Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Primarii nu fac greva pentru ca nu poti inchide o primarie

Scurt pe doi: primarii nu fac grevă, deşi ar avea motive să facă. Descentralizare există la dat la stat, nu şi la primit. Există şi funcţionari care părăsesc sistemul. Stau acasă pe şomaj.

Reporter: Se mai face descentralizare în România?
Teodor Banciu: În România se vorbeşte despre descentralizare şi tocmai descentralizarea nu se face. Am analizat asta în cadrul Asociaţia Oraşelor din România, de două ori în acest an. Sunt de şase ani la AOR, de patru ani vicepreşedinte şi de doi ani preşedinte, dar cum se schimbă un ministru, toată lumea o ia de la capăt. Strategia României organizarea, reorganizare, economică, culturală, nu funcţioneaz,ă pentru că ea pur şi simplu nu există, există doar frânturi. Fiecare ministru se apucă de o nouă strategie. Noi după 1990 nu avem o planificare a României de sus până jos, să mai fie şi respectată. De ce? Pentru că s-a făcut de exemplu descentralizarea spitalelor, a venit domnul ministru şi la Cisnădie, a vizitat şi până la urmă cred că s-a rezolvat şi problema cu datoriile până la 30.06. Datorită întâlnirii avute la primărie. Guvernanţii se apucă să ne solicite pe noi, solicitaţi bani proiecte, perfect, dar nu terminăm nimic. Uitaţi-vă la centura noastră. Lucrăm la centura Sibiului de atâţia ani.

Rep.: Şi ce se întâmplă cu şantierele începute şi neterminate?
T. B.: Şantierele se degradează. O lucrare care într-o toamnă nu ai conservat-o, nu ai terminat-o, ca să nu zic de conservare, cimentul se degradează, şanţurile se astupă, drumurile dacă nu-s terminate se strică...

Rep.: Care ar fi soluţia: să se dea bani mai puţini şi pe lucruri concrete?
T. B.: Nu. Să se dea banii, dacă am început o lucare. Există temei legal ca o lucrare de investiţii începută să i se asiure finanţarea, aşa cum s-a contractat. Dar noi, primăriile, facem eforturi să dăm bani din bugetul local, asigurăm cofinanţările, iar ce trebuie să vină de la stat, nu vine. Avem întârzieri, sunt firme care au contracte cu autorităţile locale, care au terminat lucrările şi vin acum şi ne dau în judecată pentru penalităţi. Mai mult, intră în insolvenţă, uitaţi-vă ce firme din judeţul Sibiu intră în nsolvenţă. Bine, sunt şi unele voit ca să-şi acopere nişte datorii.

Rep.: La nivel de judeţ care sunt primăriile cu probleme?
T. B.: Şi eu am probleme, dar sunt primăriile, am înţeles Poplaca, care se chinuie să termine canalizare, nu ştiu dacă Gura Râului şi-a plătit, Jina are canalizare, Tilişca se chinuie de un an jumate un proiect de apă, canal drumuri, dar licitaţia o încurcă tot felul de firme, bani vor veni greu. Sunt destule lucrări cre sunt începute şiu nu sunt terminate

Rep.: În Sibiu mai sunt firme împinse de partide?
T. B.: Eu nu ştiu firme împinse de partide pentru că nu mai activez în domeniul fiscal şi nu am timp să mă ocup de firme împinse de partide. Am fost bănuit şi în vechea strucutură că eu dau la firme, acum că dau la firmele PD-L-ului. Nu, la mine se vine la licitaţii, am fost controlate am fost la toate domeniile pârât şis-a verificat. Am avut controale de la Finanţe, de la Bucureşti, dar am văzut prin ţar la televizor şi pască se scot nişte adevăruri la televizor, în ziare. Le-aţi găsit, pentru că asta vă e firma şi bine faceţi.

Rep.: Există şi la Sălişte un caz ciudat cu consilierul judeţean Gheorghe Dicu.
T. B.: Nu este ciudat deloc: vreau să vă spun că am fost la DNA chemaţi. Am fost amîndoi şi după ce nu a mai fost vicepreşedinte s-a închis dosarul. Nu a fost nimic adevărat. Vreau să veniţi la mine să vedeţi documentele. Am primt de la Turnul Sfatului şi nu ştiu dacă aţi primit răspunsul cu procesele verbale de recepţie la lucrare. Aceasta a fost contractată de Consiliul Judeţena pe Hotărârea 577, aşa s-a lucrat în tot judeţul, nu numai la Sălişte. Nu am pus staţia de apă pe terenul lui Dicu, deci s-a dovedit cu documente. E adevărat că supoziţii pot să fie, dar eu sunt bucuros când mă întrebaţi şi vă dovedesc. Să ştiţi că sunt omul care nu mă mânjesc nici din partid că puteam vă rog să verificaţi câte firme din PNL au luat lucrări la Sălişte.

Rep.: Mai sunt firme în PNL?
T. B.: Nu ştiu, întrebaţi-i pe cei care se mai ocupă, pentru că eu nu mai am atribuţii. Vorbiţi cu cei care mai pot să ţină firme.

Rep.: Când vor intra şi primarii în grevă?
T. B.: A fost astă-primăvară la un consiliu director, primarii de la comune au vrut să intre în grevă. M-au contactat şi pe mine pentru legea salarizării şi ierarhizare, nu pentru bani mai mulţi la salariu. Niciodată un primar nu va cere salariu, pentru că nu te-a pus nimeni să candidezi şi nu am auzit de niciun primar care să fi cerut salariu mai mare. Am cerut o ierarhizare a poziţiei primarului în cadrul primăriei. În prezent, secretarul ia mai mult decât primarul şi secretarul este numit de prefect. Nu este bine, ca secretarul să fie numit de prefect. Noi nu vom face grevă, pentru că nu putem închide o primărie. Noi nu vrem salarii mai mari, ci o ierarhizare. Noi am propus Ministrului Muncii, ca primarul să câştige cu un leu mai mult decât cei care conduc instituţiile pe care le coordonează, director de şcoală, secretarul primăriei, toţi funcţionarii publici, directori de societăţi comerciale subordonate.

Rep.: Sunt cazuri în administraţia locală din Sălişte de oameni care au plecat de la stat ca să muncească la privat?
T. B.: Mi-au plecat acum de când cu reducerea asta de 25% din salariu, trei sau patru, dar nu lucrează în privat. Stau acasă. Atenţie, e mai rău.

Rep.: Tocmai.
T. B.: Da, este un paradox . Înseamnă că omul are resurse, vă spun eu de unde are: economia la negru. Nu verm să scoatem economia la negru, să plătim salarii, să plătim absolut tot. Nu am mai văzut o raportare a Finanţelor pe volumul arieratelor. Când eram la finanţe, lună de lună se dădea statistic, acum nu. Cereţi şi publicaţi în presă arieratele. E o statistică care ar arăta multe şi ar trebui să o solicitaţi lună de lună, pentru că ea se face.

CASETĂ
„Noi nu vom face grevă, pentru că nu putem închide o primărie. Noi nu vrem salarii mai mari, ci o ierarhizare. Noi am propus Ministrului Muncii, ca primarul să câştige cu un leu mai mult decât cei care conduc instituţiile pe care le coordonează”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus