Joi,
13.06.2024
Ploi Moderate
Acum
22°C

Cazan: Primarul din Miercurea Sibiului risca dosar penal

Primarul PDL al oraşului Miercurea Sibiului, Ioan Troancă, riscă un dosar penal după ce a dărâmat o clădire monument istoric şi a înlocuit pavajul din piaţa istorică din localitate, considerată una dintre cele mai bine conservate pieţe ţărăneşti din sud-estul Europei, a anunţat, miercuri, preşedintele organizaţiei PNL, deputatul Mircea Cazan, care a solicitat printr-o interpelare intervenţia ministrului Culturii.
Conform interpelării adresate ministrului Culturii miercuri, lucrările efectuate deja de primarul Troancă au fost considerate ilegale într-un raport al Direcţiei pentru Cultură Sibiu, instituţie care deja l-a amendat cu 35.000 de lei, relatează Agerpres
"Aşa cum am promis în urmă cu o săptămână, astăzi, miercuri, am depus interpelarea prin care îi sesizez ministrului Culturii, situaţia dramatică a patrimoniului cultural naţional din oraşul Miercurea Sibiului, unde cei vinovaţi trebuie să răspundă pentru răul deja făcut. Consider că primarul a luat decizii nu doar greşite, dar şi foarte grave pentru care ar putea să răspundă şi penal", a declarat miercuri, liderul PNL Sibiu.
Acesta arată, în interpelarea adresată ministrului Kelemen Hunor că în data de 22 iulie 2010, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional au realizat un raport în baza căruia semnalau grava încălcare a legii Patrimoniului Naţional de către Primăria Miercurea Sibiului şi de către primarul oraşului, Ioan Troancă. Se arată că primarul Troancă a procedat ilegal la dezmembrarea sitului patrimonial denumit 'Ansamblul rural - Centrul istoric', ce cuprinde piaţa Centrală (înregistrată în Lista Monumentelor Istorice sub numele de 'Republicii'), zona centrală şi biserica evanghelică precum şi o clădire de secol al XVIII-lea (Piaţa Republicii, nr. 218).
Specialiştii Direcţiei pentru Cultură Sibiu au realizat un document prin care cereau oprirea lucrărilor şi deschiderea cercetărilor penale privind acţiunea administraţiei locale din Miercurea Sibiului dar conducerea DJCPN nu a considerat necesară începerea acţiunilor pe care legea le prevede.
Deputatul Mircea Cazan, membru al Comisiei pentru Cultură, atrage atenţia asupra altor aspecte ale acestui caz.
"Având în vedere situaţia gravă în care a ajuns patrimoniul naţional al oraşului Miercurea Sibiului şi având în vedere grava încălcare a legilor ce protejează patrimoniul naţional cultural, cer ministrului a ne evidenţia poziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Cer ministrului Culturii să ne explice de ce MCPN nu s-a sesizat până în acest moment şi de ce nu s-au luat măsurile pe care legea îi obligă a le realiza, devenind astfel părtaş la dezastrul patrimonial din localitatea sibiană, Miercurea Sibiului", a mai precizat deputatul PNL, Mircea Cazan.
Fostul şi actualul director al Direcţiei pentru Cultură au refuzat să comenteze situaţia de la Miercurea Sibiului, iar primarul acuzat susţine că nu a comis nicio ilegalitate.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

alex

Acum 13 ani

lucrez in proiectare si e singurul for de care ma feresc sa iau aviz de construire, astia de la culte nu sunt normali, nu mai poti sa pui un \'velux\' nu poti sa faci un perete cortina ca iti sar in cap.... ar trebui sa treaca prin Viena \'sa vada\' cum se inteleg modern cu istoria..... vor iesi odata la pensie si se va schimba.....
Raspunde

claudiu

Acum 13 ani

iar teme de genul asta? tot mandatul o sa faca doar o sesizare? trist
Raspunde

un miercurean

Acum 13 ani

este momentul ca primarul sa dea socoteala! A distrus fara cap aceasta piata istorica, nerespectand nici o lege. Este inadmisibil ce se intampla! Opriti lucrarile din piata.
Raspunde

un alt miercurean

Acum 13 ani

iesti un cacat ,bravo troanca
Raspunde

ama

Acum 13 ani

cainii latra caravana trece......bravo domnului primar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus