Schimbul de terenuri între Agenţia Domeniilor Statului şi familia Mariana şi Ilie Carabulea a fost în defavoarea Statului Român, raportul de control asupra acestei operaţiuni va fi transmis în atenţia DNA, iar ADS va primi sarcină demararea procedurilor de reziliere a contractului de schimb. Aceasta a fost concluzia lui Mihail Dumitru, la mijlocul săptămânii trecute, când încă mai era ministru al Agriculturii.
Anchetele demarate de Turnul Sfatului pe tema schimbului de terenuri între ADS şi familia magnatului sibian Ilie Carabulea au dus la un control din partea Corpului de control al ministrului Agriculturii. După câteva luni de verificat acte şi situaţia din teren, raportul a fost finalizat şi a ajuns la Mihail Dumitru, până săptămâna trecută ministru al Agriculturii.
„Raportul a fost semnat. Domnul ministru consideră că acest schimb a fost în devafoarea Statului şi va înainta o sesizare către DNA. De asemenea, va cere reprezentanţilor ADS să caute modalităţile de reziliere a contractului de schimb”, declara la începutul săptămânii trecute Dragoş Năcuţă, consilierul lui Dumitru, pentru Turnul Sfatului.
Pentru cei care nu îşi mai aduc aminte, în câteva săptămâni, la finele anului trecut, familia Ilie Carabulea a primit de la ADS un teren de aproape 100 de ha, în intravilanul municipiului Sibiu. Terenul este situat la intrarea în oraş dinspre Mediaş şi este „împrejmuit” de centura ocolitoare a Sibiului, de o parte, de noul cartierul Rahova, de cealaltă parte şi de Târgul Obor. La schimb, familia Carabulea a oferit ADS 160 de ha, situate fie la Topârcea, fie la Şura Mare sau Slimnic. 10 ha din cele 160 sunt situate în municipiul Sibiu, dar în extravilan. Diferenţa imobiliară între cele două terenuri care şi-au schimbat stăpânii este cifrată în jurul a 20 de milioane de euro. În defavoarea statului.
Ce se poate face?
Taman peste finalizarea raportului a căzut şi remanierea guvernamentală. Mihail Dumitru şi-a dat demisia, dar a devenit preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru Agricultură. A anunţat că raportul controlului la ADS va fi făcut public în cursul acestei săptămâni.
Cât priveşte rezilierea contractului, aceasta este o sarcină extrem de greu de dus la sfârşit. Cu atât mai mult cu cât conducerea ADS nu consideră relevant controlul efectuat. ”Cine a tras această concluzie, să îl rezilieze. DNA-ul să îl rezilieze... Intrați în niște jocuri care nu își au rostul. Sunt convins că s-a făcut o evaluare corectă, iar cei din consiliul de administrație care au aprobat acest schimb am convingerea că au procedat corect. Eu unul n-am cunoștință de acest raport”, a declarat Nicolae Giugea, președintele ADS.
Nici fostul președinte al ADS, Corneliu Popa, nu crede că se vor mai schimba lucurile. „Dacă schimbul de terenuri a fost operat şi în cartea funciară, este mai dificil. Dacă pe respectivul teren a mai fost făcută şi o investiţie, atunci este aproape imposibil, pentru că, cel mai probabil, o astfel de reziliere ar fi însoţită de cereri de despăgubire”, lămureşte Popa.
Imediat ce familia Carabulea s-a văzut cu terenul în proprietate, acesta a fost pe de-a întregul împrejmuit, iar pe întreaga suprafaţă a fost realizată o plantaţie de meri. Investiţia, de aproximativ două milioane de euro, a fost realizată din fonduri europene.
În mod evident, Ilie Carabulea nu a dorit să fie contactat de reprezentanţii Turnul Sfatului.
În ceea ce priveşte sesizarea la DNA, aici depinde deja de instituţiile statului. Noul ministru al Agriculturii este Valeriu Tabără, membru PD-L.
Iţele unui schimb cu dedicaţie
Terenul de aproape 100 de hectare de la marginea Sibiului a fost concesionat de mai mult timp firmei Hortisem, care face parte din grupul firmelor controlate de Ilie Carabulea. La finele anului trecut, într-un timp record, ADS a răspuns favorabil cererii persoanelor fizice Mariana şi Ilie Carabulea, de a ceda respectivul teren pentru alte peste 100 de loturi agricole, împrăştiate în mai multe localităţi ale judeţului. Schimbul a fost aprobat pe seama unei expertize efectuate de evaluatorul autorizat Simion Brate, care, în acelaşi timp, este angajat al Băncii Carpartica, bancă ce se află tot sub controlul lui Ilie Carabulea. În urma anchetelor publicate de Turnul Sfatului, în afara controlului demarat de fostul ministru, singura schimbare este aceea că pe site-ul ADS, şefii implicaţi în acest schimb de terenuri şi-au şters pozele şi datele de contact.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Șura Mare , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Agenția Domeniilor Statului , Târgul Obor , Simion Brate , Mihail Dumitru , Corneliu Popa , Valeriu Tabără , Nicolae Giugea , Dragoș Năcuță , Statului Român , Băncii Carpartica
Vizualizari: 509
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Ruxandra
Acum 58 minute
Emil
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
Aaa