Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Inc-o zi, inc-o motiune s-alte vorbe de cartier

Parlamentarii PD-L au fost ţintuiţi în scaune pentru a nu trăda, social-democraţii se pregătesc de planul doi, iar liberalii vor să cadă la pace cu democrat-liberalii. Se întâmplă pe scena politică, imediat după picarea ultimei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc.
Un nou examen pentru guvern urmează săptămânile viitoare, când se va vota bugetul de stat pe anul viitor. De această dată, parlamentarii PD-L vor fi nevoiţi să voteze pentru că nu e lege organică și aceasta se adoptă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți în sală. Asta înseamnă că PD-L trebuie să se organizeze în aşa fel încât să fie prezenţi la vot chiar şi “bolnavii” de până acum. Cum nici UDMR nu este atât de încântat de actuala direcţie a guvernării, în mod normal, legea bugetului ar putea pica la vot. Iar respingerea în Parlament a legii bugetului, potrivit cutumelor legislative, ar trebui să atragă demisia guvernului, exact efectele unei moțiuni de cenzură, dacă ne gîndim că exercițiul bugetar e principala răspundere a oricărui cabinet.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că PNL şi PSD vor depune împreună noua moţiune de cenzură, ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. Duşa a precizat că textul va fi comun şi că va fi finalizat vineri, arătând că nu va fi greu să strângă semnăturile necesare pentru depunerea acestei moţiuni. Duşa a spus că moţiunea are şanse, deoarece crede că, spre deosebire de moţiunea precedentă, reprezentanţii puterii nu vor aplica aceeaşi tactică, "de a răpi dreptul unui parlamnetar de a vota". Noua moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Boc, iniţiată de PSD şi PNL în urma asumării răspunderii Executivului pe Legea Educaţiei, ar urma să fie depusă în Parlament vineri, până la ora 16:00, a anunţat deputatul social-democrat Ecaterina Andronescu, citată de Agerpres.
Pe de altă parte, deşi sunt co-participanţi la o moţiune de cenzură, liberalii nu exclud o reîncălzire a relaţiilor cu PD-L, dar pun condiţii: absorbţia democrat-liberalilor de către PNL. Scenariul unui nou pact s-ar putea contura în contextul în care PNL nu a găsit nicio formulă de guvernare cu PSD înaintea moţiunii de cenzură, soldată cu un eşec de altfel, dar şi după creşterea popularităţii social-democraţilor. Este foarte posibil ca PSD să continue să crească în sondaje, iar după alegerile parlamentare să nu mai aibă nevoie de o alianţă în formarea unei viitoare majorităţi, urmând a se regăsi în opoziţie PNL şi PD-L.
O nouă apropiere dintre cele două partide este posibilă, din partea liberalilor, dar cu câteva condiţii. Cea mai importantă: crearea unui pol de dreapta în jurul PNL.  Ideea reîncălzirii relaţiilor dintre PDL şi PNL a adus-o în discuţie Vasile Blaga, după eşecul moţiunii de cenzură. "Nu trebuie să discutăm de guvernare imediat, dar despre o îmbunătăţire a relaţiilor cred că este absolut necesar", a susţinut Blaga. "O colaborare cu PNL la guvernare nu e posibilă imediat, dar o reconciliere trebuie să existe", a susţinut la rândul lui şi Laszlo Borbely, ministrul UDMR al mediului.
Liberalii lasă şi ei să se întrevadă o şansă: "Cei din PD au fost o dată salvaţi de la neintrarea în parlament, când aveau 7%, de Alianţa D.A. Acum, dacă ar mai vrea să vină o dată să facem o alianţă ar pleca tot de-acolo. Dacă vor înţelege acest lucru, cred că în această viaţă vom putea să discutăm. Logica ar fi ca aceşti oameni să intre în PNL. Cred că viitorul este ca PD să fie absorbit de PNL. Şi va exista un partid de dreapta şi un partid de stânga", a explicat Relu Fenechiu, vicepreşedintele PNL. Astfel, liberalii clamează acum ceea ce solicitau democrat-liberalii în perioada în care aveau un avantaj electoral în Alianţă.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus