Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-4°C

Singurul centru de restaurare – conservare din Romania, ridicat la Sibiu

2.700 de metri pătrați utili pentru 22.500 de obiecte de patrimoniu, depozitate la temperaturi și umiditate controlate, sunt câteva din datele singurului Centru pentru patrimoniu din România. Prima etapă a investiției de aproape trei milioane de euro a fost încheiată azi, odată cu recepția clădirii situate în superbul Muzeu Astra din Dumbrava Sibiului. ”Mi-am văzut visul cu ochii, eu fiind de profesie restaurator. Așa ceva nu mai există în România”, spune Valeriu Olaru, managerul Muzeului în cadrul căruia a fost ridicat Centrul pentru patrimoniu.

Bani din alte țări

Fondurile necesare sunt fost asigurate în proporție de aproximativ 85% de guvernele țărilor Norvegia, Islanda și Lichtenstein. ”Urmează ca până în martie 2011 să fie montat și mobilierul și aparatura specifică. Aici vor avea loc și cursuri internaționale pentru restaurare și conservare”, spune Adriana Avram, coordonator al proiectului.
Din martie anul viitor, în noul centru se vor muta cei 20 de profesioniști în domeniu din cadrul Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului.

Specialiști din toată lumea

Dotările noului centru sunt impresionate, pentru o Românie care suferă complet la acest capitol. Toate obiectele care vor intra în noul centru vor trece, mai întâi, printr-o cameră de dezinsecție. ”Acest procedeu nu se face cu substanțe toxice, ci cu ajutorul unei camere reci, unică în țară, unde temperatura scade până la minus 40 de grade Celsius”. Etapele parcurse de obiecte până la restaurare includ și trasee prin camere de fotografiere, atât clasică, dar și prin infraroșu sau cu ultraviolete. ”Obiectele care ies rar în expoziții vor fi ținute în astfel de depozite, cu temperaturi și umiditate controlată”, mai arată Olaru.
În sala de conferințe amenajată vor avea loc cursuri susținute de specialiști din întreaga lume. ”Avem deja nume mari confirmate, din multe țări. Așteptăm chiar și specialiști de la Metropolitan Museum, din New York”.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

moimeme

Acum 10 ani

Felicitari arhitectului!
Raspunde

alex

Acum 10 ani

bine ca stiti sa spuneti de unde vin banii, dar nu puteti scrie ca arhitectul e tanar, e din Sibiu si lucreaza in Sibiu. Si asa lumea se plange de calitatea in arhitectura in Sibiu. Voila! un pas mare spre bine!
Raspunde

o colega

Acum 10 ani

Bravo Adriana, Bravo Nechifor, Bravo Guran, Bravo Olaru, Bravo tuturor. FELICITARI PENTRU TOT. Imi scot palaria !
Raspunde

ioana b.

Acum 10 ani

in acelasi ton: FELICITARI SILVIU !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus