiv pentru înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în forma participaţiei improprii, tăinuire şi constituirea unui grup infracţional nestructurat, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei, Abdulbaki Tuncdemir, arestat preventiv, pentru infracţiunile de tăinuire, uz de fals şi sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, Ion Gorun, arestat preventiv, acuzat de înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în forma participaţiei improprii, tăinuire, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, uz de fals şi sprijinirea unui grup infracţional nestructurat.

În acelaşi dosar va fi judecat şi Mihai Iosif, arestat preventiv pentru tăinuire, complicitate la înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în forma participaţiei improprii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi uz de fals, alături de Marian Dinu, acuzat de tăinuire, complicitate la înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în forma participaţiei improprii şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Mai mult, Florian Traian Cîrstea, administrator al societăţilor comerciale SC Automobile Bs Srl Sibiu şi SC Vesentum Import Export Srl Sibiu,  în libertate, pentru înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire şi constituirea unui grup infracţional nestructurat.

Procurorii au stabilit că, în 2008 şi prima parte din 2009, Constantin Răcean şi Petru Duca s-au asociat cu Florian Traian Cîrstea, deţinător a două societăţi de comercializare autovehicule şi utilaje, cei trei desfăşurând diverse activităţi comerciale din care au obţinut, în mod ilegal, venituri prin înşelăciune, prin inducerea în eroare a unor persoane care cumpărau de la ei autovehicule cu o provenienţă ilegală, ori prin inducerea în eroare a firmelor de leasing care finanţau obţinerea, de către cei trei, a unor autovehicule de transport marfă sau utilaje. "După ce erau primite de către cei trei inculpaţi, autovehiculele şi utilajele erau vândute în străinătate de unde nu mai puteau fi identificate şi recuperate sau înstrăinate, printr-o serie de vânzări succesive, în ţară, prin folosirea unor documente de provenienţă, deţinere şi identitate falsificate. Inculpaţii Gorun Ioan şi Tuncdemir Abdulbaki intermediau vânzarea succesivă a autovehiculelor, iar inculpaţii Iosif Mihai şi Dinu Marian întocmeau în fals documentele de identitate ale autovehiculelor, facturile provenind de la firma de leasing necesare transferului de proprietate pentru închiderea leasingului şi certificatele de autenticitate emise de Registrul Auto Român", se arată în comunicatul DNA.

Astfel, una dintre societăţile comerciale - SC Afin Leasing Ifn - care le-a finanţat primilor trei luarea în sistem leasing a unui număr de zece autobasculante 8x4 marca Iveco Trucker, a fost prejudiciată cu 1.255.263 de euro, societatea respectivă constituindu-se parte civilă în proces. De asemenea, Gorun, Iosif , Răcean, Duca, Cîrstea şi Dinu, ar fi înmatriculat cu acte false un autovehicul Iveco Stralis furat din Slovacia, deşi cunoşteau provenienţa ilegală a acestuia, iar ulterior l-au vândut în mod repetat prin mai multe firme interpuse, cu scopul ştergerii urmelor şi creării unei aparenţe de legalitate. Faţă de cinci dintre aceşta, Abdulbaki Tuncdemir, Petru Duca, Constantin Răcean, Ion Gorun şi Mihai Iosif, Tribunalul Alba decis arestarea preventivă până la 21 august.

Tribunalul Sibiu se va pronunţa în acest caz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus